Kuzey Yarım Küre’nin en erken ayçiçeği hasadı Çukurova’da başladı. Hasat sezonunun açılmasıyla birlikte, yerli üretimin sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip olan tarife kontenjanı uygulamasının yeniden gündeme alınması bekleniyor. GÜNYAĞDER Platformu Başkan Vekili Samet Dal yaptığı açıklamada “Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tarife kontenjanı uygulanması hem çiftçiyi hem de yerli sanayiciyi koruyacaktır. Ancak en kritik nokta, bu kararın hasat süreci başlamadan önce açıklanmasıdır,” dedi.
- Mısır üretiminde tarife kontenjanı beklentisi
- Uluğtürkan: "Bizim kuşağı örnek almayın"
İletişim Bilimleri, Gazetecilik, Radyo-Sinema ve Televizyon bölümleri bulunan Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2024-2025 dönemi mezunlarını törenle uğurladı. ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, akademisyenler ve ailelerin katıldığı mezuniyet töreninde konuşan gazeteci Mehmet Uluğtürkan, “Gerçek gazeteciliğe hava, su, ekmek kadar ihtiyaç duyulan şu günlerde bizim kuşağı rol model almayın. Bizi uyarı levhası olarak görün,” dedi.
- Bir tatlı huzur almaya geldik...
Unutmayın, huzur yayılır. Tıpkı bir lavanta kokusu gibi. Önce yakınınızdakine, sonra tüm iş yerine… Bu kokunun en büyük yayıcısı sabahları içtenlikle ekibini güler yüzle selamlayan liderler/şirket sahipleridir.
- ‘Havacılık OSB’ olsun
Pist ve hangarlarıyla hazır halde bulunan Şakirpaşa Havalimanı, bir düzenlemeyle ‘Havacılık OSB’ye dönüştürülerek savunma sanayi şirketlerine tahsis edilebilir.
- Yerel medya şehirlerin en önemli kalkınma dinamiğidir
Gazeteci Mehmet Uluğtürkan, yerel medyanın bilgi vermek, denetlemek ve toplumsal hafızayı oluşturmak gibi üç önemli görevi bulunduğunu belirterek, “Şehrinizde büyük bir sorun yaşasanız dahi yaygın medya değil, sizin sesiniz yerel medya olur. Her şeyin olduğu gibi ekonominin de gelişmesi en önce iletişimle, ardından birbirimizi tanımakla sağlanabilir. Bu işi de yerel medya yapar” dedi.
- Meslektaşlarımızın işi zorlaştı
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Hasan Arslan, dezenformasyonun ışık hızıyla yaygınlaştığı bu dönemde ekonomi gazeteciliğinin hayati rol üstlendiğini belirterek, “Ekonomi ile toplum arasında köprü görevi üstlenen meslektaşlarımızın işi zorlaşıyor. Medya servislerinde ekonomi bölümü kadroları küçülüyor. Genç gazetecilerin bu alanda yetişmelerine imkân sunmak bu mesleğin sürdürülebilirliği için önemli” dedi.
- Ekonomiyi 2 yılda düzeltebiliriz
Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Burçin Yereli, mevcut yönetimle ekonominin düzelme ihtimalinin kalmadığını söyledi. Refleks gazetesini ziyaret eden Yereli, “Türkiye’nin ekonomisi en geç iki yılda düzelebilir. Ama bu yönetimle olmaz. Programımız ve kadrolarımızla hazırız” dedi.
- Yönetim danışmanlarıyla çalışın
Anadolu Yönetim Danışmanları Derneği (AYDD) Başkanı Ferudun Gündüz, Türkiye’de kurulan şirketlerin yüzde 96’sının ilk 10 yılı doldurmadan kapandığını, yönetim danışmanlarının daha etkin olduğu bir iş dünyasında böyle bir olumsuz tablonun yaşanmayacağını söyledi.
- Tamamı Çukurova’ya harcansın
Türkiye’nin sulama altyapısının modernize edilmesi için geçtiğimiz hafta Dünya Bankası tarafından sağlanan 757.1 milyon euroluk finansmanın çok değerli bir kaynak olduğunu belirten Adana Güçbirliği Vakfı Başkanı Burhan Kavak, “DSİ tarafından kullanılacak finansmanın tamamı Çukurova’nın tarımsal altyapısına harcanmasını bekliyoruz. Buna sadece Adana’nın değil, bölgenin ve Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.
- Merkez Bankası aslında şirketlere ne diyor?
Finans Danışmanı Hakan Çalışkantürk, nakitin uzun bir süre daha kral olmaya devam edeceğini belirterek, şirketleri uyarıyor: Bu faizlerle bırakın iş yapmayı ayakta kalabilmek mümkün değil. Merkez Bankası’ndan elbette faiz indirimi bekleniyor ama bu asla 500 baz puan olmayacak. Faiz indirimi olsa da kur ve enflasyonu kontrol için parasal sıkılaşma devam edecek. Önerim atıl neyiniz varsa satın. Hiçbir gayrimenkul zararı telafi edecek düzeyde değerlenmeyecek.
- OPET, bayileriyle Adana’da buluştu
OPET, Türkiye’deki bayi ve istasyon yöneticilerini Adana’da ağırladı. Toplantıda, “OPET Pay, yeni ticari programı OPET Pro +, UTTS çalışmaları ve OPET Radyo” gibi yeni ürünler anlatılırken, bayiler VR teknolojisi ile sanal bir istasyon üzerinden tüm süreçleri deneyimleme fırsatı buldu.
- Türk Ticaret Bankası Adana’da şube açıyor
Yeniden yapılanma sürecini geride bırakan Türk Ticaret Bankası, İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Çukurova Şubesi’ni Adana Sanayi Odası’nda hizmete açıyor.
- Yok mu devletin 7 milyar TL’si?
Türkiye’nin tarımsal üretiminde sıçrama yaratacak Aşağı Seyhan Ovası Kapalı Sistem Sulama Projesi hazır; ancak inşaatın başlayabilmesi için 7 milyar TL’lik ödeneğe ihtiyaç duyuluyor.
- Sanayi işletmelerinde sanat neden olmalı?
“Sanat ve bilim, insan zekâsının iki kanadıdır. Uçmak için ikisine de ihtiyaç duyarsın” diyor Leonardo da Vinci…
- Muhteşem etkinlik
Latife ve Mustafa Kemal’e balayı evi olan Adana Atatürk Evi Müzesi (Suphi Paşa Konağı) muhteşem bir etkinliğe sahne oldu. Refleks gazetesinin etkinliğinde Mersin Devlet Opera ve Balesi sanatçıları Atatürk’ün sevdiği şarkı, türkü ve aryaları seslendirdi.
- Yapay zekâ, daha etkin gazetecilik imkânı sağlayacak
ABD’li akademisyen gazeteci Prof. Seth Gitner, yapay zekanın tasarım, animasyon ve hikâye anlatım desteğiyle kolay anlaşılır, çok okunan haberler üretileceğini belirterek, “Bu da gazeteciye daha fazla araştırma yapabilme ve daha nitelikli daha fazla haber yapabilme imkânı sağlayacak” dedi.
- Kaçmaz fırsat
Türkiye’nin ilk tarım teknoparkı Mersin Agropark, katma değeri yüksek tarımsal üretim planlayan girişimciye ofis, tarla ve vergisel teşvik sunuyor.
- Şirketinin fotoğrafını çekemeyen değişimi başlatamaz
Bir şirkete dışarıdan bakmak kolay. Ama içeride olanın kendine dışarıdan bakması zordur. Tıpkı insanın kendi sesini kayıttan duyunca yabancılaşması gibi. İşletmeler de çoğu zaman ne kadar geliştiğini, neyi yanlış yaptığını, nasıl algılandığını göremez.
- Atatürk en çok Adana’ya güveniyordu
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan, güçlü ekonomiye sahip bir ülke hedefleyen Atatürk’ün gelişmiş bir Türkiye için en güvendiği şehrin Adana olduğunu söyledi. Uluğtürkan, “100 yıl önce Atatürk’ün Adana’ya gösterdiği ilgi tekrarlansa bu şehir tarımsal ürünleriyle tek başına Türkiye’ye yeter” dedi.
- Mustafa’yı şirkete başkan yapar mıydınız?
Hikâye uzun… Vehbi Koç’un hayat hikayesini içeren kitapların okunmasını kuşakların Vehbi Koç’un tutumunu samimi bir şekilde içselleştirmesini isterim. ERGİN TURAN YAZDI...
- Ceyhan PP’de süreç hızlandı
Türkiye'nin polipropilen talebinin yüzde 17'sini karşılayarak, cari açığın kapatılmasına yıllık 300 milyon dolarlık katkı sağlayacak, 2 milyar dolarlık yatırımı içeren polipropilen (PP) üretim tesisi için yabancı ortaklar ve 1.3 milyar dolarlık finansman bulundu.
- Adana ile Suriye köprüsü bugünden kurulmalı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve iş dünyası temsilcileriyle Suriye’nin başkenti Şam’a giden ATO Başkanı Yücel Bayram, “Yeniden yapılanacak Suriye’ye en yakın sanayi ve ticaret şehirlerinden biri Adana. Güven sağlandığında, kaynak temin edildiğinde ve bankacılık sistemi çalışır hale geldiğinde herkes orada olacak. Önerim, şimdiden ilişki kapılarını aralamak” dedi.
- EGD’de Hasan Arslan dönemi
Üye sayısı ve etkinliğiyle ekonomi gazetecilerinin Türkiye’deki en büyük çatı kuruluşu Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD), 7’inci Genel Kurulu yapıldı. 3 listenin yarıştığı genel kurulda, kullanılan geçerli 271 oyun 180’ini alan Hasan Arslan, 2007 yılında kurulan EGD’nin Celal Toprak ve Recep Erçin’den sonra 3’üncü başkanı oldu.
- Karnaval şehri altyapı istiyor
Türkiye’nin en renkli karnavalını ve tiyatrodan lezzete birçok alanda festivalini gerçekleştiren Adana, turizm sektörüne yönelik altyapı hizmetleri bekliyor
- Adana, ilk 10’a nasıl girer?
Var olan potansiyeline rağmen Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren iller sıralamasında ilk 10’da yer alamayan Adana, dış pazarda nasıl daha fazla etkin olabilir? Ekonomistler, iş insanları, meslek odası ve iş dünyası STK yöneticileri bu soruya farklı yanıtlar veriyor olsa da birkaç başlıkta yapılacak hamle, Adana’nın ihracatını kısa sürede iki katına çıkarabilir.
- Sorumlular ve sorumluluk alanları
‘İktisadi Gelişme ve İşletme Bilimi’ alanının duayen akademisyeni Prof. Nejat Erk, Adana’nın ihracatında sürdürülebilirliğin teknoloji yoğunluğu artırmakla sağlanabileceğini söylüyor. Prof. Erk, Adana’nın ihracat başarısı için yapılması gerekenleri Refleks’e yazdı.
- "2 Milyar dolara ramak kaldı"
Sanayide çevre dostu üretim anlayışıyla Türkiye’de yeşil dönüşümün öncü merkezlerinden biri olmayı başaran Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), şehir ihracatının lokomotifi oldu. AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, “Bölgemizde faaliyet gösteren şirketlerin toplam ihracatı 1.8 milyar doları buldu. İhracatı her platformda destekleyen bir yönetim anlayışımız var. Bölgeden gerçekleştirilen ihracatın yıl sonunda 2 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
- Çukurova’dan direkt Bakü uçuşu
Azerbaijan Airlines, 15 Haziran itibarıyla Çukurova Uluslararası Havalimanı’ndan Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye direkt seferleri başlatıyor. Uçuşlar Perşembe ve Pazar günleri olmak üzere haftada 2 kez gerçekleştirilecek.
- Atılması gereken 5 önemli adım
Uzun yıllar finans sektöründe üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra özellikle ihracat, ihracatın finansmanı alanlarında birçok şirkete danışmanlık hizmeti veren Turan Akın, Refleks için hazırladığı yazısında ‘Adana’nın ihracatı nasıl artar?’ konusuna çözüm önerilerini sıraladı. Akın’a göre kısa vadede atılması gereken 5 önemli adım var.
- ‘Altın Saban’ nerede?
Adanalı çiftçiler, 16 Mart 1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bir ‘Altın Saban’ maketi armağan etti. 300’ü Rus asıllı fabrikatör Gilado’dan temin edilen toplam 325 altının eritilmesiyle sabana dönüştürülen armağan kayıp. Sabancı Holding Kurucusu Hacı Ömer Ağa’ya soyadı ilhamı olan, bugün sadece fotoğrafına ulaşılabilen Altın Saban’ın akıbeti merak konusu…
- Kozadan çıkan kelebek, üretim süreç verimlilikleri…
Üretim süreçlerinin verimliliği, küçük ya da büyük olsun şirketlerin verimliliklerini artırabilecekleri en önemli alanlardan biri. Peki, şirketlerin verimliliği hangi ana noktalardan izlenebilir? Ergin Turan yazdı.
- Netafim ihracatta yüzde 160 büyüdü
Damla sulama ve akıllı tarım ekipmanları üretiminde dünyanın en etkin şirketlerinden biri olan Netafim, Adana OSB’deki üretim tesisinde kapasitesini yüzde 30 artıran yatırımını faaliyete geçirdi. Netafim Genel Müdürü Pınar Parmaksız, “Ek yatırımımızın ihracatımıza etkisi yüzde 160 büyüme olacak” dedi
- Tarımda ‘Düşünce Hasadı’
Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD), tarım ve gıda sektörü temsilcileriyle çok farklı alanlardaki uzmanları Adana’da buluşturarak, ‘Bilgi kirliğini’ gündeme taşıdı.
- İki ormancı, anketlerin söyledikleri ve balta
Öncelikle ilk yazıma gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim. Ciddi bir okunma sayısı görmek beni mutlu etti. Anketi dolduran dostlara da gönül dolusu teşekkürler. Şimdi sizlerden gelen geri dönüşler çerçevesinde paylaşımlarıma devam etmek istiyorum.
- Doğduğu topraklara anlamlı yatırım
Sabancı Topluluğu, geçen yıl başlattığı ‘Gençlik Seferberliği’ kapsamında Adana’ya ‘TEMSA Teknoloji ve Etki Merkezleri’ kurdu. Merkezler, mobilite teknolojilerinde geleceğin liderlerini yetiştirecek.
- Bölgemizdeki aile işletmelerinde neler oluyor?
Bölgemizdeki bazı büyük işletmeler, aile üyelerinin farklı nedenlerle yaşadıkları anlaşmazlıklar nedeniyle bölünüyor hatta kapanıyor. Peki, neler oluyor da başarılı bir şekilde bugünlere gelmiş aile işletmeleri bu durumla karşılaşıyorlar? Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, aile şirketlerinde sorun yaşanmadan destek alınması gerektiğini belirterek, “Şablon önerilerle aile şirketlerinde bölünmenin önüne geçilemez. Destek verecek profesyonelin kurum kültürünü tanıması şart”
- Türkiye’nin ilki oldu
2013 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın ilk kez ‘Sürdürülebilirlik Raporu’ yayınlandı. Rapor, 2024 yılında karnavalda hayata geçirilen sürdürülebilirlik eylemlerini ve sonuçlarını ortaya koydu.
- Beklentiyi karşılamadı
Yıllık 9 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteyle inşa edilen Çukurova Havalimanı’ndan ilk 6 ayda 2 milyon yolcu yararlandı.
- Deneyimin geleceğe aktarımı
Sanayiciler, bugünü yönetmekle o kadar meşgul ki, geleceği planlamak çoğu zaman ikinci planda kalıyor. Ancak rekabet gücünü korumanın tek yolu, doğru bilgiye ve tecrübeye dayanarak ilerlemektir. Sanayi mentorluğu, sizi günlük operasyonlardan stratejik düşünmeye yönlendirir. Ergin Turan ([email protected]) Refleks okurları için yazdı...
- Adana 13’üncü
2024 yılını 3 milyar 45 milyon dolar ihracatla tamamlayan Adana, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 13’üncü şehri oldu.
- “Yanımızda olmaları da eleştirileri de kıymetli”
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ‘Yeni Yıla Merhaba ve Anma Töreni’ etkinliğinde konuşan iş dünyası STK yöneticileri, “Sesimizin duyurulmasına katkı sağlayan ekonomi gazetecilerinin eleştirilerinden de yararlanıyoruz” dediler.
- Bağımsız gazetecilik denetim sağlar
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, demokrasinin yapı taşlarından birinin de tarafsız ve bağımsız gazetecilik olduğunu belirterek, karar alma sürecindeki yöneticileri denetleyen en etkin mekanizmalardan birinin de basın olduğunu söyledi. ÇÜ İletişim Fakültesi’nde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen panele katılan Beriş, “Adana, güçlü bir yerel medyaya sahip. Bu önemli bir zenginlik” dedi.
- Çukurova Kitap Fuarı'nda kimler var?
TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle 17’inci Çukurova Kitap Fuarı 11-19 Ocak 2025 tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Alanın en önemli organizasyonları arasında değerlendirilen Çukurova Kitap Fuarı’na Türkiye’nin dört bir yanından yayıncılar ve yazarlar katılacak.
- Teknokent'i yok!
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ)’den Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) kurması bekleniyor.
- Adana, tarım ilacı kullanım lideri oldu
Tarımsal ürün ihracatında pestisit kalıntısından dolayı iade gündem olurken Tarım ve Orman Bakanlığı, illere göre zirai ilaç kullanımı rakamlarını açıkladı. 2023’te 4,8 bin ton tarım ilacı kullanan Adana, Türkiye’de ilk sırada yer alırken Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye’nin oluşturduğu Çukurova’nın bereketli topraklarında zirai mücadele için kullanılan ilaç miktarı 10 bin tonu geçti.
- Kadınların sorunu girişimcilikle çözülür
Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayda konuşan Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden, kadınların yaşadığı sorunların temelinde ekonomik koşulların yer aldığını belirterek, “Mağdur olan hemen her kadının ekonomik özgürlüğü olmayan kadın olduğunu görüyoruz. Türkiye, kadın kaynağını erkekler oranında değerlendiremediği sürece hem ekonomisi düzelmeyecek hem de kadınları sorunlarını çözemeyecek. Girişimcilik bunun en etkin yolu” dedi.
- Muhteşem akşam
Ekonomi yayını Refleks gazetesinin ‘Lokomotif Ödül Töreni’ bölgenin başarılı şirket ve iş insanlarını bir araya getirdi. Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan, törende yaptığı konuşmasında Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduktan hemen sonra ekonomik büyüme için Adana’yı pilot şehir olarak belirlediğini söyledi.
- 'Şahsi Meselesi Hatay' için 'Çete Reisi' olmak istedi
TÜRK BASININDA İLK KEZ Atatürk, dosta düşmana ‘Ayaktayım’ mesajı vererek katıldığı son 19 Mayıs 1938 Gençlik ve Spor Bayramı töreni biter bitmez gara gitti. Treni 20 Mayıs’ta Mersin’e girdiğinde Mehmetçik’in süngü parıltılarıyla karşılandı.
- Ekonomi düzelir ya ahlak?
ADANAGİAD’ın geleneksel kahvaltı etkinliğine katılan Ekonomi Gazetesi’nin üç yöneticisi Munyar, Dr. Oğuz ve Güldağ, iş dünyası için 2025’in kolay bir yıl olmayacağını söyledi. Etkinlikte hem konuşmacılar hem de davetliler, rasyonel kararların alınmasıyla ekonominin iyileştirilebileceğini ancak bu süreçte bozulan iş ahlakının yeniden tesisinin zaman alabileceğini söylediler.
- Beta Enerji’den SPK’ya halka arz başvurusu
Türkiye’nin köklü transformatör markası Beta Enerji, halka arz kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Şirketin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Ünal, “Dünya markası Beta Enerji’yi daha da güçlendirecek adımlarımız kapsamında SPK başvurumuzu yaptık” dedi.