Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından bu yıl 18’incisi düzenlenen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.
Yaklaşık 150 eserin başvurduğu yarışmada ödül sahipleri, ekonomi gazetecileri, akademisyenler ve iletişim alanında uzman isimlerden oluşan 44 kişilik jüri tarafından belirlendi. Törende ekonomi gazeteciliğine katkı sunan isimler onurlandırılırken, yıl boyunca öne çıkan haber, araştırma, röportaj ve programlar da ödüllendirildi.
Törene Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, ASKON Başkanı Orhan Aydın, TİM Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, ZÜCDER Yönetim Kurulu Başkanı Burak Önder, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Paşahan, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Metin Çekiç, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ümit Özüren ile çok sayıda birlik ve dernek başkanı, iş dünyası temsilcisi ve ekonomi gazetecisi katıldı.
Ekonomi haberciliği hayatın haberidir
Törenin açılış konuşmasını yapan EGD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Arslan, ekonomi haberciliğinin önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi. Bir dönem gazetelerin ve televizyonların en güçlü bölümlerinden biri olan ekonomi servislerinin bugün eski kalabalık günlerinden uzaklaştığını belirten Arslan, ekonominin hayatın her alanındaki etkisinin arttığını vurguladı.
Arslan, “Şirketler büyüyor, finansal piyasalar daha karmaşık hale geliyor, anlatılması gereken ekonomi büyüyor ama bunu anlatan kadrolar küçülüyor. Ekonomi gazeteciliğinin güçlenmesi sadece gazetecilerin değil, iş dünyasının da meselesidir. Çünkü sağlıklı kararlar ancak sağlıklı bilgiyle alınabilir. Biz ekonomi haberciliğini sadece piyasaların değil, hayatın haberi olarak görüyoruz,” dedi.
Dijital yayıncılığın yükselişine de dikkat çeken Arslan, gelecek yıldan itibaren dijital ekonomi yayıncılığına yönelik yeni ödül kategorileri oluşturmayı planladıklarını belirtti. EGD’nin gelecek yıl 20’nci kuruluş yılını kutlayacağını kaydeden Arslan, ekonomi basınındaki dayanışmayı güçlendirmeyi sürdüreceklerini söyledi.
Ekonomi gazetecileri toplumla iş dünyası arasında köprü
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonomi gazeteciliğinin iş dünyası ile toplum arasındaki en önemli köprülerden biri olduğunu vurguladı. Ekonomi haberciliğinin yıllar içinde büyük gelişim gösterdiğini belirten Bahçıvan, bu başarıda Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ve mesleğe emek veren gazetecilerin önemli payı bulunduğunu söyledi.
Dijitalleşmenin medya dünyasını hızla dönüştürdüğünü ifade eden Bahçıvan, teknoloji ve mecralar değişse de iş dünyası ile medya arasındaki sağlıklı iletişimin önemini koruyacağını kaydetti. Bahçıvan, ekonomi gazeteciliğinin geleceğinin güçlü kadrolar ve yeni nesil iletişim araçlarıyla şekilleneceğini dile getirdi.
Güçlü ekonomi, güçlü ekonomi basınıyla mümkün
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de ekonomi gazeteciliğinin üretimden yatırıma, ihracattan girişimciliğe kadar ekonomik hayatın temel unsurlarını toplumla buluşturan stratejik bir görev üstlendiğini söyledi.
Yapay zekâ, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi küresel gelişmelerin iş yapış biçimlerini yeniden şekillendirdiği bir dönemde doğru bilgiye erişim, güvenilir analiz ve nitelikli haberciliğin öneminin arttığını belirten Avdagiç, küresel ekonomide belirsizliklerin sürdüğü bir süreçte ekonomi basınının güven ortamının oluşmasına önemli katkı sunduğunu ifade etti. EGD Ekonomi Basını Başarı Ödülleri’nin Türkiye’nin köklü ve saygın mesleki ödüllerinden biri haline geldiğini kaydeden Avdagiç, güçlü ekonominin ancak güçlü bir iş dünyası ve güçlü bir ekonomi basınıyla mümkün olduğunu vurguladı.
Ekonomi gazetecileri iş dünyasının sesi
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ekonomi gazetecileri ile iş dünyası arasında güçlü bir bağ bulunduğunu belirtti. Üretimin, yatırımın ve ihracatın toplumla buluşmasında ekonomi medyasının kritik rol üstlendiğini söyleyen Gültepe, iş insanlarının ortaya koyduğu çalışmaların geniş kitlelere ulaşmasının ekonomi gazetecilerinin emeğiyle mümkün olduğunu ifade etti.
Gültepe, “Bizler ne kadar üretim yaparsak yapalım, ne kadar ihracat gerçekleştirirsek gerçekleştirelim, bunları kendi başımıza anlatma şansımız yok. Yapılan işlerin anlam kazanması, değer oluşturması ve toplum tarafından bilinmesi sizlerin kalemleri, ekranları ve haberleri sayesinde mümkün oluyor,” dedi.
Ekonomi gazetecileriyle yıllar içinde güçlü bir iletişim ve istişare kültürü oluşturduklarını vurgulayan Gültepe, iş dünyası temsilcileri ile ekonomi medyasının aynı ekosistemin ayrılmaz parçaları olduğunu kaydetti. Gültepe, ekonomi gazetecilerinin yalnızca haber aktarmadığını, aynı zamanda piyasalardaki gelişmelerin doğru anlaşılmasına da katkı sunduğunu söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: