Çukurova, 'Özel Yatırım Bölgesi' ilan edilmeli
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Çukurova, 'Özel Yatırım Bölgesi' ilan edilmeli

14 Mayıs 2019 - 16:46

Farklı sektör temsilcilerini, meslek odası ve iş dünyası sivil toplum kuruluşu yöneticilerini, mahallemin bakkalını, memur komşumu dinlerim. Ayrıca iyi bir pazar gözlemcisiyimdir. Bütün bunlar sonrasında öngörülerimi sıralarım. Arkadaşlarım tahminlerimin genelde tuttuğunu söyler.

Sanırım o yüzden bu soru en çok bana soruluyor.

Piyasayı nasıl görüyorsun?

Yanıtlarken sadece gözlemlerimden yararlanmıyorum. Çeşitli istatistiklerden yararlanıyorum. Bu kez Adana ekonomisiyle ilgili tespitlerimi paylaşmak istiyorum.

O yüzden çarşı pazar gözlemimle, farklı kesimlerden dinlediklerimle Adana Ticaret Odası’nın (ATO) aylık yayınladığı ‘Ekonomi Bülteni’ni de örtüştürmeye gayret gösteriyorum.

ATO’nun ‘Ekonomi Bülteni’ yayımlandığı ayın iki ay gerisinin tablosunu aktarmış olsa da, önemli fikir veriyor. Mart ayı istatistiklerinden çıkardığım notlar şöyle:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Adana’nın ‘Mart İhracatı’ geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 azalmış. Yükselmesini beklerken inen istatistik, olumsuzlukta çarpan etkisi yaratıyor.

Demek ki ihracatımızda gözle görülür bir sıkıntı var.

Bir diğer önemli istatistik protesto edilen senetlerde… 2019’un Şubat’ında protesto edilen senet sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,7. Mart ayı karşılıksız çeklerde artış oranı geçen yıla göre adette yüzde 78,1, tutarda yüzde 100,3 oranında artmış. Geçmiş dönemlerle karşılaşıldığında protesto edilen senet ve karşılıksız çekler tablosu ciddi sıkıntıların yaşandığını gösteriyor.

Bültenin ‘Konut Satışı’ tablosu da yaşanan sıkıntıyı tescilliyor. 2019 yılının Ocak-Mart döneminde bir önceki yıla göre yüzde 15,6 oranında bir azalış var.

Enflasyon tablosunda bir önceki yılın aynı ayına göre Mart 2019’da artışın yüzde 21,81 olduğunu da belirtirsek, mevcut tabloyu tamamlamış oluruz.

İşin özeti, durum iç açıcı değil.

Yerel seçim uzun bir süre gündemi meşgul etti. Beklemeye alınan, ertelenen yatırımlar üretim ve istihdam rakamlarına menfi etki yaptı.

Peki, böyle bir tabloda Adana’nın ne yapması gerekir?

Ben bu tablodan, önce bölge sonra ülke ekonomisine geçiş yaparak bir öneriyi gündeme getirmek istiyorum.

Aslında doğru değerlendirilirse Adana, böyle bir tablodan yararlanarak çıkabilir.

Nasıl mı?

Ekonomi yönetimine, “Türkiye’nin Çukurova’ya ihtiyacı var” teziyle gidilmesi gerekiyor. Türkiye, ağırlıklı olarak üretimini Marmara Bölgesi’yle gerçekleştiriyor. Sanayinin, tarımın, hizmet sektörünün ağırlığı İstanbul ve çevresinde konuşlanmış durumda. Bu da yeterli büyümeyi getirmiyor. Marmara’nın istatistiğini, az üreten diğer bölgeler aşağı çekiyor. Durumdan bölgelerarası gelir dağılımı da menfi etkileniyor. Dolayısıyla Türkiye ekonomisinin hızla yeni bir Marmara’ya ihtiyacı var. Elbette yeni bir Marmara yaratmak kolay değil. Doğu ve Güneydoğu’ya verilen sınırsız teşviklerle yeni Marmara’lar ortaya çıkaramadığımız gördük. Coğrafi konumdan limanlarına, iklim yapısından ulaşım altyapısına kadar Türkiye’de en hızlı ortaya çıkarılacak yeni Marmara, ancak Çukurova’da tesis edilebilir.

O yüzden ekonomi yönetiminin Çukurova özelinde bir çalışma yapması, ülke ekonomisi için iyi bir reçete olabilir. Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin (NGS) yapılacağı Mersin’den başlanarak demir-çelik sektörünün merkezi İskenderun Körfezi’ne kadar olan coğrafyanın ‘Özel Yatırım Bölgesi’ ilan edildiği ve yerli/yabancı yatırımcılar için fırsatlar sunacak bir teşvik modeli Türkiye ekonomisine can suyu koyabilir. ‘Katma değeri yüksek üretim’ diyerek popülist bir söylemle değil, enerjiden petrokimyaya, tarımdan hayvancılığa, konfeksiyondan gıdaya kadar özellikle ithal ettiğimiz ürünlerin Çukurova’da üretimini teşvik ettirmek akılcı bir model olur.

Türkiye ekonomisi uzun bir süredir yeterince üretmediği için sıkıntı yaşıyor. Türkiye’de üretim ekonomisinin hızla harekete geçirilebileceği bölge sayımız kısıtlı. Ne kadar teşvik verilse de, bazı bölgelerde yatırımları artıramadığımızı deneyimlerimizle gördük. Bu yolda hayli kaynağı da zayi ettik.

Ben ekonomi yönetimine ‘Çukurova Özel Yatırım Bölgesi’ projesini öneriyorum. Bunun için ilk teşebbüse geçmesi gerekenlerin de bölge aktörleri olduğunu düşünüyorum.

Bu yazı 2019 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar