1,5 milyar liralık koku

10'uncu kez düzenlenecek olan Portakal Çiçeği Karnavalı, Adana'nın sosyokültürel yaşamına katkısı olduğu kadar ekonomik anlamda da büyük bir potansiyel barındırıyor. İlkinin düzenlediği 2013 yılından bu yana yalnızca Adana'da değil bölgenin diğer kentlerinde de ekonomik canlanmanın önünü açan karnaval, 10 yılda yaklaşık 1,5 milyar liralık bir hacmin oluşmasını sağladı.

Covid-19 pandemisiyle geçen iki yılın ardından yine Adana sokaklarına taşınarak büyük coşkuya sahne olacak Portakal Çiçeği Karnavalı etkinliklerine, Adana ve ilçelerinden katılacak 1 milyondan fazla kişiye ek olarak yaklaşık 300 bin kişinin de Adana’nın çevre illerinden, diğer illerden ve yurtdışından katılması bekleniyor. Günübirlik veya konaklamalı olarak gelmesi beklenen ziyaretçilerle birlikte toplamda beklenen 1 milyon 300 bin kişilik katılım, Adana ekonomisine de büyük katkı sağlayacak.

5 GÜNLÜK BEKLENTİ: 350 MİLYON LİRA

Tüm otellerin en yüksek kapasiteye ulaştığı, ulaşım araçlarının karnaval döneminde rezervasyonlarını tamamlayıp ek seferler düzenleme yoluna gittiği öğrenilirken turizm şirketlerinde de büyük çapta “karnaval turu” satışı gerçekleştiği görüldü. Bunun yanında Adana’daki tüm otel ve restoranlarda, yeme-içme ile eğlence noktalarında, mağaza, küçük esnaf, stantlarda hediyelik eşya satışı yapacak küçük girişimciler, toptancı ve dağıtımcımlar ve gıda üreticileri ile birlikte kent ekonomisine katkı sağlayan tüm işletmelerde hazırlıklar da sürüyor. Büyük bir potansiyele ulaşması beklenen Portakal Çiçeği Karnavalı’nın düzenleneceği 5 gün boyunca 350 milyon liralık bir ekonomik hacim oluşması bekleniyor.

KALEM KALEM HARCAMALAR

23-27 Mart 2022 tarihleri boyunca Adana dışından bölgeye gelecek yaklaşık 300 bin karnaval gezgininin kişi başı ortalama harcamasının 500 lira olacağı tahmin ediliyor. Konaklama, yeme-içme, eğlence, alışveriş ve benzer harcamalar da hesaba katıldığında Adana dışından gelecek olanların kent ekonomisine katkısı yaklaşık 150 milyon lira dolayında olacak. Ayrıca etkinliklere Adana’dan katılacak yaklaşık 1 milyon kişinin karnaval boyunca yapacağı yeme-içme, eğlence, alışveriş gibi kalemlere kişi başı ortalama 200 lira gibi sembolik bir harcama yapacağı hesaba katıldığında 200 milyon lira civarında da bir iç ticaret hacmi ortaya çıkıyor. Tüm bu rakamlara şehirlerarası hava ve kara ulaşımı, şehir içi özel ve toplu taşıma gibi diğer bazı harcamalar eklendiğinde, yaklaşık 350 milyon liralık Portakal Çiçeği Karnavalı ekonomisi oluşuyor.

OTELLER DOLDU, ULAŞIMA EK SEFERLER KONDU

Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Adana’ya olduğu kadar Türkiye’nin tanıtımı ve turizmine de olumlu katkılar yaptığını söyleyen karnavalın fikir önderi Ali Haydar Bozkurt, “Son yıllara baktığımızda karnaval süresince sadece Adana’da değil Gaziantep, Hatay, Tarsus, Mersin civarındaki otellerde de doluluk artıyor. Uçaklarda, otobüslerde o dönemde yer bile bulunmuyor. Diğer yandan, Adanalılar karnaval zamanında evlerinde on binlerce misafir ağırlıyorlar. Havayolu şirketleri, otobüs şirketleri çok sayıda ek seferler koyuyorlar. Öğrendiğimize göre birçok turizm acenteleri turlarını doldurmuş, ek turlar düzenlemeye hazırlanıyorlarmış. O kadar yoğun bir talep oluştu ki Adana’daki otellerin doluluğu sebebiyle Adana’dan Tarsus-Mersin yönüne konaklama için gideceklere TCDD’nin bu yıl ek seferler koyacağı bilgisini de aldık. Adana dışından gelen konuklar için ayrıca şehirde binlerce kişinin konaklayacağı kamp alanı da kuruluyor” dedi.

HERKES KAZANIYOR

Ali Haydar Bozkurt, şöyle devam etti: “Bu turizm hareketliliğinin getirisi de büyük oluyor. 10 milyon nüfusun yaşadığı bölgenin tam ortasındaki Adana, bir gastronomi ve eğlence kenti olarak öne çıkıyor ve özellikle karnaval zamanı halkın enerjisini yükselterek ek gelirler elde edilmesinin de önünü açıyor. Böylelikle halkımızın motivasyonu yükselirken enerjisi artıyor ve en küçük esnafından en büyüğüne kadar büyük bir ekonomik potansiyel ortamı sağlanıyor. Bu ekonomik canlanma küçük esnaftan başlıyor ve tüm Adana’ya yayılıyor. El işleri satan kadınlarımız, yeme-içme sektöründeki insanlarımız, yani kısacası ekonomiyi oluşturan her unsurda büyük bir canlanma yaşanıyor.”