Kamu desteği matbaa masraflarını dahi karşılamıyor

Kamu desteği matbaa masraflarını dahi karşılamıyor

Kamu tarafından sağlanan desteklerin matbaa masraflarını dahi karşılamadığı yerel gazeteler, ekonomik anlamda zor günlerden geçiyor. Ortadaki durum gazeteleri daha çok ajans-bülten haberciliğine yöneltirken, meslek açısından ise yeni gazeteci yetişmemesine sebep oluyor.

30 Mayıs 2017 - 17:09 - Güncelleme: 30 Mayıs 2017 - 17:45

Başar ŞEKER / Refleks -

Basın İlan Kurumu’nun ‘Mayıs-2017 Dönemi Gazete ve Dergiler Listesi’nde, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde günlük ve haftalık yayın yapan 129 yerel gazete yer alıyor. Bu gazetelerin 64’ü günlük olarak yayın hayatını sürdürürken, 65’i haftalık çıkıyor. Basın İlan Kurumu, gazeteleri ‘resmi ilan ve reklam verilebilecek’ ve ‘yalnız reklam verilebilecek’ olarak sınıflandırıyor. Buna göre, Mayıs-2017 Dönemi verileri ışığında; bölgemizde 59’u günlük 8’i haftalık toplam 67 yerel gazete Basın İlan Kurumu’nun hem resmi ilan hem de reklam desteğinden faydalanırken, 5’i günlük 57’si haftalık toplam 62 yerel gazete ise sadece reklam desteğinden yararlanıyor.

SAYFALAR AJANS VE BÜLTEN HABERLERİYLE DOLDURULUYOR

Ortadaki tabloyu değerlendiren Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, Basın İlan Kurumu tarafından sağlanan bu desteklerin yerel gazetelerin matbaa masraflarına dahi yetmediğine dikkat çekiyor. Bu durumun gazete kadrolarının ‘daha ekonomik’ oluşturulmasına neden olduğunu dile getiren Esendemir, “Neticede haber üretiminde de kalite düşüyor, okuyucu ajans ve bülten haberleriyle doldurulan sayfalardan yeni bir şey öğrenemiyor” diyor. “Gönül ister ki Basın İlan Kurumu’ndan alınan destekle yerel gazetelerin birçok ihtiyacı görülsün ve gazetelerde daha çok muhabir çalıştırılsın” diyen Esendemir, gazetelere kamu desteğinin artırılması, özellikle sigorta primi, vergi, işçi maaşları gibi maliyet kalemlerinin sübvanse edilmesi gerektiğini kaydediyor.

İLETİŞİM FAKÜLTESİ MEZUNLARI GAZETECİLİKTE GELECEK GÖRMÜYOR

“Kamu imkânlarının yüzde 95’inin ulusal medyaya aktarıldığı bir ortamda yerel gazeteler nasıl yaşasın ki” diye soran Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal ise, bu sorunların aşılması için acil çözüm üretilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu ekonomik darboğazın meslek açısından yeni gazetecilerin yetişmemesine de sebep olduğunu aktaran Ünal, “Özellikle üniversitelerin iletişim fakültesinden mezun olan öğrenciler, bu meslekte gelecek görmüyor ve başka alanlara yönelmek durumunda kalıyor. Bu da mesleğin geleceği açısından bir tehdit unsuru oluşturuyor” ifadelerini kullanıyor.

Resmi İlan ve Reklam

Reklam

TOPLAM

Günlük

Haftalık

Günlük

Haftalık

ADANA

18

2

2

9

31

HATAY

20

1

1

3

25

KAHRAMANMARAŞ

5

2

0

5

12

MERSİN

16

3

2

40

61

DOĞU AKDENİZ

59

8

5

57

129

·       Not: Bu veriler, Basın İlan Kurumu’nun Mayıs-2017 Dönemi Gazete ve Dergiler Listesi’nden alınmıştır. Tablodaki sayılara ilçelerde yayın yapan günlük veya haftalık gazeteler de dâhil edilmiştir.

Bu haber 5933 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Atatürk en çok Adana'yı sevdi"
Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır
Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır