Avrupa pazarına Romanya'dan girin
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Avrupa pazarına Romanya'dan girin

10 Ocak 2020 - 11:02

Bir ihracatçı için en rekabetçi pazar Avrupa. 

Çünkü, her ülkenin ihracatçısı bu büyük pazardan pay almak istiyor. Nüfus büyük ve alım gücü yüksek. Zor beğenen bir tüketici yapısının bulunması da avantaj. Zira Avrupa’ya ürün satabilen bir şirket, dünyanın her yerine ürün satabileceği yetkinliğe ulaşabiliyor. 

Dünya siyaseti ve dolayısıyla ticaretinin en etkin organizasyonu Avrupa Birliği, 500 milyonun üzerinde bir nüfusu da temsil ediyor. Bu sebeplerden dolayı her şirket, her marka bu pazardan pay almak için yarışıyor. 

Pazar gözde, pay büyük olunca burada rekabet edebilmek de kolay değil. Son yıllarda birçok Türk şirketi, bu pazarda daha hızlı ve etkin olmanın yolunu Romanya köprüsüyle geçmiş durumda. 

Önceki gün Adana Sanayi Odası’nda “Romanya’yla İş Yapmak” konulu bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Romanya Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopanda, Romanya Ticaret Müşaviri Cornel Diaconita,  Romanya Türk İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Güven Güngör, Başkan Yardımcısı Hamdi Demirel, TİAD Genel Sekreteri Barbaros Yıkar ve TİAD Yöneticileri katıldı. 

Toplantı notlarımı paylaşmak istiyorum. 

20 milyona yakın nüfusa sahip Romanya, küresel ekonomik sıkıntılara rağmen istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Son 10 yıldır sürekli büyüyen ekonomide 2019 büyüme rakamının geçen yıl olduğu gibi yine yüzde 4 olacağı tahmin ediliyor. Bu durağan Avrupa için hayli önemli bir rakam.

2007’de AB üyesi olan Romanya’da Türk şirketi sayısı 15 bini aşmış durumda. Birçok Türk KOBİ, Romanya’da kurduğu şirketiyle Avrupa pazarına hitap ediyor. Yanı sıra ürettiği ürünler AB ürünleri olduğu için birliğin üçüncü ülkelere gerçekleştirdiği ticaretten de yararlanabiliyor. 

Yüzde 4’ler seviyesindeki işsizlik oranıyla Romanya, sokaklarında eylem yaşanmayan Avrupa’nın en dingin ülkelerinden biri. 

Türk girişimcilere Osmanlı döneminden kalma özel bir sevgi var. Romen iş insanları Türk iş dünyasına pozitif ayrımcı. 

Romanya’da yatırım yapıp ürettiğinizde yakın coğrafyada en az 250 milyon nüfuslu pazara saatler mesafesinde ulaşabiliyorsunuz. Üstelik yatırımlarınız bölgelere göre yüzde 10’dan yüzde 50’ye varıncaya kadar Romen devleti tarafından hibe ile destekleniyor. Projenizin AB ile ilişkilendirilmesi durumunda bazı sektörlerin yatırım hibe oranı yüzde 90’lara kadar ulaşabiliyor. 

Türkiye’nin Romanya’ya ihracatı 2019 yılı sonu itibarıyla 3,9 milyar, Romanya’nın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ihracat ise 2019 yıllında 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Romanya, Türkiye’nin stratejik ortağı. Hiçbir konuda karşı karşıya gelmeyen iki ülkenin Cumhurbaşkanları yeni dönemin dış ticaret rakamını 10 milyar dolar olarak belirlemiş durumda. İnşaat sektörünün hızla büyüdüğü ülkede onlarca sektöre iş var. 

Romanya iş dünyası ile gerek dış ticarette, gerekse ortak yatırımlarda sektörel sınırlama yok. Romanya, Türkiye’den ağırlıklı olarak çelik, çimento, tekstil, elektronik, hazırgiyim, otomotiv, hububat, gıda, kimyasal gibi sektörlerden ürün satın alıyor.

Takip edenler biliyordur. Gazetemizin de arasında yer aldığı bir dış ticaret platformu kurduk. Alanının deneyimli şirketleri tarafından kurulan Eximport adlı platformumuz bölgemizin dış ticaretinin gelişmesine katkı sağlayacak etkinliklerine başladı. 

Avrupa’nın istikrarlı büyüyen ekonomisi Romanya’yla ilgili bu bilgileri verdikten sonra Eximport’un 2020 yılı ilk dış ticaret etkinliğini bu ülkeye gerçekleştireceğini de belirtmem gerekiyor. Adana Ticaret Odası’nın desteklediği Eximport’un 2020 yılı ilk dış ticaret heyeti,  26-28 Şubat tarihleri arasında Romanya’nın başkenti Bükreş’te olacak. Dış ticaretini geliştirmek isteyen tüm şirket temsilcilerimizi ikili iş görüşmeleri yapmak üzere heyetimizde olmaya davet ediyoruz. 




Bu yazı 2093 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar