Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, tarım sektörünün paydaş STK temsilcileri ve medya mensuplarıyla ‘Güvenilir Ürün Platformu’nun etkinliğinde buluştu. DSİ’nin İstanbul Libadiye’deki tesislerinde gerçekleştirilen etkinlikte Bakan Kirişçi, tarım, gıda ve orman alanında yeni döneme dair yapılacaklarını anlattı.
- 'Türkiye Yüzyılı'nın tarım vizyonu ne olacak?
- Uluğtürkan’a ‘Tarıma Değer Katan Kalem’ ödülü
Güvenilir Ürün Platformu, aralarında Doğu Akdeniz’in ilk ve tek ekonomi yayını Refleks gazetesi yazarı Mehmet Uluğtürkan’ın da bulunduğu 6 gazeteciye ‘Tarıma Değer Katan Kalemler’ ödülü verdi.
- Minik eller sebze yetiştirdi
Adana’da Ayşe Atıl İlkokulu öğrencileri, Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün ‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’ kapsamında tarımla tanıştı. Müdürlüğün Yüreğir Doğankent’teki yerleşkesinde laboratuvar ortamında tohum ekmeyi, arazide sebze yetiştirmeyi, yetiştirilen ürünleri hasat etmeyi deneyimleyen öğrenciler; bir tarım ürününün tarladan sofraya gelme serüvenini öğrendiler.
- Tarımın yeni stratejisi: "Herkes kazanacak"
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, üreticiden tüketiciye her kesimle birlikte Türkiye’nin kazanacağı bir tarım yönetim modelinin uygulanacağını söyledi.
- Karamsarlığa gerek yok
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Türkiye’nin tarımsal üretimde karamsarlığa gerek olmadığını, yapılması gerekenin üretime odaklanmak olduğunu söyledi.
- Zor döneme deneyimli isim
Küresel ısınma, pandemi ve savaşla arz sıkıntısı başta olmak üzere birçok sorunun yaşandığı tarımsal üretim sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığına Prof. Dr. Vahit Kirişçi atandı.
- Türkiye’de tarım ihracatının zirvesinde Ege Bölgesi var
Türkiye 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat şampiyonu oldu.
- Türk lezzetleri Birleşik Arap Emirlikleri’nde tanıtıldı
Küresel ticaretin Orta Doğu’daki önemli kavşaklarından Birleşik Arap Emirlikleri’ne gıda ihracatında atılım yapan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri, Dubai’de gerçekleştirdiği tadım etkinliğinde Türk mutfağının lezzetlerini tanıttı. Ünlü Mutfak Şefi Arda Türkmen’in hazırladığı gastro şovu Körfez ülkelerinin ünlü sosyal medya fenomeni Tamara Jamal, Arap dünyasına yansıttı.
- Yanlış tarım uygulamaları İç Anadolu’da obrukların artmasına neden oluyor
Son dönemde özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde sayıları hızla artan obrukların önemli bir tehlikeye işaret ettiğine dikkat çeken Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru “İç Anadolu Bölgesi’nin kurak arazi yapısı düşünüldüğünde, ekim yapılacak ürünün doğru tespit edilmesi, tarımın sürdürülebilirliği adına son derece önemli. Mısır, pancar gibi bitkilerin fazla su ihtiyacı, kurak bölgelerdeki kuyuların su miktarının tükenmesine neden oluyor” dedi.
- Geri dönüşüm, toprağı koruyor
Toprak kirliliğinin de diğer çevre kirlilikleri kadar önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, fabrikaların tehlikeli atıklarının toprağa gömülmesinin, tarımda bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde kullanılan gübre ve ilaçların ve hafriyat atıkların toprak kirliliğine yol açtığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, toprak kirliliğini önlemede en etkili yöntemin, yeniden hammadde olarak kullanılabilecek olan plastik, metal, kağıt ve cam atıklarının, atık olmaktan çıkıp ekonomiye kazandırılması olduğunu belirtiyor.
- 2023 yılına 1,5 milyar dolar ihracat hedefi koydular
Türkiye'nin taze meyve sebze ve mamulleri sektörleri 2021 yılında ihracatta 5 milyar 111 milyon dolara ulaşırken, Egeli ihracatçılar, son dört yılda ihracatlarını yüzde 60 artırarak 1 milyar 182 milyon dolarlık performansla bu ihracatın yüzde 23'ünü gerçekleştirdi.
- Muğla'dan Tanzanya'ya Milas Akıllı Köyü Projesi
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Süleyman Koç’un Tanzanya’daki Kichwele bölgesinde IDEA Universal (Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği) işbirliğiyle yaptırdığı Milas Akıllı Köyü, yaşamları dönüştürmeye devam ediyor.
- Anadolu Etap Üçüncü Sürdürülebilirlik Raporunu Yayınladı
Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı endüstrinin gelişimine öncülük eden Anadolu Etap, GRI (Global Reporting Initiative) standartlarındaki üçüncü sürdürülebilirlik raporunu yayınladı. Yüzde 70’i aşan ihracat oranı ile 65’ten fazla ülkenin sağlıklı gıda ihtiyacını karşılayan Anadolu Etap raporda, 2020 yılında yürüttüğü çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik temelli çalışmalarına yer verdi.
- ÇÜ bünyesinde "Turunçgil Koleksiyon Bahçesi" kurulacak
Çukurova Üniversitesi bölge sanayisi, turizmi ile başlatılan işbirliklerini bölgenin stratejik öneme sahip tarım sektörünü de içine alarak daha da güçlü bir şekilde sürdürüyor. Çukurova Üniversitesi bünyesinde “Çukurova Tarım Tarihi ve Aletleri Müzesi” ile “Turunçgil Koleksiyon Bahçesi” projesi için Adana’nın önde gelen tarım kuruluşlarından Özler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özler ve Bülent Özler ile bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Tuncel, müze ve bahçenin planlaması üzerine çalıştılar.
- Narenciyenin Gen Bankası Çukurova Üniversitesi
- Çukurova sulama yatırımı bekliyor
Covid-19 pandemisiyle daha da önem kazanan tarımsal üretimde Türkiye’ye hamle yaptırmak isteyen Çukurova, yüzde 50’si sulanamayan toprakları için yatırım bekliyor.
- Akıllı tarımda yeni bir dönem başlıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Gebze Teknik Üniversitesi arasında 5 Ekim'de Akıllı Tarım Uygulamaları Eğitim Merkezi işbirliği protokolü imzalanarak, akıllı tarımda yeni bir dönem başlatılacak.
- Adana, Covid-19 ve ekonomi gündemi
Prof. Dr. Nejat Erk, pandemi gölgesindeki Çukurova ekonomisini Refleks Okurları için değerlendirdi. Erk’e göre rekabetin az olduğu ‘mavi okyanuslarda’ rekabet ederken Çukurova’nın çilekeş çiftçileri, 26 sent fiyattan ihracat yapabilmek için ‘kırmızı kanlı okyanuslarda’ çaba sarf ediyor.
- Çileğini almak için sıraya girmek şart
- MÜSİAD Adana'dan 11 bin fidan
Fidan dikme törenine katılan MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, “Bu kampanya haricinde önümüzdeki günlerde bize ayrılan hatıra ormanında 11 bin fidanı toprakla buluşturacağız” dedi.
- Türkiye ekonomisinin nabzı Sivas'ta attı
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin destekleyenler arasında yer aldığı Orta Anadolu Ekonomi Forumu’nda tarımdan savunma sanayine, turizmden yazılıma onlarca alanda mevcut durum değerlendirilirken hedefler belirlendi. Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’nin 100’üncü yılında gerçekleştirilen Forum’da oturum başkanlıklarından birini EGD Başkanı Celal Toprak yaptı.
- Sağlam “Stratejik ürün, buğdaydan vazgeçilmemeli”
Osmaniye Buğday hasadına katılan Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,” Taban arazilerimizde hem de kıraç arazilerimizde mutlaka buğdaydan vazgeçilmemeli ve buğday ekili alanlarımızı artırmamız gerekmektedir” dedi.
- İncefikir: "Buğday ekim alanı arttırılmalı"
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, buğday üretiminin arttırılması için yeni tarım politikası ile çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
- Pamuk üreticileri destek bekliyor
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, pamuk destek priminin 80 kuruştan, 1 TL’ye çıkarılmasını ve sınırlandırılan 500 kilo verimin de yeniden 600-700 kiloya çıkarılmasını istedi.
- Hayvanları için topraksız yem üretti
Hatay’da 50 yaşındaki Nejdet Bayrakdar, engebeli arazi şartları nedeniyle otlanmakta güçlük çeken küçükbaş hayvanları için yaz kış topraksız taze yem üretiyor.
- Ayçiçeğinde yeşilkurt uyarısı
Adana'da ayçiçeğinde yeşilkurt görüldüğü, kimyasal mücadele yapılması gerektiği bildirildi.
- Sebze fidesine talep arttı
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yükselen sebze fiyatları, kendi sebzesini üretmek isteyen vatandaşların fideye olan talebini artırdı.
- Altın değerinde mantar: Kuzugöbeği
Adana’nın Pozantı ilçesinde ormanlık alanda ağaç diplerinde toplanan kuzugöbeği mantarının kilosu 100 ile 200 lira arasında alıcı buluyor. Çevre şehirlerden de mantar toplamak için vatandaşlar ilçeye geliyor.
- Üretici fiyattan, tüccar kaliteden memnun
Mersin’in Mut ilçesinde kilosu 5 ile 9 lira arasında alıcı bulan kayısı, üreticiyi sevindiriyor.
- “Adana’da çiftçiye 440 milyon destek verildi”
Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana’da 2018 yılında çiftçiye verilen desteğin bir önceki yıla göre yüzde 70-80’lık bir artışla 440 milyon olduğunu söyledi.
- Sosyal Kooperatif Eğitim Treni Adana'da
Ticaret Bakanlığı’nın sosyal kooperatifçiliği canlandırmak amacıyla geliştirdiği proje kapsamında İstanbul’dan hareket eden “Sosyal Kooperatif Eğitim ve Tanıtım Treni, son durağı olan Adana’ya geldi.
- Kadınlardan ev ekonomisine süs balığıyla katkı
Adana’da ev kadınlarını ekonomiye kazandırmak ve dışa bağımlılığı en aza indirmek için hayata geçirilen Akvaryum Balığı Yetiştiriciliği Projesi kapsamında kadınlar evlerine kurulan akvaryumlarda süs balığı yetiştiriyor.
- Hatay çileğinde hasat başladı
Aroması ve tadıyla dikkat çeken Hatay çileğinde ilk hasat gerçekleşti.
- Başkan Karalar’dan köylüye domates fidesi desteği
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 5 ilçedeki 173 üreticiye toplam 130 bin adet domates fidesi dağıtımını başlattı.
- ÇÜ’den Pozantı’da ‘tarım’ semineri
- Mersin’de Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi'nin uygulanacağı 6 ilden biri olan Mersin’de, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çalışmalara başlandı.
- Adana'da kadın girişimciden çilek serası
Adana'da 1 dekar alanda çilek serası kuran girişimci kadın hasada başladı.
- Gübre Kanunu çıkarılsın, kaos ve peşkeş önlensin
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal amaçlı piyasa sürülen gübrelere ilişkin tebliğ, Gübre Takip Sistemi ve karekod uygulamasıyla sektörde yaşanan kaos ve tek bir firma üzerinden düzenleme yapılmasına karşı Meclis Araştırması istedi.
- Pamuğu taş yapıp, çiftçiyi altında ezmeyin
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'beyaz altın' olarak bilinen pamukta dönüm başına 600-650 kilogram aralığında olan desteklemenin 450 kilograma düşürüleceğine yönelik iddialara tepki gösterdi.
- Arıcılığa kadın eli
BEE’O Propolis, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana İl Arı Yetiştiricileri Birliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana İl Tarım Müdürlüğü’nün desteği ile Türkiye’de ilk defa yeni bir arıcılık projesini hayata geçiriyor.
- KASEM’le yatırımlar sıfırdan planlanıyor
Kasem Danışmanlık firmasından Osman Demirkol, kişi ve kurumlara kalkınma ajansı, tarım bakanlığı, KOSGEB destekleri konusunda hizmet verdiklerini belirterek planlanan yatırımlara sıfırdan yaklaştıklarını, her aşamasını danışanlarla birlikte inşa ettiklerini ifade ediyor.
- MÜSİAD, 7 stantla Tarım Fuarı’nda
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şubesi, Mersin Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na 7 stantla katıldı. MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Serdar Yıldızgörer, “Tarım ülkenin geleceğidir” dedi.
- Türkiye yatırımla anılacak
AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, ekonomide en zor günlerin geride kaldığını, Türkiye’nin bundan sonraki süreçte yatırım ve üretimle anılacağını söyledi.
- Akdeniz ve İç Anadolu’da fırtına uyarısı
Akdeniz ve İç Anadolu’da bu gece yarısından itibaren yer yer fırtınaya dönüşecek kuvvetli rüzgar beklendiği belirtilerek, vatandaşlar uyarıldı.
- Tarımsal desteklerde "muafiyet" isteği
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, tarımsal desteklerin stopaj ve diğer kesintilerden muaf tutulmasını isteyerek, hükümet yetkililerinden destek istedi.
- Sözlü, çiftçilerle buluştu
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Başkan Adayı Hüseyin Sözlü, Adana Çiftçiler Birliği’ni ziyaret etti.
- Limon dalında kaldı
Mersin’in Silifke ilçesinde havaların yağışlı geçmesi nedeniyle hasadı geciken limon dalında kaldı.
- Mevsimlik tarım işçilerine eğitim
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adana Çiftçiler Birliği arasında, hem üretici hem de milli ekonominin korunması amacına hizmet eden “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Hasat, Budama, Çapalama, Sulama Konularında Eğitimi Projesi” protokolü imzalandı.
- 1000 Çiftçi 1000 Bereket
Cargill, ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ başlıklı sosyal sorumluluk programını başlatarak ülkemizin çiftçilerini sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda destekleyip verimlilik ve kazançlarını artırmayı hedefliyor.
- Üreticilere 4 milyon TL
Hatay’da dolu mağduru olan ve ürünleri zarar gören çiftçilere TARSİM tarafından toplam 4 milyon TL tutarında ödeme yapıldı.