Beyrut, bütün imkânlarıyla sizi bekliyor
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Beyrut, bütün imkânlarıyla sizi bekliyor

11 Ağustos 2017 - 10:15

Adana Ticaret Odası (ATO), Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Ticaret Borsası (ATB) ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) ortağı olduğu Adana Tanıtım ve Kalkınma (ATAK) A.Ş., bir süredir ‘Beyrut Turizm ve Ticaret Köprüsü’ projesi yürütüyor.

‘Turizm’ ve ‘ticaret’ kelimelerine dünyada en yakışan kentlerden biri Beyrut… Zira çok farklı kültürleri bir arada tutan Beyrut görülmesi, yemeklerinin tadına bakılması ve eğlenilmesi gereken bir kent… Lübnan diasporası da insanın aklına hemen ticareti getiriyor.

Beyrut’a en yakın sanayi kenti olan Adana’nın bugüne kadar bu şehirle yeterli iletişimi neden kuramadığını anlamış değilim. Geçmişi bir kenara bırakıp bugüne bakalım.

ATAK A.Ş., bir yılı aşkın süre içerisinde Lübnan’dan Adana’ya turizm ve ticaret heyetleri getirdi. Meslek odası başkanlarını, turizmcileri, Lübnanlı gazetecileri Adana’da ağırladı. Diğer taraftan geçen günlerde meslek odası başkanlarımız Beyrut ve Trablus’ta incelemelerde bulundu. Tanışma, iki kentin birbirine anlatılma çabası başarıyla sonuçlandı. Turizm alanında Adana’dan Beyrut’a, Beyrut’tan Adana’ya geliş gidişler başladı.


‘KÖPRÜ’NÜN PARÇASI OLUYORUZ

Bu güzel gelişme ticarete de yansımalıydı. Her iki kentin meslek odaları ve ATAK A.Ş. bu yönde de çabalarına devam etti. Bölgenin ilk ve tek ekonomi yayını olan Refleks olarak biz de bu köprünün bir gözü olmak istedik.

ATAK A.Ş. ile işbirliğinde Beyrut ve Trablus’ta her iki ülke iş insanlarının ikili görüşmeler gerçekleştireceği bir organizasyon yapma kararı aldık.

Bu çerçevede ATAK A.Ş. ile Lübnan’da ilk durağımız Beyrut Büyükelçimiz Çağatay Erciyes’in makamı oldu.




ÇAĞATAY ERCİYES SONUÇ ODAKLI BİR BÜYÜKELÇİ

ATAK A.Ş. Genel Müdürü İlhami Günsel, ortağım Mehmet Uluğtürkan ve Beyrut Ticaret Ataşeliğinden Elie Reaidy ile birlikte ziyaret ettiğimiz Çağatay Erciyes, Lübnan’da sevilen bir elçi. Geçen aylarda Adana’dan gelen heyeti Başbakan Hariri ve ilgililerle kısa sürede görüştürmüştü. Ziyaretimizde Çukurova ile Beyrut’un zaten yakın olan coğrafyasını turizm ve ticarette de yakınlaştırması gerektiğine dikkat çekti. Karşımızda sonuç odaklı bir elçi gördüm. Projenin ve bu proje içerisinde gerçekleştireceğimiz organizasyonun bütün detaylarıyla yakından ilgilendi. Çalışanlarına talimatlarını verdi.


TRABLUS’UN ÖNEMİ ARTIYOR

Daha sonra Lübnan’ın Beyrut’tan sonra ikinci büyük kenti Trablus’a geçtik. Trablus iş dünyası temsilcileri Türk iş insanlarını çok seviyor. Çukurova ile de yakınlar. Zira bir süredir devam eden Taşucu - Tripoli Ro-Ro Hattı ilişkilerin gelişmesine oldukça katkı sağlamış durumda. Trablus, yeniden yapılandırılacak Suriye için de büyük önem taşıyor. Ekonomi uzmanları Suriye’de suların durulduğunda bu ülkeye girecek ürünlerin önemli bölümünün Trablus Limanı’ndan gireceğini belirtiyor. O yüzden birçok ülke iş insanı Trablus’la şimdiden iyi ilişkiler kurmaya başlamış.

FUARI BİRLİKTE AÇTIK

Trablus Ticaret Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Toufic Dabboussi, randevumuzun olduğu gün bizi ‘Girişimcilik Fuarı’nın açılışına davet etti. Kurdeleyi birlikte kesmek kısmet oldu. Kendisine Girişimcilik Ekosistemi Derneği’miz (GED) hakkında bilgi verdim. Keyifli sohbette, yapacağımız etkinliğin Trablus bölümünü detaylandırdık. 21 bin üyeli bir oda olarak etkinliğimize tam destek vereceklerini söyledi.


EN ETKİN TURİZM ŞİRKETİ

Aynı gün, tekrar başkent Beyrut’a döndük. Geç saatlerde Beyrut yemekleri aramadık. İlhami Günsel’in önerisiyle yerel bir hamburgerciye girdik. Saat 24.00’a yaklaşırken hamburgercinin tıklım tıklım müşteri dolu olması beni şaşırttı. Ancak hamburgerin kendine özgü lezzetini tadınca Beyrutlulara ve turistlere hak verdim. 8 kişilik hamburgeri 5 kişi bitirdik.

Bir gün sonra görüşmemizi Lübnan’ın en etkin turizm şirketlerinden biri olan Nakhal yetkilileriyle sürdürdük. ‘Wings of Lebanon’ havayollarını da bünyesinde bulunduran şirket yöneticileriyle gerçekleştireceğimiz etkinliğin detaylarını görüştük.

ORTADOĞU VE AFRİKA’NIN KAPISI

Sonraki durağımız Beyrut Ticaret Sanayi ve Tarım Odası oldu. Oda Genel Sekreteri Rabih Sabra ve yöneticileriyle Lübnan’da Türk iş dünyasının ağırlanacağı, ikili iş görüşmelerinin yapılacağı organizasyonun detaylarını konuştuk. Aynı gün Uluslararası Lübnan Ticaret Odası Başkanı Wajih Bizri ile de görüştük. Bizri, Beyrut’taki birçok tüccarın Ortadoğu ve Afrika pazarına hâkim olduğunu, dünyanın birçok ülkesinden aldıkları ürünleri bu pazarlara taşıdıklarını hatırlattı ve uyardı: “Bizimle çalışan, Afrika ve Ortadoğu pazarına kestirmeden, yorulmadan girer.

Beyrut ve Trablus’ta yararlı görüşmeler yaptığımız iki gün geçirdik. Şimdi başta Adana ve Mersin olmak üzere hangi sektörden olursa olsun ihraç potansiyeli olan her firmamızı etkinliğimizle Lübnan, Ortadoğu ve Afrika pazarında etkinliğini artırmaya davet ediyoruz. |

Bu yazı 4302 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar