Uluğtürkan: "Bizim kuşağı örnek almayın"
İletişim Bilimleri, Gazetecilik, Radyo-Sinema ve Televizyon bölümleri bulunan Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2024-2025 dönemi mezunlarını törenle uğurladı. ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, akademisyenler ve ailelerin katıldığı mezuniyet töreninde konuşan gazeteci Mehmet Uluğtürkan, 'Gerçek gazeteciliğe hava, su, ekmek kadar ihtiyaç duyulan şu günlerde bizim kuşağı rol model almayın. Bizi uyarı levhası olarak görün,' dedi.
Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin mezuniyet töreni, ÇÜ Mithat Özsan Amfisi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ‘Fakülte Müzik Topluluğu’nun türkü konseriyle başladı. Açılış konuşmasını yapan ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, “Artık gençliğini geride bırakan Türkiye’nin, alanında etkin iletişim fakültelerinden birine sahibiz. İyi bir eğitim aldınız. Teknolojik dönüşüm, daha etkin, daha bilinçli ve daha vicdanlı iletişimcilere ihtiyaç duyuyor. Sizlerden, her nerede olursanız olun, güzel üniversiteniz Çukurova ile irtibatınızı asla kesmemenizi istiyorum. Mezuniyet mutluluğunuzu paylaşıyorum,” dedi.
PROF. SÜMBÜL: REHBERİNİZ VİCDANINIZ OLSUN
İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül ise, “Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı çağdaş, demokratik ve laik eğitim sisteminin meyveleri olan mezunlarımızı gururla uğurluyoruz,” diyerek başladığı konuşmasında, genç iletişimcilere şu sözlerle seslendi:
“Uçağımız dijital olabilir ama pusulamız her zaman insan, hakikat ve vicdan olmalıdır. Bu ülkenin sizlere ihtiyacı var: Doğruyu söyleyen, gerçeği arayan, halkı bilgilendiren ve mesleğini bir araç değil, bir duruş olarak gören iletişimciler... Sizlerle gurur duyuyoruz. Yolunuz açık, vicdanınız rehberiniz olsun.”
“GAZETECİLİK KARİYER DEĞİL DURUŞTUR”
Mezuniyet töreninde konuşan Refleks Gazetesi yazarı Mehmet Uluğtürkan ise yeryüzünde iletişime ihtiyaç duyulmayan bir ortam olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Bu fakülteden mezun olmak, diğer disiplinlere göre daha fazla iş fırsatına sahip olmak demek. İnsanın olduğu her yerde iletişimcilere ihtiyaç var. Ancak gazetecilik bölümünü ayrı tutuyorum. Gazetecilik bir kariyer değil, bir duruş, bir yaşam biçimidir. Eğer bu mesleği yapacaksanız, son nefesinize kadar gazeteci kalacağınızı unutmayın.”
“GÜVENİLİR BİLGİ HALA ÇOK KIYMETLİ”
Gazeteciliğin dünyanın en heyecan verici, en anlamlı, en etkili ve en hassas mesleklerinden biri olduğunu belirten Uluğtürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Teknoloji gelişiyor, mecralar dönüşüyor. Ama dürüst gazeteciliğe; sadece toplumun safında duran gazeteciliğe duyulan ihtiyaç, tıpkı hava gibi, su gibi, ekmek gibi sürüyor. Evet, bilgiye ulaşmak artık kolay. Ama güvenilir bilgiye ulaşmak hâlâ zor. Okul sonrası hayata yüksek motivasyonla başlamanızı canı gönülden diliyorum. Ama bizim kuşağın gazeteciliğini örnek almayın. İşini hakkıyla yapan az sayıdaki meslektaşım dışında bizim kuşağı rol model değil, belki biraz uyarı levhası olarak görün. Hocalarınızın size öğrettiği evrensel, etik ve vicdanlı gazeteciliği kendinize rehber edinin. Edinin ki daha yaşanabilir bir Türkiye’de hep birlikte nefes alabilelim.”
AHMET ADAMOV FAKÜLTE BİRİNCİSİ
Konuşmaların ardından 2024-2025 dönemi ÇÜ İletişim Fakültesi birincisi Ahmet Adamov, isminin yazılı olduğu plakayı okul kütüğüne çiviledi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir’in de katıldığı tören, mezun olmaya hak kazanan 31 İletişim Bilimleri, 23 Radyo, Sinema ve Televizyon ile 13 Gazetecilik bölümü öğrencisinin sahneye çağrılması ve kep atma seremonisiyle sona erdi. Fakültede “Girişimcilik” dersleri veren Refleks Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Girişimcilik Ekosistemi Derneği Başkanı Esra Özden de bazı öğrencilere başarı belgelerini takdim etti.