Yapay zekayla bir hastanın ne zaman öleceği tahmin edilebilecek

Yapay zekayla bir hastanın ne zaman öleceği tahmin edilebilecek

Bilim insanlarının yeni araştırmasına göre, yapay zeka sistemi ve geliştirilen algoritmayla bir hastanın yakın zamanda ölüp ölmeyeceği tahmin edilebilecek.

07 Haziran 2017 - 20:28

Adelaide Üniversitesi’nden bilim insanları, 60 yaşın altındaki 48 hastanın göğüslerinin tıbbi görüntülemesini analiz etmek için yapay zeka teknolojisi kullandı. Geliştirilen sistem, inceledikleri hastaların önümüzdeki 5 yıl içinde ölüp ölmeyeceğini yüzde 69 doğruluk oranıyla tahmin etmeyi başardı. Söz konusu tahminlerin insan doktorların tahminleriyle büyük benzerlikler gösterdiği kaydedildi.

Araştırmacılar bilgisayarlı tomografi taramalarında bilgisayarların ne gördüğünden tam olarak emin olmamalarına rağmen, yapay zekanın büyük miktarda veriyi analiz ederek doktorların yapamayacakları şekil ve anormallikleri saptayabileceğini düşünüyor. Geliştirilen yapay zeka, sistem doku ve organlar arasında hava kalması, kalpte büyüme, kan pıhtılaşması gibi damar bozuklukları ve benzeri organ değişimlerini inceleyebiliyor. 

Avustralya’daki Adelaide Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan bir radyolog olan araştırmanın yazarı Dr. Luke Oakden-Rayner, "Biyolojik yaşın doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve hastanın ömrünün tahmini şimdiye kadar doktorların vücudun içine bakamaması ve her bir organın sağlığını ölçmemesi nedeniyle sınırlı kaldı. Araştırmamız, bilgisayar sistemlerinin görüntüleri nasıl anlayacağını ve analiz edebileceğini öğrenebilen bir teknik olan derin öğrenmenin (deep learning) kullanımını araştırdı." dedi.
 

Bu haber 6172 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
"Atatürk en çok Adana'yı sevdi"
Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır
Büyülü koku, dostluğu tütsülemeye hazır