Portakal çiçekleri girişimcilere fırsatlar sunuyor
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Portakal çiçekleri girişimcilere fırsatlar sunuyor

03 Nisan 2019 - 10:51

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı olarak bana en çok sorulan sorular şunlar:

Ne iş yapalım?”, “Hangi alana yatırım yapsak kazanırız?”, “Bize önereceğiniz bir üretim var mı?”...

Bu sorulara önce bildik ekonomistler gibi yanıt veriyorum: “İhtiyaca cevap versin”, “Pazarı olsun”, “Yenilikçi olsun”, “Çok talep gören bir ürün olsun”, “Katma değeri yüksek olsun”, “İthal edilen bir ürünün yerlisi olsun”...

Ben bunları söylerken sorulara yenisi ekleniyor: “Önereceğiniz bir üretim veya yatırım var mı?

Çukurova’daysak ‘Etrafınıza bakın’ diyerek narenciye ağaçlarını gösteriyorum. Bahar aylarıysa işim daha da kolaylaşıyor. Direkt çiçekleri işaret ediyorum. Ovanın her bahar yere dökülüp telef olan çiçeklerinin kendilerini beklediğini söylüyorum.

Şimdi hemen internete girin. Arama motoruna ‘Portakal Çiçeği Aroma Yağı’ yazın. 

Parfüm, mum, sabun, krem yapımında kullanılan bu yağın litresi 3 bin lira. Portakal çiçeklerinden ‘aroma yağı’ üretmek yüksek teknoloji gerektirmiyor. Bu üretimin evlerde geleneksel olarak yapıldığını biliyoruz. Ancak, ticari boyutta Adana’da narenciye çiçeklerini işleyen bir tesis yok.

Narenciye çiçeklerinden elde edilen aroma yağını ağırlıklı olarak yurtdışından satın alıyoruz. Baharda savrularak ziyan olan hammaddeyi toplayıp değerlendirmek çok zor değil.

Geçtiğimiz günlerde Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan’la konuştum. Kendisi aynı zamanda narenciye üreticisi. “Başkanım, narenciye çiçekleri toplanamaz mı?” diye sordum. “Elbette toplanabilir. Ağaçların tüm çiçeği meyveye dönüşmez. Çiçeklerin büyük çoğunluğu ağaçların dibine dökülür. Bunların değerlendirilmesini elbette biz de çok isteriz” dedi.

Portakal çiçeklerinden sadece aroma yağı da yapılmıyor.

Nisan'da Adana'da - Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Koordinatörü İlhami Günsel’le Beyrut’ta bir kafede oturuyoruz. Günsel, garsona ‘White coffee, plase’ dedi. Biz de ‘Aynısından’ diyerek onayladık. Servis gelene kadar merak ettim. Kahvenin beyazı nasıl olurdu?

Fincanlar önümüze konunca anladık. Ortama nefis bir koku yayıldı. Koku tanıdıktı. Nisanda Adana nasıl kokuyorsa beyaz kahve de öyle tütsülendi. Birer yudum alınca ‘Bu portakal çiçeği’ dedim. Onayladılar.

Eşsiz bir koku ve mükemmel bir aroma tatmış olduk. Sıcak suya birkaç damla portakal çiçeği yağı konarak elde edilen bu kahve özellikle misafirlere alternatif bir ürün olabilirdi.

Beyrut’tan dönünce 300 ml’lik ambalajındaki white coffee’den satın aldık.

Beyrut’tan portakal çiçeği yağı aroması satın almak bir Adanalı olarak beni üzdü doğrusu.

O yüzden girişimci adaylarına öneriyorum. 7 yıl önce Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama A.Ş. Ceo’su Ali Haydar Bozkurt’un fikriyle ortaya çıkan, halkın yoğun katılımı, yerel yöneticilerin desteğiyle gerçekleştirilen ve bugün Türkiye’nin en güzel etkinliğine adını veren portakal çiçeği girişimcilere sayısız fırsat sunuyor.

Kokusuyla hepimizi büyüleyen, karnavalıyla eğlendiren portakal çiçeği girişimci ilgisi bekliyor. |

Bu yazı 2562 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar