Yapay zekâ, daha etkin gazetecilik imkânı sağlayacak

ABD'li akademisyen gazeteci Prof. Seth Gitner, yapay zekanın tasarım, animasyon ve hikâye anlatım desteğiyle kolay anlaşılır, çok okunan haberler üretileceğini belirterek, 'Bu da gazeteciye daha fazla araştırma yapabilme ve daha nitelikli daha fazla haber yapabilme imkânı sağlayacak' dedi.

 

 

ABD Adana Konsolosluğu Kamu Diplomasisi Ataşesi Adam Benz, Medya Koordinatörü Anış Paydak’ın da bulunduğu görüntülü platformda Refleks gazetesi yazarı Mehmet Uluğtürkan’ın sorularını yanıtlayan Prof. Seth Gitner, Amerika’da yapay zeka destekli yeni medya uygulamalarının yaygınlaştığını söyledi.

 

Syracuse Üniversitesi Newhouse School'da multimedya hikâye anlatımı dersleri veren Prof. Seth Gitner, haber yazımında Chat CPT gibi programlardan destek alınabildiği gibi yeni uygulamalarla gazetecilik alanında farklı bir döneme girildiğini söyledi. Gazetecinin haberde kullanacağı verileri girdiği yazılım programının saatler hatta günler sürecek açıklayıcı tasarımları birkaç dakika içerisinde ortaya çıkarabildiğini anlatan Ginter, “ABD’li medya kuruluşları yapay zekâ destekli programları yoğun olarak kullanmaya başladı. Gazeteciler gazetecilik yapmaya devam edecek. Bir öğrencinin ödevini hazırlarken aldığı destek gibi gazeteci de haberini yazarken ve sunarken yapay zekadan yararlanabilir. Bu gazeteciye çalışmaları için daha fazla zaman kazanmasını sağlarken okur için de daha anlaşılır daha etkin haber üretimini beraberinde getirecek. Örneğin, son dönemde ‘Lovable’ programından yararlanan meslektaşlarımız bir grafikerin saatlerini hatta gününü alacak tasarımları birkaç dakika içesinde sunabilecek” diye konuştu.