Hasarı tamir edebilecek miyiz?
MEHMET ULUĞTÜRKAN

MEHMET ULUĞTÜRKAN

[email protected]

Hasarı tamir edebilecek miyiz?

05 Ocak 2019 - 12:52 - Güncelleme: 05 Ocak 2019 - 13:00

2018 zor bir yıldı. Kur artışı, yüksek enflasyon, aşırı yükselen girdi maliyetleri, finans kuruluşlarının menfi tavrı, daralan iç ve dış pazar, iş dünyası temsilcilerini çok yordu.

Kapanan, küçülen, zor durumda kalan işletmeler oldu.

Peki 2019 nasıl geçecek?

Bir yıl öncenin hasarı tamir edilebilecek mi yoksa işler daha da zorlaşacak mı?

Bunun için önce dışarıya sonra içeriye bakmakta yarar var.

Bir dönem dünyada esen küreselleşme rüzgarı tersine dönmüş durumda. Muhafazakarlık, aşırı milliyetçilik yükselişe geçti. Yabancı düşmanlığı arttı. Düşmanlığın arttığı her süreç önce pastayı küçültür. Sonra amansız ekmek kavgasını, ticari savaşları beraberinde getirir. Üretim azalır, alım gücü düşer, gelir adaletsizliği had safhaya ulaşır. Nitekim ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerine, göç ve göçmen sorununa, uluslararası güçlerin paylaşım savaşına bakıldığında tablonun 2019’da daha vahim sonuçlar getireceği görülebiliyor.

İç piyasada da işler bu yıl kolay olmayacak. 31 Mart’ta yaşanacak yerel seçim sürecinde birçok sorun sümen altı olacak. Üzeri pansuman tedbirlerle örtülecek. ‘Uygulanmayacak’ dense de seçim ekonomisinin izleri olacak. Dolayısıyla 2019 hem siyasal hem ekonomik açıdan güç bir yıl olacak. 

Zor bir yıl için bölgemiz iş dünyası temsilcilerine önerilerim var.

1)     Bu yıl herkes ve her kesim birbiriyle işbirliği yapsın. Adana, Mersin ve Hatay’ın tüm meslek odaları birlikte çalışsın. Meclis toplantılarını ortak icra etsinler. Rekabet üstünlüğü olan sektörlerde niş pazarlar belirlensin. 3 kentin ihracatçıları için bu pazarlara iş heyeti ziyaretleri yapılsın.

2)      Bölgemiz sanayici ve ihracatçı şirketlerinin ortak olacağı güçlü sektörel dış ticaret şirketleri kurulsun. Bu şirketlerin kurulması için yerel yöneticiler, meslek odaları öncülük yapsın.

3)      Bölge şehirlerinin tüm üniversiteleri ortak senato toplantıları yapsın. İş dünyasıyla, sanayiyle daha fazla nasıl yakınlaşılabileceği üzerine çalışılsın. Özellikle tarım, demirçelik, lojistik ve petrokimya sektörlerinde katma değeri yüksek, inovatif ar-ge çalışmalarına hız verilsin. Tüm tezler raflardan kütüphanelerden sanayi kuruluşlarına taşınsın.

4)      Bölge milletvekillerinin tamamı ortak çalışsın. Yıllardır konuşulan proje aşamasında ve inşası yarım kalan  kamu yatırımlarının hayata geçirilmesi için çaba sarf edilsin. Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi, Mersin Antalya Otoyolu, Tarsus Kazanlı Turizm Bölgesi, sanayi şehri Gaziantep’i İskenderun Limanına yaklaştıracak Hassa Tüneli gibi bölge ve ülke ekonomisine değer katacak projeleri tamamlayalım.

5)     Özellikle bölge üniversitelerinde kendi işini kurmak isteyen gençlere ‘Silikon Vadisi’ benzeri bir altyapı sunalım. Dünya markası olabilecek iş fikirlerinin hayata geçirilme süreçlerinde yerel yöneticilerden akademisyenlere, kamu kuruluşlarımızdan şirketlerimize onlara destek olalım.

Bunları yapabilirsek 2019 güzel bir yıl olur. Yapamazsak gerçekten çok zorlanacağımız belki de 2018’i arayacağımız bir yıla gireceğiz. 

Bu yazı 2321 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar