Buğdayda umut yılı

Buğdayda umut yılı

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, buğdayda bu yıl sezonunda başlayan yağışın üreticiyi sevindirdiğini açıkladı.

09 Mayıs 2017 - 03:50

Türkiye’nin 22 milyon tonluk buğday üretiminin 850 bin tonunu karşılayan Adana’da, geçen yıllarda yağış olmaması nedeniyle birçok yerde ürün tarlada yeşermedi. Birçok üretici tarlasını sürüp farklı bir ürün ekti. Bazı üreticiler ise vahşi sulama yöntemi ile ürünü kurtarmaya çalıştı. Ancak bu yıl ekim yapıldıktan bir süre sonra başlayan yağmur, buğdayın kısa sürede istenilen boya ulaşmasını sağladı. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yağışların bu yıl üreticinin yüzünü güldürmesini beklediklerini belirterek, “Buğdayda 2017 sezonunun olumlu geçeceğine inanıyoruz. En kötü koşulda geçmiş yıllardan çok daha fazla ürün alınacak” dedi.

YAĞIŞ YÜZDE 15 ARTTI

Girmen, bu yıl yağışlarda geçen yıla göre artış olduğunu belirterek, “Artış oranı yüzde 15. Ülke genelinde şu an itibariyle bitki gelişiminde bir olumsuzluk olmamakla birlikte mayıs ayında da beklenen yağmurların alınması durumunda, bitki gelişiminde, dolayısıyla üretimde problem yaşanmayacak gibi görünüyor. Bölge genelinde yağışların yeterli olması nedeniyle hububat gelişimi oldukça iyi durumda… Adana ve çevresinde başaklanma oluştu. Özellikle Yüreğir ve Seyhan’da bitki gelişimleri rekoltenin iyi olacağını gösteriyor. Bu yıl Adana ve çevresinin geçen yıla göre çok daha iyi olduğu söylenebilir” ifadelerini kullandı.

EN ÇOK EKİLEN TAHIL

Türkiye’nin en çok ekilen tahıl cinsinin buğday olduğunu kaydeden Seyhan Ziraat Odası Başkanı Girmen, şöyle devam etti: “2016 yılı verilerine göre Türkiye’de dünya buğday üretiminin yüzde 3,3’üne karşılık gelen 22 milyon ton buğday üretilmiştir. Benzer şekilde buğday üretim alanları, tüm tarım üretim alanımızın yaklaşık yüzde 20’si ile de ilk sırayı almaktadır. Dünyada yetiştirilen tahıllar içinde mısır ve çeltikten sonra en fazla üretilen üründür. 28 yabani buğday taksonuna ev sahipliği yapan Türkiye’de yüzlerce yerel çeşit ve 2016 yılı itibarıyla 198 ekmeklik, 61 makarnalık tescilli çeşit bulunmaktadır. Türkiye’de yaklaşık her 5 çiftçiden 4’ü buğday yetiştirmektedir. Dünyada insan gıdası olarak buğdaya olan talep, iklimleri buğday yetiştirmeye uygun olmayan ülkeler de dâhil olmak üzere giderek artmaktadır.” |

Bu haber 5887 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1960 model belediyecilik sona erecek
1960 model belediyecilik sona erecek
İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek
İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek