Meslektaşlarımızın işi zorlaştı
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Hasan Arslan, dezenformasyonun ışık hızıyla yaygınlaştığı bu dönemde ekonomi gazeteciliğinin hayati rol üstlendiğini belirterek, 'Ekonomi ile toplum arasında köprü görevi üstlenen meslektaşlarımızın işi zorlaşıyor. Medya servislerinde ekonomi bölümü kadroları küçülüyor. Genç gazetecilerin bu alanda yetişmelerine imkân sunmak bu mesleğin sürdürülebilirliği için önemli' dedi.
Fuat Şahin / İSTANBUL Refleks
EGD tarafından bu yıl 17’incisi düzenlenen ‘Ekonomi Basını Başarı Ödülleri’ töreninin açılışında konuşan Arslan, kalabalık ekonomi servislerinin küçüldüğünü ve deneyimli gazetecilerin sektörden koptuğunu söyledi.
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ev sahipliğinde, Turkcell, Aydem Enerji, Vakıf Katılım’ın ana Trendyol, İstanbul Altın Rafinerisi, Hepsiburada’nın gold, Damat Tween’in silver sponsorluğunda düzenlenen törende 15 dalda ödüller sahipleriyle buluştu.
Törene, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan ile çok sayıda birlik ve dernek başkanı katıldı.
İSRAİL – İRAN SAVAŞI’NIN ETKİLERİ
İTO Başkanı Avdagiç, törende yaptığı konuşmada, İsrail’in İran saldırıları ile başlayan sürecin jeopolitik riskleri de belirsizlikleri de yükselttiğini vurguladı. Bu gelişmelerin, dünya ve Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecek potansiyele sahip olduğuna işaret eden Avdagiç, bunun boyutunun, savaşın süresine, şiddetine ve çatışma alanlarının genişleyip genişlemeyeceğine bağlı olacağını vurguladı. Avdagiç, şunları kaydetti:
“İlk etkilenecek alan, enerji olacak. Enerjideki arz güvenliği riskine bağlı şekilde oluşacak fiyatlamalar, enerji ithalatçısı ülkeler için ilave yük getirecek. Mesela petrol fiyatlarındaki her 10 dolar artış, Türkiye’nin cari açığına 4,5 milyar dolarlık ilave bir yük getirecek. İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatması halinde petrol fiyatlarının daha da yükselmesi kaçınılmaz görünüyor. Bu senaryoya ilişkin tahminlerde, varil fiyatı 90 dolardan 130 dolara kadar çıkıyor. Ayrıca petrol fiyatlarındaki artış, üretime yansıyor. Bu da mal ve hizmetlerde enflasyonist etkiye yol açıyor.”
Ayrıca İran ile 5,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi etkileyecek. İran’a ya da İran üzerinden diğer pazarlara taşıma yapan lojistik sektörümüz olumsuz etkilenecek. Savaşın uzun sürmesi, bölgeden bize gelen turist akışını etkileyeceğinden turizmimiz de olumsuz etkilenecek. Savaşın uzaması halinde küresel ekonomide belirsizlikler daha da artacak. Bu da dünya ticaretini ve üretimini daraltacak. Bu geçerli olursa, küresel büyümenin bu yıl yüzde 2’nin de altına inmesi bekleniyor. Küresel daralma ise Türkiye’nin ihracatına olumsuz şekilde yansıyacaktır.”
10 BİNE YAKIN GAZETECİ İŞSİZ KALDI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar da her alanda olduğu gibi gazetecilikte de mesleki açıdan zor bir dönemden geçildiğine işaret ederek, yaptıkları hesaplamalara göre yaklaşık 10 bine yakın gazetecinin işsiz kaldığına işaret etti. Munyar, ekonomi basını ile iş dünyası arasındaki karşılıklı iş birliklerinin önemine işaret ederek, iş dünyasından ekonomi basınına verilen desteğin artarak sürmesinin önemine vurgu yaptı.
ÖDÜLLER VE SAHİPLERİ