Aşık Veysel anılacak

Aşık Veysel anılacak

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Aşık Veysel Anma programı kapsamında sergi ve konser etkinliği düzenleyecek.

13 Mayıs 2017 - 12:08

Günümüzde de bir “fenomen” olarak adı hala anılan Âşık Veysel, fiziksel engeline rağmen ürettiği şiir, beste ve türkülerinin yanı sıra tutkulu yaşamıyla da ilgi odağı olmaktadır.

Yaşamının sonlandığı 1973 yılına dek dönemin gerek önemli müzisyenleri, fotoğraf sanatçıları, ressamları, yazar, şair ve entelektüelleri tarafından sıklıkla ziyaret edilmiş ve yaşamına dair çeşitli çalışmalar yapılmıştı. Bu isimlerden bazıları Fikret Kızılok, Erkin Koray, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Peker, Ara Güler, Fikret Otyam ve Ümit Yaşar Oğuzcan’dı.

Onu yaşadığı dönem ziyaret eden her sanatçı kendi üretim biçimleri ve anlatımları ile kaydettiler. Bu kayıtlar büyük halk ozanı Âşık Veysel’e hak ettiği değeri kazanmasına bir nebze yardımcı olmuştu.

Âşık Veysel, bütün Türkiye için bir müzik insanı, bir halk ozanı olmaktan çok daha başka anlamlar ifade eder. Büyük ozan, altı yaşından itibaren gözleri görmese de aydınlığı ve umudu içinde yeşertmeyi başardı. İnsanlığın, saflığın ve temizliğin, aşkın ve sevginin, onurun ve bilgeliğin, birliğin ve beraberliğin önemli simgelerinden biri olageldi.

 

Erkan Doğanay’ın küratörlüğünde bir araya gelen sanatçılar tıpkı Âşık Veysel’in yaşadığı dönem onu çalışmalarına taşıyan sanatçıların üretimlerinin bir devamı ya da o üretimlere eklenerek tarihe geçecek yeni işler eklediler.

Ozan, ölüm yıldönümünde sanatçıların yeniden yorumlamalarıyla anılıyor. Bu projede yer alan sanatçılar, Âşık Veysel’in gören gözleri olarak onun yaşamına bakmaya çalıştılar, şiirlerini ve türkülerini yorumlayarak, kendi anlatım dili ve üretim yöntemleriyle Ozan’ı sanat çalışmalarına taşıyorlar.

Bu çerçevede “Aşık Veysel Anma” programı özel etkinliği 13 Nisan Perşembe günü saat 18.00’da Gaziantep Sanat Merkezi’nden sergiyle başlayacak. Ardından saat 19.30’da Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda Melehat Gülses ve Nida Ateş’in Aşık Veysel’in türkülerini seslendireceği konserle devam edecek. 

 

Bu haber 12115 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Atatürk resmen Adanalıdır
Atatürk resmen Adanalıdır
"Atatürk en çok Adana'yı sevdi"