Şirketinizi çabuk, etkin ve ekonomik şekilde nasıl...
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Şirketinizi çabuk, etkin ve ekonomik şekilde nasıl globalleştirebilirsiniz?

07 Ekim 2017 - 10:16

Bu sorunun yanıtını birçok şirket bir çırpıda yanıtlayabiliyor.

Diyorlar ki: AIESEC’ten ‘Uluslararası Çalışan Desteği’ alarak…

O zaman, AIESEC’i tanıyarak başlayalım. AIESEC (Uluslararası Ticari Bilimler Ekonomi Öğrenciler Birliği), dünyanın en büyük gençlik organizasyonlarından biri. 1948 yılında kurulan ve 127 ülkede 70 binin üzerinde üyesi bulunan AIESEC, gelişim ve yurtdışı staj imkânı sağlayan bir sivil örgütlenme. AIESEC Türkiye ise 1954’ten beri faaliyette.

Diyelim ki mühendislik şirketisiniz. Hedef pazara uygun ürün geliştirme veya verimliliği artırıcı yeni sistemler üzerine çalışıyorsunuz. AIESEC size hedeflediğiniz pazarda konunuzla ilgili stajyer belirliyor. Doğru belirlenen stajyer genç, şirketinizdeki verimliliğe katkı sağlıyor. Enerjinizin ve motivasyonunuzun artışı sağlanıyor. Global düşünen gençler şirketinize pazarlamadan üretime farklı pencereler açabiliyor. Lider ruha sahip, hem ülkesi hem dünya için gelecek vaat eden gençler şirketlerinizde görev alabiliyor. Şirketinizde AIESEC stajyeri çalıştırma kararı aldığınızda Türkiye genelinde 11 şubesi bulunan AIESEC size yardımcı oluyor.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden değerli hocalarım Prof. Dr. Nejat Erk ve Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu, AIESEC Adana’nın danışmanları. Kendilerinin davetiyle AIESEC Adana’nın danışmanlar kurulunda yer aldım. AIESEC’li gençlerle bölge iş dünyası temsilcileri arasında köprü olmayı, onların faaliyetlerine katkı sağlamayı hedefliyorum.

AIESEC Adana, 30’uncu yaşını geçtiğimiz günlerde Seyhan Otel’de bir balo ile kutladı. O gün gençlerin arasında oldum. Yaptıkları ve gelecekte hedefledikleri projeleri sundular. Bu, hem üniversiteli gençlerimiz hem de iş dünyamız adına önemli bir kurum. Daha yakın olmakta ve tanımakta yarar var.

Başkanlığını Samet Ayhan’ın yaptığı AIESEC Adana’nın yönetim kurulunda yer alan Ufuk Canbolat, Atakan Keskin ve Aybala Ziyan önceki gün ziyaretime geldi. Yeni dönemde birlikte neler yapabileceğimizi konuştuk.

Bölgemizde şirketinin globalleşme sürecine katkı sağlamak isteyen her şirket, AIESEC Adana ile irtibata geçebilir. Bu çerçevede Atakan Keskin’in [email protected] adresi iletişim için değerlendirilebilir. Sevgili Atakan’dan AIESEC Adana’nın çalışmaları hakkında bilgi alınabilir.

Ama ben AIESEC stajı ile şirketlerimize hangi yararlar sağlanabilir onu özetledim:

  • AIESEC Stajı ile ithalat ve ihracat başta olmak üzere teknik, yazılım gibi birçok alanda firmalarımız ihtiyaç duyduğu kaliteli ve ucuz işgücünü sağlayabilir.
  • Yurtdışından gelecek bireyler 2 ay ila 1,5 sene arasında istihdam ettirilerek firmalarımızın ihtiyaç duyacakları kısa dönemli insan kaynağı giderilebilir.
  • AIESEC stajyerleri ar-ge departmanlarında çalıştırılarak araştırmaya ve yeni ürünler geliştirmeye teşvik edilebilir.
  • AIESEC stajı sayesinde firmalar ileride pazarlarına girmeyi düşündükleri ülkeleri, oralardan isteyecekleri bir stajyer sayesinde çok daha ucuza ve çok daha etkin bir şekilde bir pazar araştırması yaptırabilir.
  • Yurtdışından gelecek stajyerler firma içinde devamlı İngilizce veya firmanın belirleyeceği farklı bir yabancı dil konuşacağından firma çalışanları yabancı dillerini gündelik hayatta kullanma imkânına ulaşabilir.
  • Eğer istenirse firma yöneticilerinin haftanın belli saatlerinde yabancı dilde pratik yapmaları ve yabancı dilini daha fazla geliştirmeleri için de stajyer talebinde bulunulabilir.
  • Firmalar, AIESEC stajyerlerinin geldikleri ülkelerle bağlantıya geçmesini sağlayarak müşteri portföyünü onlar sayesinde geliştirebilirler.

Daha ayrıntılı bilgi, www.aiesec.org.tr adresinden alınabilir.

KLASİKTEN MODERNE GÖZ ALICI MOBİLYALAR

TÜYAP’ın 11’inci Çukurova Mobilya Dekorasyon Fuarı’nı dolaştım. Hem ev hem ofis için o kadar güzel ürünler tespit ettim ki neredeyse her stanttan bir ürün alasım geldi.

Öncelikle, fuarın her geçen gün büyüdüğünü ve ilgi gördüğünü gözlemlemek sevindirdi. Daha mutlu olduğum konu ise ürünlerinin çoğunun Adana’da yapıldığını öğrenmek oldu.

Adana, Türkiye’nin mobilya üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Klasikten moderne tüm ürünler göz alıcıydı. Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, bu yıl mobilya ihracatında Adana’nın 40 milyon doları aşacağını belirtti. Gezdiğim bu fuara dünyanın birçok ülkesinden mobilya alıcısı getirelim, değil 40 milyon doları, 140 milyon dolarlık satış yapabiliriz.

TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz kaptanlığında güzel bir iş çıkarıldı. Refleks olarak fuarın tanıtım çabalarına, biz de 4 özel sayı hazırlayarak destek verdik. On binlerce mobilya paydaşına ulaştık. Birçok geri dönüş aldık.

Gelecek yıl daha gelişmiş bir fuarımız olacak. Bunu şimdiden görebiliyorum.

Yurtdışı alım heyeti getirme çalışmaları daha da güçlendirilmeli. |

Bu yazı 3505 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar