Festivalde kumdan heykel yaptılar

Festivalde kumdan heykel yaptılar

Mersin'de düzenlenen 'Kum Festivali'nde, kentin simgeleri ile ramazanın figürleri, sanatçılar tarafından kumdan dev heykellere dönüştürüldü.

04 Haziran 2017 - 18:13

Mersin'de düzenlenen "Kum Festivali"nde, kentin simgeleri ile ramazanın figürleri, sanatçılar tarafından kumdan dev heykellere dönüştürülüyor.

Ramazan ayı dolayısıyla kentte ilki düzenlenen etkinlik için yurt genelinden çok sayıda heykeltıraş, hünerlerini sergilemek amacıyla bir araya geldi.

Bir alışveriş merkezinde düzenlenen festivalde, sadece su ve kum kullanılarak kentin önemli turizm simgelerinden, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Kızkalesi ve Adam Kayalar'ın yanı sıra Nasrettin Hoca, Hacivat ve Karagöz ile ramazan davulcusu gibi figürler büyük boyutlu heykellere dönüştürüldü.

Etkinlikte, Antik Mısır'ın son Helenistik kraliçesi Kleopatra ile "yılanların tanrıçası" olarak adlandırılan ve Tarsus ilçesinde yaşadığına inanılan Şahmeran gibi mitolojik figürlerin heykelleri de yer aldı.

Boyları 2 metreyi, genişlikleri 5 metreyi bulan heykeller, vatandaşlardan ilgi gördü.

İlk sergisi yarın yapılacak kumdan heykeller, 2 Temmuz'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

Kimi 3 gün, kimi 1 hafta uğraştı

İstanbul'dan gelen sanatçılardan Aslı İrhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, hem kenti tanıdıklarını hem de keyifli bir etkinlik geçirdiklerini söyledi.

Festivalde, "yılanların şahı" Şahmeran ile Hacivat ve Karagöz figürünü işlediğini belirten İrhan, "Şahmeran heykelinin yapımı aktif bir çalışmayla yaklaşık 5 gün sürdü. Bir arkadaşımız hala dokuları üzerinde çalışıyor. Ziyaretçilerden farklı farklı, hoş tepkiler alıyoruz." dedi.

İrhan, bazı ziyaretçilerin heykellerin sadece kum ve suyla yapıldığına inanmakta güçlük çektiğini ifade ederek, "Bunun nasıl yapıldığı, nasıl sıkıştırıldığı ve ayakta nasıl kaldığına yönelik sorular da alıyoruz. 'Gerçekten sadece kum ve suyla mı çalışıyorsunuz' diyenler oluyor." şeklinde konuştu.

Ramazan davulcusu heykeli yapan Gamze Çetis ise "Önce kumu sıkıştırıyoruz, daha sonra kumu boşaltarak tepeden aşağıya doğru heykeli yapmaya başlıyoruz. 3, 4 günlük çalışma süresinin ardından tamamlanıyor. Görenler çok ilginç buluyorlar, hoşlarına gidiyor." ifadelerini kullandı.

Heykeltıraş Süleyman Can da Kleopatra ve Nasrettin Hoca heykellerini yaptığını, çalışmalarının yaklaşık 1 hafta sürdüğünü anlattı.

Can, "Heykellerimizin ortalama 3 ila 6 ay kadar dayanma süresi var. İnsanlar en çok heykellerin içinde ne olduğunu merak ediyor. Gerçekten sadece su ve kumla yapıyoruz." dedi.

(haberler.com)

Bu haber 7973 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Atatürk en çok Adana'yı sevdi"
Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır
Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır