MTSO ve Güney Afrika Cumhuriyeti arasında işbirliği protokolü...

MTSO ve Güney Afrika Cumhuriyeti arasında işbirliği protokolü imzalandı

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), ticareti artırmak adına ekonomik işbirliği protokolüne imza attı. Büyükelçilik olarak ilk kez bir oda ile protokol...

30 Mayıs 2017 - 09:57 - Güncelleme: 30 Mayıs 2017 - 10:04

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), ticareti artırmak adına ekonomik işbirliği protokolüne imza attı. Büyükelçilik olarak ilk kez bir oda ile protokol imzaladıklarını belirten Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, ilişkilerin mevcut durumda istenilen seviyede olmadığını, rakamların daha yukarılara taşınmasında bu protokolün önemli rol oynayacağına inandığını söyledi.
Büyükelçi Malefane, MTSO'yu ziyaret ederek, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ile bir araya geldi. Ziyarette, Mersin ile Güney Afrika arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. İmza törenine Güney Afrika Fahri Konsolosu Numan Olcar'ın yanı sıra MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya ve MTSO Meclis Üyesi Nedim İkanç da katıldı.
İmzalar atılmadan önce bir konuşma yapan MTSO Başkanı Aşut, yakın dostlukların ticari ilişkileri geliştirerek taçlandırılması gerektiğini ifade etti. Bunun, bugünden yarına kısa zamanda olmasının mümkün olamayacağını kaydeden Aşut, "Ancak her iki tarafta da bu niyetin var olması sevindirici. Bu niyet olduğu sürece hedeflere kısa sürede ulaşılacağına inanıyorum" dedi.
Büyükelçi Malefane ise "Yapmamız gereken çok şey olduğunu biliyoruz. Karşılıklı ticaretimizin artması adına gerek Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına gerekse bize büyük görevler düşüyor. Şunu söyleyebilirim ki, bir oda ile ilk resmi anlaşmamızı yapıyoruz. Gerçekliğine inanmadığımız sürece bu yöndeki anlaşmaları imzalamıyoruz. Ama Mersin'e güveniyoruz" diye konuştu.
Her iki tarafın da taşın altına elini koyacağına inandığını dile getiren Malefane, "Sizin vizyonunuzla geldiğimiz bu noktada şahsınız, yönetiminiz, meclisiniz ve profesyonellerinize teşekkür ederim. Bu imzaların kağıt üzerinde kalmayıp uygulamaya geçirilmesi en büyük beklentimiz" ifadelerini kullandı.
Güney Afrika ile ticareti artırmak için azami gayret gösterilecek
İmzalanan ve 5 yıl için geçerli olacak protokol çerçevesinde taraflar, aralarındaki her iki taraf için de avantajlı olacak ekonomik işbirliğini kendi imkanları ve yetki alanları çerçevesinde destekleyecek. Taraflar Mersin ve Güney Afrika Cumhuriyeti şehirleri arasındaki ticareti teşvik etmeyi sağlayacak mevcut kontakların artırılmasında ve yeni ortaklıklar edinilmesi konusunda azami gayret gösterecek. Pazar araştırması, ticari fuarlar, sergiler, kendi ülkelerinde düzenlenen ticari heyetler gibi konularda bilgi alışverişi yapacak ve bu bilgileri ilgili kurumlara iletecek. İki ülkede olan yeni uygulamalar, mevzuat değişiklikleri, ekonomik planlardaki amaçlar gibi ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiyi ilgilendiren tüm önemli gelişmelerden birbirini haberdar edecek. İkili görüşmelerin düzenlenmesi ve organizasyonunda beraber çalışacak, destek verecekler, kendi ekonomilerinde faaliyet gösteren şirket ve kuruluşların işbirliği kurma konusundaki görüşmelerine imkan sağlamak açısından her iki ülkedeki ticari heyetlerin birbirini ziyaret etmesine destek olacak. Düzenlenecek sempozyum ve konferanslarla ikili ilişkiler geliştirilecek. Sadece ticaret ve sanayide işbirliğini teşvik etmekle kalmayıp kendi imkan ve yetki alanları çerçevesinde her iki ülkedeki yeni gelişen yatırım olanaklarını çekmeye çalışacaklar.

Kaynak: İHA
Bu haber 3501 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1960 model belediyecilik sona erecek
1960 model belediyecilik sona erecek
İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek
İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek