Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra 6 bakanla gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda söz alan Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, tacirin yaşadığı 4 konuyu gündeme taşıdı.
- Ekonomiye ‘Bayram’ önerisi
- Adana'yı '4 büyükler' arasına taşıyacağız
CHP’nin ekonomi kurmayları arasında gösterilen milletvekili adayı Dr. Berke Duvan, ‘Millet İttifakı iktidarında Türkiye’nin ekonomisi en büyük 4 büyük kenti Adana’nın da yer alacağını söyledi.
- Uluğtürkan’a ‘Tarıma Değer Katan Kalem’ ödülü
Güvenilir Ürün Platformu, aralarında Doğu Akdeniz’in ilk ve tek ekonomi yayını Refleks gazetesi yazarı Mehmet Uluğtürkan’ın da bulunduğu 6 gazeteciye ‘Tarıma Değer Katan Kalemler’ ödülü verdi.
- Ekonomi basınına 'kamu özel işbirliği' projeleri anlatıldı
Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Projeleri Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği seminerde ekonomi basınına Türkiye ve dünyadaki KÖİ projeleri hakkında bilgiler verdi. Seminerde konuşan Dr. Aydın, KÖİ projelerinin özellikle süre ve maliyet yönünden kazanımlarına vurgu yaptı.
- Karamsarlığa gerek yok
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Türkiye’nin tarımsal üretimde karamsarlığa gerek olmadığını, yapılması gerekenin üretime odaklanmak olduğunu söyledi.
- Part time çalışma şekline ilgi arttı
Pandeminin de etkisiyle iş yaşamında dengeler değişmeye devam ediyor. Pandemiden en çok etkilenen sektörler ise kurye, lojistik ve yeme-içme sektörü oldu. Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş’in yaptığı analize göre bu dönemde büyük bir büyüme yakalayan kurye, lojistik sektörü ile çalışan ilgisinin düştüğü yeme içme sektöründe ‘part time (yarı zamanlı)’ çalışmaya ilgi arttı. 24 Saatte İş’in incelemelerinden çıkan sonuca göre, ‘part time’ ilana gelen başvuru daha fazla.
- MÜSİAD Genel Başkanından “istihdam seferberliği”ne tam destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan KOSGEB destekli istihdam seferberliği binlerce gence iş kapısı açıyor. Hizmet ve ticaret sektöründeki işletmelere nefes aldıracak gelişmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yeni istihdam seferberliği ile 75 bin mezuna iş imkânı sağlanacağını vurguladı. Asmalı açıklamasında, geri ödemeli sağlanacak desteklerin faizsiz ve teminatsız olduğunu belirtti.
- Proje “KIRKEP” tamamlandı
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Özyeğin Üniversitesi Sürdürülebilirlik Platformu iş birliğiyle yürütülen “Kırsal ve Kentsel Ekonomilerin Entegrasyonu Projesi (KIRKEP)” tamamlandı.
- Üretici, sanayici ve yatırımcı 2022'den umutlu
2022 yılında Türkiye ekonomisindeki büyümenin, piyasa tahminlerini aşarak yüzde 5 civarında gerçekleşeceğini öngördüklerini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Her yılın son ayında MÜSİAD üyelerinin katılımıyla hazırlanan ‘Ekonomi Anketi’ sonuçları da Türkiye’nin büyüme hamlesini destekliyor” açıklamasında bulundu.
- Sürdürülebilirlik dünyasına öncülük eden şirketler
Türkiye’de sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin kurucusu kimliğini taşıyan ÇEVKO Vakfı, 30. Yıl Söyleşileri projesiyle Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) iş birliğinde iklim değişikliği konusunu tüm yönleriyle masaya yatırıyor.
- EGD yeni yıla TİM'den "merhaba" dedi
Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) geleneksel "Yeni Yıl Buluşması", TİM'in ev sahipliğinde, Başarsoft ve BitTurk ana sponsorluğu, Arzum ve PAGEV'in katkılarıyla hibrit olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İnşallah yakın zamanda ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefimize el birliğiyle ulaşacağız. 2022’de bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum." dedi
- Finansal kaygılar kalp krizi riskini 13 kat artırabilir
Ciddi mali sıkıntı yaşadıklarını belirten kişilerde kalp krizi geçirme riskinin, çok az stres yaşayan ya da hiç yaşamayanlardan 13 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.
- 21 iş insanı ekonominin geleceğini konuştu
Yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık'ta özel bir etkinlikte 21 iş insanı bir araya geldi. Projehane organizasyonuyla Çırağan Palace Kempinski’de hizmet veren Sanitas SPA’nın, ‘Gentlemen only’ davetine katılan iş insanları, ekonominin geleceğini değerlendirdi. Davete Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Ekonomist Murat Sağman, Eğlence İşletmecisi Erkan Ünal başta olmak üzere 21 iş insanı katıldı.
- Düzce, geleceğini tasarlıyor
Batı Karadeniz’in en genç ili Düzce, geleceğini ‘İktisat ve Kalkınma Kongresi’nde arayacak. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılması beklenen 25-26 Aralık’taki organizasyonda ünlü iş insanları da sunum yapacak.
- Gen Z bu becerilere ihtiyaç duyacak
Dünyamızın eskisine göre çok daha hızlı geliştiğini ve değiştiğini hepimiz biliyoruz ve yeni dünyada genç kesim, Gen Z, önümüzdeki yeniliğe öncülük edecekler. Pandeminin de hızlandırdığı etki ile şu anda biyolojik, fiziksel ve dijital teknolojiler deneyimlerimizi ve işin doğasını dönüştürmeye başladı.
- Karbonsuz ekonomide ilk adım enerji verimliliği
Küresel ısınmanın etkisiyle değişen koşullar günbegün tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Sürdürülebilir bir dünya için iklim krizi alanında çalışmalar yürüten Türkiye, Paris İklim Anlaşması ile yeni bir döneme giriyor. Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Türkiye’nin karbonsuz ekonomi gündemi ve Paris İklim Anlaşması’ndaki taahhütleri yerine getirmesi için tüm paydaşların aynı anda ve ortak hareket etmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
- KOBİ'lerin Borcu Rekor Kırdı
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, dolar kurundaki artış nedeniyle KOBİ’lerin borçlarının rekor seviyeye ulaştığını bildirdi. KOBİ’lerin yaklaşık 17,2 milyar dolarlık döviz kredisi borcu bulunduğunu kaydeden Bulut, son üç ayda dolardaki artışın KOBİ’lere maliyetinin 80 milyar TL olduğunu belirtti.
- EGD'den ödül aldık
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin 13’üncü Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. Yaygın medyadan 17 gazetecinin ödüllendirildiği törende Nadide Büşra Kaynak haberiyle Refleks Gazetesi’ne ‘Yerel Basın Ödülü’nü getirdi. Kaynak’ın ödülünü EGD Başkanı Celal Toprak verdi.
- Ekonomi Basını Başarı Ödülleri verildi
- “Çok yavaşız”
Ekonomi yazarı Mehmet Uluğtürkan, Adana’yı geliştirecek neredeyse her projede gerçekleşme sürecinin çok uzadığını söyledi. Şehrin 30 yıldır tarımda kapalı sistem sulamayı, 25 yıldır Ceyhan’da kurulacak enerji bölgesini, 20 yıldan beri de gün yüzüne çıkarılacak Tepebağ projelerini konuştuğunu belirten Uluğtürkan, “Başka hiçbir şehirde gündeme getirilip de gerçekleşmesi bu kadar uzayan projeler olduğunu sanmıyorum” dedi.
- Turizme odaklanan Adana dünyanın ilgi odağı olur
Nisan’da Adana’da - Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir önderi ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Adana’nın gelirini en hızlı ve verimli artıracağı alanın turizm olduğunu söyledi.
- Pandemi uçurumu büyütüyor
- '2 milyar dolar' takıntısı
Adana, son 10 yılda ihracatını artıramayan Türkiye’deki ender şehirlerden biri oldu. Refleks Haber Merkezi’nin konuğu olan Prof. Dr. Nejat Erk’e bu durumun nedenini ve sorunun çözüm önerilerini sorduk.
- 600 bin Çankırılıya ‘dönün’ çağrısı
Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, OSB’lerinde 6’ncı bölge teşvik imkânlarının sunulduğu Çankırı’da yatırımların arttığını belirterek, özellikle Ankara ve İstanbul’a göçen hemşerilerine ‘Şehrinize dönün’ çağrısı yaptı.
- Yerimiz 3’üncü bölge olmalı
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, büyüme stratejisini sahillerde turizm, kırsalda tarım-hayvancılık, merkezde çevreci sanayi yatırımlarını artırma olarak belirlediklerini söyledi. Teşvikte 3’üncü bölge imkânlarından yararlanan Balıkesir’in 2’nci bölgeye taşınmasının çok erken olduğuna dikkat çekerek, “Yeniden 3’üncü bölgeye alınmamızla ilgili bir düzenleme yapılırsa Balıkesir, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan illerden biri olur” dedi.
- Düzce yatırımcıyı seçerek kabul ediyor
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, kentlerinde yapılmak istenen yatırımlarda seçici davrandıklarını belirterek, “OSB’lerimizde yüksek doluluk oranına sahibiz. Bundan sonra Düzce’de yatırım yapmak isteyenin ya dünya markası olması ya da katma değeri yüksek üretim yapması gerekiyor” dedi.
- Ordu, 1 milyar dolarının peşinde
Türkiye’den ihraç edilen 3 milyar dolarlık fındığın üçte birini üreten Ordu, 280 milyon dolarlık ihracatını katma değer yükseltecek hamlelerle 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, “Ulaşım altyapısındaki eksiklerimizin giderilmesini bekliyoruz. Bununla birlikte fındık, bal, kivi üçlüsüyle ihracatta hak ettiğimiz seviyeye yükseleceğiz” dedi.
- ‘Bu kadar sanayi yeter’ demek ihanet
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa yüzölçümünün binde 8’inin sanayi yatırımlarına ayrıldığını, oysa aynı oranın Almanya’da yüzde 3 olduğunu hatırlatarak, gelirinin yüzde 46’sını yüzde 1 dahi yer kaplamayan sanayiden elde eden Bursa’da “Bu kadar sanayileşme yeter” diyenleri anlamakta güçlük çektiğini söyledi.
- 'İş'te dijitalleşme
Uzaktan çalışma, e-ticaret, dijitalde markalaşma gibi konular “KOBİ’ler Dijitalleşiyor Türkiye Kazanıyor” adlı online etkinlikte gündeme geliyor.
- Anadolu şehirleri daha güçlü ulaşım altyapısı istiyor
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ etkinliğine Eskişehir, Kayseri ve Sakarya’dan katılan oda başkanları şehirlerinde yetersiz kalan ulaşım altyapısı için yatırım istedi. Eskişehir Gemlik Limanı’na bağlantı, Kayseri otoban, Sakarya’ya Karasu Limanı’na demiryolu bağlantısı talep etti.
- Anadolu şehirleri pandemiyi inovasyonla aşmaya çalışıyor
- Doğu Akdeniz için 'endemik bitki' ve 'Suriyeli' vurgusu
- Konteyner limanı heyecanı
‘Ana Konteyner Limanı’nın Doğu Akdeniz’in hangi şehrine kurulacağıyla ilgili tespit çalışmasının bu yıl tamamlanacak olması Adana, Mersin ve Hatay’ı heyecanlandırdı.
- EGD Temsilcileri Anadolu’nun ekonomi nabzını tuttu
- ‘Sri Lanka’ dosyası Refleks’e ödül getirdi
Refleks Gazetesi Muhabiri Nadide Büşra Kaynak, 16 Ocak 2019 tarihinde yayımlanan ‘Sri Lanka’dan dünyanın yüzde 40’ına ulaşılabiliyor’ başlıklı haberiyle Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin (ÇGC) ‘Araştırma-İnceleme’ dalındaki ödülüne layık görüldü.
- Özgümüş: Yıllık 8 bin ton kapasite yetmiyor
Avrupa’nın döküm kapasitesinde Almanya ve İtalya’dan sonra gelen Türkiye’de sektör yüksek enerji maliyetlerine rağmen büyümesini sürdürüyor. Birçok döküm şirketi enerji maliyetleri karşısında rekabet edemezken üretimde verimlilik projeleri geliştiren ve yüksek katma değer ve kaliteye yönelen şirketler yükselişlerini sürdürüyor.
- ‘Maske ve koruyucu giysi ihracatımızı üç katına çıkartabiliriz’
- Doğu Akdeniz’e yerel kalkınma bankası önerisi
Refleks’in ‘12.Yıl Özel’ sayısı röportaj konuğu olan Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu, potansiyeliyle ekonomik verileri örtüşmeyen Doğu Akdeniz Bölgesi’nin gelişmesi için radikal önerilerde bulundu. Kalkınmada yerel yönetimlerin daha fazla inisiyatif alması ve yeni mega projeler üretilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Fisunoğlu, bölgeye özel ‘yerel yatırım bankası’ önerdi.
- Altın portakallı bir ekonomi
Dr. Haluk Uygur, Refleks 12. Yıl Özel sayısı için yazdı. Uygur’a göre, ülke sorunlarının çözümünde sanatın hissettirdiği düşünme sistemleriyle donanmış, mühendisler, ekonomistler veya yöneticilerden oluşmuş bir kadroya ihtiyacımız var.
- EGD Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) katkıları Alternatif Bank, Yıldız Holding, Garanti BBVA'nın ana sponsorluğunda ve Turkcell'in iletişim ve teknoloji sponsorluğunda gerçekleştirilen 12. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreni pandemi nedeni ile hibrit online şeklinde sahiplerini buldu.
- Adana, Covid-19 ve ekonomi gündemi
Prof. Dr. Nejat Erk, pandemi gölgesindeki Çukurova ekonomisini Refleks Okurları için değerlendirdi. Erk’e göre rekabetin az olduğu ‘mavi okyanuslarda’ rekabet ederken Çukurova’nın çilekeş çiftçileri, 26 sent fiyattan ihracat yapabilmek için ‘kırmızı kanlı okyanuslarda’ çaba sarf ediyor.
- Güney’e ‘Ekonomi Serbest Bölge’ önerisi
İş ve akademi dünyasının tanınan ismi Dr. İbrahim İnan, Refleks Gazetesi 12 Yıl Özel Sayısı için yazdı:
- Doğu Akdeniz ekonomisinin sorunu ne?
- Refleks’e ‘10 yıllık marka’ belgesi
Yayın hayatında 12 yılı geride bırakan Refleks Gazetesi’ne Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ‘Marka Yenileme Belgesi’ verildi.
- Cumhurbaşkanı imzalı ‘Adana’ya Cuma Müjdesi’
- Prof. Fisunoğlu'ndan 'Refleks 12. Yıl' sayısına özel röportaj
Refleks Gazetesi’nin 12’nci yayın yılına özel hazırlanan sayının hazırlıkları sürüyor.
- Temsa'dan güzel haber
Rekabet Kurulu, Temsa’nın Exsa Export’la PPF Beer Topholdco B.V. tarafından devralınması işlemine onay verdi. Yurtdışı ilgili kurullardan da onay beklenen devir sonrası Temsa’nın güçlü ortağı Skoda ile dünya otobüs arenasına yeniliklerle girmeye hazırlanıyor.
- Dijital Ticaret Fuarı açıldı
MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı Burhan Kavak, Türkiye’nin ilk bölgesel ‘Dijital Ticaret Fuarı’nın internet ortamında açıldığını söyledi. Kavak, fuarla 14 sektörden 122 şirketin ürün ve hizmetlerini sanal ortamda dünyanın dört bir yanına tanıtma imkânı bulduğunu kaydetti.
- EIF Enerji Sanal Kongresi ve Fuarı bu yıl 'sanal' olarak düzenlenecek
EIF Enerji Sanal Kongresi ve Fuarı bu yıl Avrupa Komisyonu ortaklığında ‘sanal’ olarak düzenlenecek.
- 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli kredi
Dinamo Finans Danışmanı Bülent Hasanefendioğlu, koronovirüs salgınının ekonomiye olan olumsuz etkisini azaltma çerçevesinde kullandırılacak ‘Yatırım Taahhütlü Kredi’nin iş dünyası için fırsat olacağını söyledi. Hasanefendioğlu, kaynağı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olan kredinin politika faizinin 150 baz puan altında 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli ve TL olarak kullandırılacağını belirtti.