7 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkıyor

Lokman Hekim'in ölümsüzlük ilacını düşürdüğünün rivayet edildiği Misis Köprü'sünün yanı başındaki kazı, dünyanın gözünü Adana'ya çevirecek. Tarihi milattan önceye dayanan bölgede şimdiden ortaya çıkan su değirmenleri ve kervansaray hayran bırakmaya yetti.

Refleks

Tarihi milattan öncesine dayanan, üzerinde antik çağdan itibaren sayısız medeniyetlerin kurulduğu, krallıkların, derebeyliklerin, padişahlıkların hüküm sürdüğü, ünlü Lokman Hekim’in bu topraklarda bulduğu “ölümsüzlük ilacını” köprüsünden geçerken Ceyhan Nehri’ne düşürdüğü rivayet edilen Misis, dünyaca tanınacak. İlçelerinin kültür miraslarına sahip çıktıklarını ve arkeolojik kazılara her yıl destek verdiklerini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, “Ölümsüzlük Şehri Misis’te arkeolojik kazılar 2012 yılından bu yana Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Roma İtalyan Uluslararası Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde devam ediyor.


Bölgede Roma Dönemi’ne ait iki su değirmeni ve kervansarayın restorasyonu çalışmaları tamamlandı. Kazılarda elde edilen bulgulara göre Misis, 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. Kocaispir, “Misis, Neolitik Çağ’dan beri yaşamın durmaksızın devam ettiği, ölümsüzlük iksirinin Ceyhan Nehri’ne düşürüldüğünün rivayet edildiği bir şehir. Projemizle amacımız tarihi eserlerin, tarihi değerlerimizin günlük yaşayan yerler haline getirilmesi” dedi.