Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ‘Yeni Yıla Merhaba ve Anma Töreni’ etkinliğinde konuşan iş dünyası STK yöneticileri, “Sesimizin duyurulmasına katkı sağlayan ekonomi gazetecilerinin eleştirilerinden de yararlanıyoruz” dediler.
- “Yanımızda olmaları da eleştirileri de kıymetli”
- “2025, yapısal reformların yılı olsun”
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Adana’nın ‘Dost Meclisi’ etkinliğine katıldı. 2025 yılı Türkiye ekonomisine dair öngörülerini paylaşan Başkan Asmalı, “Daha fazlasını üretmek zorunda olduğumuz bir yıla giriyoruz. Orta Vadeli Programın yanı sıra yapısal reformların gerçekleştirildiği bir yıl beklentimiz var” dedi.
- Atatürk'ün ekonomi başkenti Adana'ydı
Kurtuluş Savaşı romanları yazarı gazeteci Mehmet Uluğtürkan, Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan ‘Atatürk Ekonomi Modeli’nde pilot şehrin Adana olarak belirlendiğini söyledi. Seyhan Lions Kulübü'nün konuşmacı konuğu olan Uluğtürkan, "Türkiye, ilk tarım fuarını 1924’te Adana’da yaptı. Atatürk, örnek olması için Adana’dan üç çiftlik alıp işletti. Atatürk, tarıma dayalı sanayide Türkiye'yi dünya lideri yapmak istiyordu" dedi.
- Yıl sonuna kadar enflasyon yüzde 40 düşer
MÜSİAD Adana, Bakan Yardımcılıkları görevlerinde bulunmuş Azim Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Av. Fatih Metin’i ağırladı. Metin, uygulanan programla Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini belirterek, “Yıl sonuna kadar enflasyonda yüzde 40 düşüş olacak” dedi.
- Safari değil, 700 milyar dolarlık pazar keşfi
2blacktdot Danışmanlık’ın Adana Hacı Sabancı OSB ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ‘Afrika’ya İhracat Fırsatları’ etkinliğine iş dünyası yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte yıllık 700 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiren kıtaya daha fazla ihracat gerçekleştirebilmenin yolları anlatıldı.
- Başarılı ekonomi gazetecileri ödüllendirildi
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından bu yıl 16'cısı düzenlenen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri'nin kazananlar, ödüllerini İstanbul Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenle aldı.
- Kurumsallaşmıyorsanız geçmiş olsun!
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), ‘Anadolu Panelleri’ etkinliği kapsamında Adana’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. TKYD Başkanı Dr. Tamer Saka, dünyada yaşanan gelişmeleri değerlendirirken “Geçmişteki iş yapma şekillerimizle yönetemeyeceğimiz bir döneme girdik. Kurumsallaşma hayatta kalma kadar kritik bir hale geldi” dedi.
- Son 3 yıldır çukur kazdık!
QNB Finansbank, Bloomberg HT ve Ekonomi Gazetesi tarafından Adana Sanayi Odası (ADASO) iş birliğiyle düzenlenen ‘QNB Finansbank Dijital Köprü Anadolu Buluşmaları’ etkinliği Adana’da yapıldı. Etkinlik çerçevesinde düzenlenen panelde konuşan Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, “Ekonomide 2021’in eylülünden beri çukur kazdık” dedi.
- ‘Ulusal Ürün Konseyleri’ Mersin’de buluşuyor
Hububattan çaya, fındıktan turunçgilden pamuğa Tarım Kanunu kapsamında kurulan Ulusal Ürün Konseyleri 30 Mayıs’ta Mersin’de bir araya gelecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği, Güvenilir Ürün Platformu iş birliğiyle gerçekleştirilecek buluşma ve ödül törenine Mersin Ticaret Borsası ev sahipliği yapacak.
- "Fiilen ortada olmayan anayasanın yenisini tartışıyoruz”
‘Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları’ toplantısında konuşan Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, “Cumhurbaşkanlığı tarafsızlığından gösteri yürüyüş hakkına varıncaya kadar birçok alanda fiilen ihlal edilen anayasa ortadayken yeni anayasa tartışmaları yapıyoruz” dedi.
- Ali Baba Çiftiği, meyve bahçeleriyle büyüyor
Hayvancılık ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Ali Baba Çiftliği, Niğde’nin Çamardı ilçesinde 3 bin dekar meyve bahçesi kurdu. Erik, kayısı ve elma ağırlıklı meyve bahçelerinden elde edilen ürünler Ortadoğu ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.
- Kanuna uyulsa sorun kalmaz
‘Tarımda işler iyi gitmiyor’ uyarısında bulunan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarıma GSYH’nın yüzde 1’i kadar destek verilmesini kanuna koymuşuz ama destek binde 5’i bulmuyor” dedi.
- 'Kent ve Yaşam Ödülleri' sahiplerini buldu
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER)’in koordine ettiği, Kent ve Yaşam Ödül Töreni bu yıl 16’ncı kez gerçekleştirildi.
- İnovasyona teşvik, yatırım alanlarına destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir taraftan yüksek katma değerli sektörleri teşvik ederken diğer taraftan daha fazla yatırım için düşük bedelli sanayi arsası üretimine destek vereceklerini söyledi. Adana Hacı Sabancı OSB’nin konuğu olan Bakan Kacır, ‘Sanayi Alanı Master Planı’ hazırlıyoruz. Yüzölçümümüzdeki 0.36’lık sanayi alanını yüzde 1’e çıkaracağız” dedi.
- Kadın sanayiciler ağırlandı
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Kadın Sanayiciler Platformu, Beta Enerji ve Teknoloji A.Ş.’nin konuğu oldu. Beta Enerji’nin Kurumsal İletişim Müdürü Bahar Dağsuyu Döner’in ev sahipliğindeki etkinlikte ‘Sürdürülebilir Kadın Liderlik Eğitimi’ gerçekleştirildi.
- Türkiye'yi büyütecek üçgen
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Türkiye’nin yeni yatırım havzasının Konya-Mersin-Adana üçgeninin oluşturduğu bölge olduğunu belirterek, “Nükleer santralimizi de yaptığımız deprem olasılığı en düşük bölgede önemli adımlar atılıyor. Yeni limanlar, hızlı tren, lojistik üs, uluslararası havalimanı, ihtisas OSB’ler yeni ve stratejik yatırımları beraberinde getirecek” dedi.
- ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Yeşil Dönüşüm’ün öncüsü
‘Türk Sanayisinin Güneydeki Üssü’ olarak değerlendirilen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüme öncülük yapıyor. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar, “Yenilikçi hizmetler ve yeşil dönüşüm konusunda hayata geçirdiğimiz projelerle katılımcılarımıza öncülük ediyoruz” dedi.
- ÇKA’nın desteklediği 11 girişim yatırımcılarla buluştu
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), yürüttüğü ‘Genç Girişimci Destek Programı’nda başarılı olan 11 girişimi ‘Çukurova Yatırımcı-Girişimci Buluşması’ adlı etkinlikte tanıttı. ‘Girişimcilik Ekosistemi Nasıl Geliştirilir?’ başlıklı panelin de gerçekleştirildiği etkinliğin açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve Mentor Yatırımcı Murat Avcı genç girişimcilere tavsiyelerde bulundu.
- Tarımsal yatırımda hibe zamanı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında verilen hibelere başvurular devam ediyor. Tarımsal ürünlerin işlenmesi başta olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar onlarca alanda 14 milyon Türk Lirasına kadar yüzde 50 hibe verilecek.
- Şehrin sanayi lideri Sasa
İstanbul Sanayi Odası, 2022 verilerine göre Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nu açıkladı. Bir önceki yıl 12 şirketiyle listede yer bulan Adana’nın bu kez 14 markası sanayinin süper liginde yer aldı. Türkiye’nin 22’nci sırada yer alan Sasa, Adana’nın sanayi liderliğini sürdürdü.
- Ekonomiye ‘Bayram’ önerisi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra 6 bakanla gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda söz alan Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, tacirin yaşadığı 4 konuyu gündeme taşıdı.
- Adana'yı '4 büyükler' arasına taşıyacağız
CHP’nin ekonomi kurmayları arasında gösterilen milletvekili adayı Dr. Berke Duvan, ‘Millet İttifakı iktidarında Türkiye’nin ekonomisi en büyük 4 büyük kenti Adana’nın da yer alacağını söyledi.
- Uluğtürkan’a ‘Tarıma Değer Katan Kalem’ ödülü
Güvenilir Ürün Platformu, aralarında Doğu Akdeniz’in ilk ve tek ekonomi yayını Refleks gazetesi yazarı Mehmet Uluğtürkan’ın da bulunduğu 6 gazeteciye ‘Tarıma Değer Katan Kalemler’ ödülü verdi.
- Ekonomi basınına 'kamu özel işbirliği' projeleri anlatıldı
Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Projeleri Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) düzenlediği seminerde ekonomi basınına Türkiye ve dünyadaki KÖİ projeleri hakkında bilgiler verdi. Seminerde konuşan Dr. Aydın, KÖİ projelerinin özellikle süre ve maliyet yönünden kazanımlarına vurgu yaptı.
- Karamsarlığa gerek yok
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Türkiye’nin tarımsal üretimde karamsarlığa gerek olmadığını, yapılması gerekenin üretime odaklanmak olduğunu söyledi.
- Part time çalışma şekline ilgi arttı
Pandeminin de etkisiyle iş yaşamında dengeler değişmeye devam ediyor. Pandemiden en çok etkilenen sektörler ise kurye, lojistik ve yeme-içme sektörü oldu. Adaylarla işvereni bir araya getiren uygulama 24 Saatte İş’in yaptığı analize göre bu dönemde büyük bir büyüme yakalayan kurye, lojistik sektörü ile çalışan ilgisinin düştüğü yeme içme sektöründe ‘part time (yarı zamanlı)’ çalışmaya ilgi arttı. 24 Saatte İş’in incelemelerinden çıkan sonuca göre, ‘part time’ ilana gelen başvuru daha fazla.
- MÜSİAD Genel Başkanından “istihdam seferberliği”ne tam destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan KOSGEB destekli istihdam seferberliği binlerce gence iş kapısı açıyor. Hizmet ve ticaret sektöründeki işletmelere nefes aldıracak gelişmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yeni istihdam seferberliği ile 75 bin mezuna iş imkânı sağlanacağını vurguladı. Asmalı açıklamasında, geri ödemeli sağlanacak desteklerin faizsiz ve teminatsız olduğunu belirtti.
- Proje “KIRKEP” tamamlandı
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Özyeğin Üniversitesi Sürdürülebilirlik Platformu iş birliğiyle yürütülen “Kırsal ve Kentsel Ekonomilerin Entegrasyonu Projesi (KIRKEP)” tamamlandı.
- Üretici, sanayici ve yatırımcı 2022'den umutlu
2022 yılında Türkiye ekonomisindeki büyümenin, piyasa tahminlerini aşarak yüzde 5 civarında gerçekleşeceğini öngördüklerini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Her yılın son ayında MÜSİAD üyelerinin katılımıyla hazırlanan ‘Ekonomi Anketi’ sonuçları da Türkiye’nin büyüme hamlesini destekliyor” açıklamasında bulundu.
- Sürdürülebilirlik dünyasına öncülük eden şirketler
Türkiye’de sürdürülebilir geri dönüşüm sisteminin kurucusu kimliğini taşıyan ÇEVKO Vakfı, 30. Yıl Söyleşileri projesiyle Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) iş birliğinde iklim değişikliği konusunu tüm yönleriyle masaya yatırıyor.
- EGD yeni yıla TİM'den "merhaba" dedi
Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) geleneksel "Yeni Yıl Buluşması", TİM'in ev sahipliğinde, Başarsoft ve BitTurk ana sponsorluğu, Arzum ve PAGEV'in katkılarıyla hibrit olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “İnşallah yakın zamanda ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefimize el birliğiyle ulaşacağız. 2022’de bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum." dedi
- Finansal kaygılar kalp krizi riskini 13 kat artırabilir
Ciddi mali sıkıntı yaşadıklarını belirten kişilerde kalp krizi geçirme riskinin, çok az stres yaşayan ya da hiç yaşamayanlardan 13 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.
- 21 iş insanı ekonominin geleceğini konuştu
Yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık'ta özel bir etkinlikte 21 iş insanı bir araya geldi. Projehane organizasyonuyla Çırağan Palace Kempinski’de hizmet veren Sanitas SPA’nın, ‘Gentlemen only’ davetine katılan iş insanları, ekonominin geleceğini değerlendirdi. Davete Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Ekonomist Murat Sağman, Eğlence İşletmecisi Erkan Ünal başta olmak üzere 21 iş insanı katıldı.
- Düzce, geleceğini tasarlıyor
Batı Karadeniz’in en genç ili Düzce, geleceğini ‘İktisat ve Kalkınma Kongresi’nde arayacak. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılması beklenen 25-26 Aralık’taki organizasyonda ünlü iş insanları da sunum yapacak.
- Gen Z bu becerilere ihtiyaç duyacak
Dünyamızın eskisine göre çok daha hızlı geliştiğini ve değiştiğini hepimiz biliyoruz ve yeni dünyada genç kesim, Gen Z, önümüzdeki yeniliğe öncülük edecekler. Pandeminin de hızlandırdığı etki ile şu anda biyolojik, fiziksel ve dijital teknolojiler deneyimlerimizi ve işin doğasını dönüştürmeye başladı.
- Karbonsuz ekonomide ilk adım enerji verimliliği
Küresel ısınmanın etkisiyle değişen koşullar günbegün tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Sürdürülebilir bir dünya için iklim krizi alanında çalışmalar yürüten Türkiye, Paris İklim Anlaşması ile yeni bir döneme giriyor. Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Türkiye’nin karbonsuz ekonomi gündemi ve Paris İklim Anlaşması’ndaki taahhütleri yerine getirmesi için tüm paydaşların aynı anda ve ortak hareket etmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
- KOBİ'lerin Borcu Rekor Kırdı
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, dolar kurundaki artış nedeniyle KOBİ’lerin borçlarının rekor seviyeye ulaştığını bildirdi. KOBİ’lerin yaklaşık 17,2 milyar dolarlık döviz kredisi borcu bulunduğunu kaydeden Bulut, son üç ayda dolardaki artışın KOBİ’lere maliyetinin 80 milyar TL olduğunu belirtti.
- EGD'den ödül aldık
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin 13’üncü Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. Yaygın medyadan 17 gazetecinin ödüllendirildiği törende Nadide Büşra Kaynak haberiyle Refleks Gazetesi’ne ‘Yerel Basın Ödülü’nü getirdi. Kaynak’ın ödülünü EGD Başkanı Celal Toprak verdi.
- Ekonomi Basını Başarı Ödülleri verildi
- “Çok yavaşız”
Ekonomi yazarı Mehmet Uluğtürkan, Adana’yı geliştirecek neredeyse her projede gerçekleşme sürecinin çok uzadığını söyledi. Şehrin 30 yıldır tarımda kapalı sistem sulamayı, 25 yıldır Ceyhan’da kurulacak enerji bölgesini, 20 yıldan beri de gün yüzüne çıkarılacak Tepebağ projelerini konuştuğunu belirten Uluğtürkan, “Başka hiçbir şehirde gündeme getirilip de gerçekleşmesi bu kadar uzayan projeler olduğunu sanmıyorum” dedi.
- Turizme odaklanan Adana dünyanın ilgi odağı olur
Nisan’da Adana’da - Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın fikir önderi ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Adana’nın gelirini en hızlı ve verimli artıracağı alanın turizm olduğunu söyledi.
- Pandemi uçurumu büyütüyor
- '2 milyar dolar' takıntısı
Adana, son 10 yılda ihracatını artıramayan Türkiye’deki ender şehirlerden biri oldu. Refleks Haber Merkezi’nin konuğu olan Prof. Dr. Nejat Erk’e bu durumun nedenini ve sorunun çözüm önerilerini sorduk.
- 600 bin Çankırılıya ‘dönün’ çağrısı
Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, OSB’lerinde 6’ncı bölge teşvik imkânlarının sunulduğu Çankırı’da yatırımların arttığını belirterek, özellikle Ankara ve İstanbul’a göçen hemşerilerine ‘Şehrinize dönün’ çağrısı yaptı.
- Yerimiz 3’üncü bölge olmalı
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, büyüme stratejisini sahillerde turizm, kırsalda tarım-hayvancılık, merkezde çevreci sanayi yatırımlarını artırma olarak belirlediklerini söyledi. Teşvikte 3’üncü bölge imkânlarından yararlanan Balıkesir’in 2’nci bölgeye taşınmasının çok erken olduğuna dikkat çekerek, “Yeniden 3’üncü bölgeye alınmamızla ilgili bir düzenleme yapılırsa Balıkesir, ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan illerden biri olur” dedi.
- Düzce yatırımcıyı seçerek kabul ediyor
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, kentlerinde yapılmak istenen yatırımlarda seçici davrandıklarını belirterek, “OSB’lerimizde yüksek doluluk oranına sahibiz. Bundan sonra Düzce’de yatırım yapmak isteyenin ya dünya markası olması ya da katma değeri yüksek üretim yapması gerekiyor” dedi.
- Ordu, 1 milyar dolarının peşinde
Türkiye’den ihraç edilen 3 milyar dolarlık fındığın üçte birini üreten Ordu, 280 milyon dolarlık ihracatını katma değer yükseltecek hamlelerle 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, “Ulaşım altyapısındaki eksiklerimizin giderilmesini bekliyoruz. Bununla birlikte fındık, bal, kivi üçlüsüyle ihracatta hak ettiğimiz seviyeye yükseleceğiz” dedi.
- ‘Bu kadar sanayi yeter’ demek ihanet
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa yüzölçümünün binde 8’inin sanayi yatırımlarına ayrıldığını, oysa aynı oranın Almanya’da yüzde 3 olduğunu hatırlatarak, gelirinin yüzde 46’sını yüzde 1 dahi yer kaplamayan sanayiden elde eden Bursa’da “Bu kadar sanayileşme yeter” diyenleri anlamakta güçlük çektiğini söyledi.
- 'İş'te dijitalleşme
Uzaktan çalışma, e-ticaret, dijitalde markalaşma gibi konular “KOBİ’ler Dijitalleşiyor Türkiye Kazanıyor” adlı online etkinlikte gündeme geliyor.
- Anadolu şehirleri daha güçlü ulaşım altyapısı istiyor
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin ‘Türkiye Ekonomiyi Konuşuyor’ etkinliğine Eskişehir, Kayseri ve Sakarya’dan katılan oda başkanları şehirlerinde yetersiz kalan ulaşım altyapısı için yatırım istedi. Eskişehir Gemlik Limanı’na bağlantı, Kayseri otoban, Sakarya’ya Karasu Limanı’na demiryolu bağlantısı talep etti.