İnovatif girişimciliğe ’ekosistem’ yaklaşımı

İnovatif girişimciliğe 'ekosistem' yaklaşımı

Yenilikçi iş fikri olan girişimci adaylarını ‘mentor’, ‘melek yatırımcı’ ve ‘ekonominin dinamikleri’ ile buluşturan Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Türkiye’ye model oldu. GED Başkanı Esra Özden, çalıştırdıkları ekosistemle dünyanın en başarılı girişimlerini çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

22 Mayıs 2017 - 10:36

Girişimcilikte dünya lideri Amerika’nın uyguladığı yöntemi Çukurova’ya taşıyan Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED), inovatif iş fikri olan 30 genç girişimciye KOSGEB destekli özel eğitim verdi. KOSGEB’in ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne inovasyon ve pazar geliştirme modül destekli program düzenleyen GED, oluşturduğu mentor havuzunda yer alan iş insanlarıyla da bu girişimcileri buluşturdu.

EKOSİSTEMSİZ GİRİŞİMCİLİK GENÇLERİ KAÇIRIYOR

GED Başkanı Esra Özden, iyi iş fikri bulunan birçok gencin ekosistem çalıştırılamadığı için ya girişiminden vazgeçtiğini ya da yurtdışına gittiğini söyledi. Son dönemde KOSGEB, TÜBİTAK, kalkınma ajansları, üniversiteler ve özel sektörün girişimciliğe ciddi destekler verdiğini belirten Özden, “Farklı kesimler girişimciliğin gelişmesi için eğitimden finansmana önemli destekler sağlıyor. Ancak bu desteklerin önemli bölümü ekosistem çalıştırılamadığı için heba oluyor” dedi.

DÖRT KOLDAN ÇALIŞILIYOR

Ekosistemin, ‘aday girişimcinin iş fikriyle alınıp dünya markası çıkarıncaya kadar desteklendiği süreç’ anlamına geldiğini belirten Özden, “Kurduğumuz dernekte ‘Aday Girişimci’, ‘Mentor’, ‘Melek Yatırımcı’ ve ‘Kurum Temsilcileri’ kurulları aynı hedefe birlikte yürüyor. Geçen yıl kurduğumuz GED, yenilikçi iş fikri olan 200 girişimci adayı arasından seçtiği 30 kişiye ‘İnovatif Girişimcilik Eğitimi’ verdi. Eğitim alan bu gençler, iş hayatının başarılı isimleri ve alanlarında uzman akademisyenlerden oluşan mentorlarla sektörlerine ve ihtiyaçlarına göre eşleştirildi. Aday girişimciler iş planları çerçevesinde mentorlarla görüşmelere başladı. Hatta mentor-girişimci buluşmasını internet üzerine taşıyan bir sistemi de hayata geçirdik. Olgunlaşan projeleri melek yatırımcılarla bir araya getirmeye hazırlanıyoruz” diye konuştu.

10 MİLYAR DOLAR HAREKETE GEÇİRİLECEK

Bir yıl önce kurulan GED bugüne kadar mentor ve melek yatırımcılık bilgilendirme semineri, KOSGEB’le ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’, Çukurova Kalkınma Ajansı destekli ‘Mentor Yetiştirme Eğitimi’ gibi onlarca etkinliğe imza attı. GED, Çukurova’da banka mevduatlarında bulunan yaklaşık 10 milyar doların girişim ve yatırıma yönelmesi için yeni dönemde melek yatırımcılık bilgilendirme toplantıları da düzenleyecek. GED ayrıca bölge üniversiteleri ile birlikte tematik girişimci kuluçka merkezlerinin hayata geçirilmesi için çalışacak.

Bu haber 7545 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Atatürk resmen Adanalıdır
Atatürk resmen Adanalıdır
"Atatürk en çok Adana'yı sevdi"