Gençler, iyi misiniz?

Gençler, iyi misiniz?

‘Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’, gençlerin geleceklerini nasıl gördükleri, sivil ve siyasi yaşama katılımlarının nasıl olduğu, kentlerinde kendilerini güvende hissedip hissetmedikleri, girişimciliğe nasıl baktıkları gibi konularda ipuçları veriyor.

22 Mayıs 2017 - 09:59 - Güncelleme: 22 Mayıs 2017 - 11:50

Ülkemizde bugüne kadar yapılmış en geniş kapsamlı araştırma olan ‘Türkiye’deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’nun sonuçları, 81 ilden gelen yüzlerce gencin önünde açıklandı. Araştırma, Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği tarafından yürütüldü. Gençlerin iyi olma halinden yola çıkan raporda, iş hayatından sağlığa, yaşanılan şehirden güvenliğe kadar 62 başlıkta veriler toplandı. Geliştirilecek yeni gençlik politikalarına ve gençlere yönelik projelere yol göstermesi amacıyla hazırlanan araştırmayı, Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Başkanı Sezai Hazır ve Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emre Erdoğan açıkladı.

16 İLDE BİN 209 GENÇLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLDÜ

Türkiye’deki gençlerin iyi olma halini mercek altına alan araştırma hakkında bilgiler veren Sezai Hazır, “20 yıldır ülkemizdeki gençlerle dünyanın farklı ülkelerindeki gençler arasında iletişim kurmayı esas alan Habitat Derneği, bugün gelinen noktada gençlerin kapasitelerini geliştirme hedefinde birçok proje yürütmektedir. Hayata geçirilen çalışmaların yaratmış olduğu etkiyi ölçmek ve geleceğe ışık tutmak için yapılan ‘Habitat Gençlik Araştırması: Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Raporu’ ile gençlerin siyasi yaşam ve gönüllü çalışmalara katılımı konusunda istenilen seviyede olmadığı, bu konuda yapılması gereken birçok düzenleme ve faaliyete ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkardı. Bu araştırmamızla Türkiye gençliğinin bir fotoğrafını çekmeyi hedefledik. Yüz yüze anketler aracılığıyla 16 ilde bin 209 gencin katılımını sağlayarak araştırmayı gerçekleştirdik. Gençlik araştırmamızı ‘maddi durum’, ‘eğitim’, ‘sağlık’, ‘ilişkiler’, ‘katılım’, ‘risk’ ve ‘güvenlik’ başlıkları altında şekillendirdik” açıklamasında bulundu.

GENÇLER SİYASETİ SADECE OY KULLANMAKTAN İBARET GÖRÜYOR

Habitat Kalkınma Yönetişim Derneği Başkanı Hazır, rapora ilişkin çarpıcı sonuçları şöyle özetledi: 

  • Araştırmamız gençlerin siyasete katılımı, yalnızca oy kullanmaktan ibaret gördüklerini ortaya çıkardı. Genel ve yerel seçimlerde oy kullanan gençlerin oranı yüzde 78,2 iken, gençlerin aktif siyasette yer alma oranının sadece yüzde 3,9 olduğu görüldü.
  • Rapor aynı zamanda gençlerin gönüllülük oranlarının da düşük seviyede olduğuna dair veriler ortaya koymaktadır. Rapora göre, gençlerin gönüllü faaliyetlere katılım oranı yüzde 5 seviyesindedir.
  • Raporda internetle sürekli iç içe olan gençlerin, interneti kişisel gelişim veya eğitimleri için kullanmadıkları görüldü.
  • Araştırma sonuçlarımızda gençlerin yüzde 30’unun aylık gelirlerinin 600 liradan az olduğu ortaya çıktı.
  • Tüm bunlara rağmen gençlerin yaşamdan memnuniyet dereceleri yüksek ve gençler geleceğe umutla bakıyor. Genç erkeklerin yüzde 69’u yaşamlarından memnunken, genç kadınların memnuniyet oranı yüzde 72 ve gelecekten umutlu olduğunu belirten genç kadınların oranı yüzde 68 iken, genç erkeklerin oranı yüzde 65 olduğu görülmüştür. |

Bu haber 4582 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1960 model belediyecilik sona erecek
1960 model belediyecilik sona erecek
İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek
İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek