Tohumculukta yeni hedef 1,5 milyon ton

Tohumculukta yeni hedef 1,5 milyon ton

4 yıl önce ‘1 milyon ton sertifikalı tohum’ olarak belirledikleri 2023 yılı hedeflerini 2016’da tutturan tohumculuk sektörü, yeni hedefini ‘1,5 milyon ton’ şeklinde revize etti.

01 Haziran 2017 - 15:47

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, TÜBİTAK’a bağlı Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) ile TÜRKTOB’un yürüttüğü Tohumculuk Sektörü Ulusal Strateji Geliştirme Projesi’nin kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, söz konusu projenin temel amacının tohumculuk sektöründe uygulanabilir etkin strateji ve politikalar ile farkındalık oluşturmak ve yenilikçilik perspektifiyle üretimin, ihracatın, verimliliğin, kullanım alanlarının ve katma değerinin artırılarak yerel kalkınmanın ve tohumculuk sektöründe Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamak olarak belirlendiğini kaydetti. 

YENİ YOL HARİTASI

Yılmaz, Tohumculuk Sektörü Ulusal Strateji Geliştirme Projesi sonucunda yeni yol haritasına ilişkin şunları anlattı: “Birliklerin ve üyelerin kurumsal kapasitelerinin yükseltilmesi, kaliteli ve yeterli sertifikalı tohumluk üretiminin sağlanması, ar-ge altyapısının geliştirilmesi, markalaşmaya önem verilmesi, ihracat imkânlarının geliştirilmesi, rekabetçiliğin artırılması, kayıt dışılığın önlenerek haksız rekabetin önlenmesi, bütün bunların yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi yol haritamızın ana unsurlarını oluşturmaktadır.”

AR-GE ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLDİ

Türkiye’deki tohum üretiminde iyi bir noktaya gelindiğini aktaran Yılmaz, “Sertifikalı tohum üretimi 2002 yılında 145 bin tonlardayken, 2016 yılında 957 bin 925 ton üretim gerçekleştirildi” dedi. Yılmaz, son zamanlarda ar-ge çalışmaları sonucu geliştirilen yeni ve üstün nitelikli çeşitlerin üretime alındığını vurgulayarak, tohumculuk sektörü içinde değerlendirilen fide, fidan ve süs bitkileri üretimlerinin de arttığını söyledi. Geçen yıl Türkiye’de 4 milyar fide, 138,2 milyon fidan, 1,5 milyar süs bitkisi üretildiğine dikkat çeken Yılmaz, “Bu veriler 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında tohum, fidan, fidede 2 ila 5 kata kadar üretimlerin arttığını görmekteyiz” diye konuştu.

TEŞVİKLER MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

TÜRKTOB Başkanı Yılmaz, üretim artışlarının temelinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen üretim ve kullanım desteklerinin, tohumculuk sektörüne verilen yatırım teşviklerinin yanında özel sektörün ar-ge çalışmalarının, dinamizminin, sektörün hem Ortadoğu’da hem de dünyada rekabet gücünün artmasının umduklarından daha hızlı sonuçlar verdiğini aktardı. Hedefe çabuk ulaştıklarını vurgulayan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

  • Biz sektör olarak 4 yıl önce, 2023 yılında 1 milyon tonluk sertifikalı tohum üretimi hedeflerken, buna 2016 yılında yaklaştık. 
  • Milli Tarım Projesi’nin ve yeni ulusal strateji planımızın uygulanmaya başlamasıyla birlikte şimdi hedefimizi 2023 yılı için 1,5 milyon ton sertifikalı tohumu çiftçilerimizle, topraklarımızla buluşturmak üzere belirledik. 
  • Tohumculukta en çok tartışılan konulardan biri de dış ticarettir. Türkiye bugün tohum ithalatından vazgeçse bile kendine yeterli bir tarımsal ürün arzını rahatlıkla sağlayacak konumda. Zaten miktar olarak ihracatımız ithalatımızdan fazladır.
  • 2004 yılında 35 milyon dolarlık bir ihracat yapıyorduk, 2015'te bu tutar 115 milyon dolar oldu. 2016 yılına baktığımız zaman ihracatımızın 153 milyon dolara çıktığını görüyoruz. 
  • Tohumculuk sektörü içinde değerlendirilen süs bitkileri ve fidan ihracatının da eklenmesiyle 262 milyon dolarlık bir ihracatımız olmuş. İhracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 89’a ulaşmıştır. 
  • Türkiye tohumculuk sektörü bugün 70’ten fazla ülkeye tohum ihraç etmektedir. Burada özel sektörün pazarlama yeteneğini de gözden kaçırmamak gerekir. |

Bu haber 6053 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Atatürk resmen Adanalıdır
Atatürk resmen Adanalıdır
"Atatürk en çok Adana'yı sevdi"