Tekstil ve konfeksiyonda güzel gelişmeler
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Tekstil ve konfeksiyonda güzel gelişmeler

17 Şubat 2020 - 16:51

Adana’nın sanayi yapısında, cirodan istihdama, marka sayısından ihracata kadar büyüklük bakımından ilk sırada tekstil yer alıyor. Tekstil ve konfeksiyon, Adana imalat sanayiinin yüzde 23,9’unu oluşturuyor. Yani neredeyse Adana’daki her 4 sanayi kuruluşundan biri tekstil ve konfeksiyon sektöründe. 

Böylesine güçlü sektörlerde fuar açığımızı TÜYAP Adana kapattı. Başta sektör temsilcilerinin ve yerel yöneticilerin desteğiyle ‘Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı’, ilki olmasına rağmen başarılıydı. 

Açılış kurdelesini Valimiz Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar, çok sayıda sektör temsilcisi ve STK yöneticileriyle birlikte kestiğim fuarı detaylı gezme imkânı da buldum. Özellikle kumaş üretiminde Bossa’dan Kıvanç’a kadar dünyanın ünlü markalarına kumaş üreten şirketlerimizin stantlarını görmek gurur vericiydi. 

Konfeksiyonda marka olmak kolay değildir. Ama bu fuarda bölgemizden çıkan markaları da toplu halde görmek mutlu etti. Örneğin erkek giyim markamız ‘Morven’in standında gördüklerimden çok mutlu oldum.

Afrika’nın en küçük ülkelerinden biri Benin’den gelen bir işadamı, Morven’in standında ürünleri inceliyordu. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Kimya Bölümü’nden Muhammed adlı Afrikalı bir öğrenci tercümanlık yapıyordu. Morven’in ihracattan sorumlu Yönetici Ortağı Salih Bilir’le bir süre sohbet ettim. 


Morven, 1987’de Hatay Kırıkhan’da kuruluyor. Erkek takım elbise, gömlek ve pantolonda ihtisaslaşma, özverili, esnek, titiz ama çok çalışma şirketi büyütüyor. Tüketiciler, Morven’in 18-30 ve 30-50 yaş aralığında smart casual, klasik ve damatlık koleksiyonunu beğeniyor. 

Bugün Adana ve İstanbul’da toptan 2 showroom ve ülke genelinde 21 perakende mağazasına sahip Morven, ihracatta da başarılı grafiğiyle dikkat çekiyor. Kuzey Amerika, Batı ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yapan Morven’in ürünleri Polonya’da da ilgi görüyor. 

Adana’da gerçekleştirilen fuarlarda yabancı ziyaretçi görmek bana gurur veriyor. Morven’in standında yabancı ziyaretçiye bir ÇÜ öğrencisinin rehberlik yapmasına da ayrıca çok sevindim. Adana Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz’in ‘Anadolu Ticaret Elçileri’ projesini hatırladım. Yurtdışından eğitim almak için Adana’ya gelen öğrencilerin ülkelerindeki iş insanlarıyla firmalarımızı dış ticarette buluşturma projesi hayli ilgimi çekmişti. Fuarlarla bu projeye farklı bir pencere açılıyor olmasına çok sevindim.  

Bu öneriyi hem TÜYAP Adana Bölge Müdürü Salih Gökmen’e hem de Adana Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz’e iletmiş olayım.

Tekstil ve hazır giyim sektöründe önemli güce sahip Adana’da sevindiren hareketlilik sürüyor. Bu çerçevede Adana Valiliği’nin de destek verdiği ‘Tekstil Kent’ projesinde yer tahsisinin yapıldığını biliyorum. 

Kumaşçıdan konfeksiyon yan sanayicisine kadar KOBİ’leri bir araya getirecek ‘Tekstil Kent’, Adana’nın imajına olumlu katkı sağlayacak. Zira Adana’da birçok konfeksiyon üreticisi farklı mahallelerde, uygun olmayan şartlarda üretime devam ediyor. 

Organize olmuş, modern imkânlara sahip ‘Tekstil Kent’ gibi bir bölgede üretmek bu sektöre güç birliği ve sinerji sağlar. Maliyeti düşürür, kurumsallaşmaya, ihracata, Adana’nın imajına ciddi katkı sağlar.


Bu yazı 7206 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar