Net ithalatçılığı nasıl aşarız?

Net ithalatçılığı nasıl aşarız?

30 yıl önce dünyanın açık ara bakliyat ihracatı şampiyonu olan Türkiye, geçen yıllar boyunca üretimin sert şekilde düşmesiyle bugün net ithalatçı konumuna geldi. Sektör temsilcileri, yetkililere Mersin’den seslenerek, durumun tersine çevrilmesi için acil desteğe ihtiyaç olduğuna dikkat çektiler.

22 Mayıs 2017 - 09:38 - Güncelleme: 22 Mayıs 2017 - 11:53

Türkiye’deki bakliyat üretimi, ihracatı, yaşanan sorunlar ve beklentiler, Mersin’de düzenlenen ‘Yemeklik Tane Baklagiller Çalıştayı’nda mercek altına alındı. Mersin Ticaret Borsası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğinde gerçekleştirilen ve 3 gün süren çalıştay, Türkiye’nin dört bir yanından bakliyat üreticileri, ihracatçılar ile araştırmacılar, akademisyenler, hükümet ve devlet yetkililerini bir araya getirdi.

‘GDO’LU BAKLİYAT’ KOCAMAN BİR YALAN

Çalıştayın açılışında konuşan Dünya Bakliyat Federasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, bakliyat üzerine herkesin konuştuğunu belirterek, yapılan yorumları eleştirdi. Bir profesörün çıkıp rahatlıkla, ‘Kanada’da bakliyat yetişmez. Bunun GDO’su ile oynanmış’ diyebildiğini söyleyen Arslan, “Siz bu işin uzmanı olarak televizyonda önünde ‘profesör’ yazan bu insanları dinlerken, herhalde gülüyorsunuz ya da kanal değiştiriyorsunuz. Kendi sahalarında konuşsunlar, biz onlara bir şey demiyoruz. Biz şunu söylüyoruz: Dünyada GDO’su ile oynanmış bakliyat yoktur” dedi.

10 ŞUBAT DÜNYA BAKLİYAT GÜNÜ

Bakliyatın dünya gündeminde tutulması için yaptıkları çalışmalara değinen Arslan, bu çerçevede 4 yıllık uğraşlar sonunda Türkiye’nin büyük çabasıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016 yılının ‘Dünya Bakliyat Yılı’ olarak ilan edilmesini sağladıklarını anımsattı. “Türkiye olmasaydı, ‘Dünya Bakliyat Yılı’ olmazdı” diyen Arslan, 2016’da 1,1 milyar insanın sosyal medyada bakliyatla ilgili konuştuğunu, 6 Ocak’ı Bakliyat Bayramı olarak ilan ettiklerini ve 70 ülke kutladığını dile getirdi. 2017’de ise ‘Dünya Bakliyat Günü’ ilan ettiklerini ve 142 ülkede ocak ayı içerisinde kutlandığını ifade eden Arslan, amaçlarının, bakliyatı sürekli dünya gündeminde tutmak olduğunu vurguladı. Son olarak ‘Dünya Bakliyat Günü’nün BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından tanınması için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydeden Arslan, “44 ülkenin onayı ile Dünya Bakliyat Günü, eğer bir aksilik olmaz ise, 2017’nin sonunda BM Genel Kurulu tarafından ilan edilecek ve artık 10 Şubat, ‘Dünya Bakliyat Günü’ olarak kutlanmaya başlanacak. Bu çok önemli bir başarı… Hem üretime hem tüketime faydaları olacak” diye konuştu.

MERSİN DÜNYANIN BAKLİYAT MERKEZİ

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir ise konuşmasında sorunlar, nedenleri, çözüm önerileri ve beklentiler üzerinde durdu. “Son 30 yılda dünyada bakliyat üretimi artarken, ülkemizde tam tersine bir süreç yaşanmaktadır. Bu, çok önemli bir sorundur” şeklinde konuşan Özdemir, bu çalıştayla uygulanabilir bir yol haritası oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Mersin’in sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Özdemir, bakliyat ürünlerinin işlemesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70’inin Mersin’de kurulu olduğunu, Türkiye bakliyat dış ticaretinin yüzde 85’inin de yine Mersin üzerinden yapıldığını dile getirdi. Özdemir, geçen yıl MTB’de 750 bin ton bakliyatın işlem gördüğünü, bu ürünlerin değerinin ise 2,5 milyar lirayı bulduğunu sözlerine ekledi. |

Bu haber 6087 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1960 model belediyecilik sona erecek
1960 model belediyecilik sona erecek
İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek
İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek