’Maker’ hareketini Çukurova’ya yayacaklar

'Maker' hareketini Çukurova'ya yayacaklar

Çukurova Bilişim Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Derneği (ÇUBİTED), bünyesinde kurduğu ‘Maker Teknoloji Atölyesi’nde hafta sonları 5-15 yaş arası çocuklar için kodlamadan elektroniğe, tasarımdan 3 boyutlu baskıya birçok konuda uygulamalar gerçekleştiriyor. Dernek ayrıca, ‘maker’ alanında eğitmen eğitimleri düzenleyecek.

20 Nisan 2017 - 16:02 - Güncelleme: 31 Mayıs 2017 - 16:16

Başar ŞEKER / Refleks -

Teknoloji ile ‘kendin yap’ kültürünün birleşmesinden oluşan ve dünyada hızla yayılan bir akım olan maker hareketi, nesnelerin interneti ile Endüstri 4.0’ın konuşulduğu günümüzde hazır olanı tüketmek yerine tamamen üretim odaklı bir yaşamı kurmayı ifade ediyor. Bu kapsamda yemek yapmaktan model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığı ile üretilen bir model araçtan 3 boyutlu yazıcılar ile basılan süs eşyası, takı veya oyuncağa kadar her ürün maker ruhu ile yapılmış kabul ediliyor. Hareketin öncülerinden Dale Dougherty’e göre, maker ruhunun temelinde ‘rekabet yerine paylaşım’, ‘para yerine yetenek’, ‘ezber bilgi yerine deneyim’ yatıyor. Bununla, daha yaşanılabilir ve daha barışçıl bir dünya hedefleniyor.

YENİ NESLİN YÜKSELİŞ HİKÂYESİ

Türkiye’nin son yıllarda tanıştığı maker hareketi, ekonominin lokomotifleri olan büyük sanayi kuruluşları kadar eğitim kurumlarının da gündeminden düşmüyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşları atölye etkinlikleri düzenleyerek özellikle ilköğretim çağındaki çocukları maker hareketiyle tanıştırıyor. Yeni endüstri devriminin temelleri atılarak yeni bir neslin yükseliş hikâyesi yazılan bu atölyelerde teknolojinin kucağına doğan çocuklar; interneti daha yararlı kullanmaya başlarken, bilgisayarda kendi oyunlarını tasarlamayı, cep telefonlarına uygulama geliştirmeyi, elektroniği öğrenip robot üretmeyi tecrübe ediyorlar.

3 BOYUTLU DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENECEKLER

Bu atölyelerden birini Adana’da bünyesine kazandıran Çukurova Bilişim Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Derneği (ÇUBİTED), maker hareketini bölgeye yaymayı hedefliyor. ÇUBİTED Başkanı Gürkan Yakın, ‘Maker Teknoloji’ adını verdikleri atölyelerinde 5-15 yaş arası çocuklara hafta sonları kodlamadan elektroniğe, tasarımdan 3 boyutlu baskıya birçok konuda uygulamalar yaptırdıklarını söylüyor.

EĞİTİM KURUMLARINA YOL GÖSTERECEKLER

ÇUBİTED Başkan Yardımcısı Andaç Yakın ise, dernek olarak, maker hareketini anlatmak için okulları ziyaret ettiklerini, buralarda seminerler düzenlediklerini ve bünyesine bu atölyeleri kazandırmak isteyen eğitim kurumlarına danışmanlık hizmeti de vereceklerini ifade ediyor. Andaç Yakın, “ÇUBİTED olarak bu doğrultuda ‘maker’ alanında eğitmen eğitimleri düzenlemeye de başlayacağız” diyor.

3 AYRI ALT ATÖLYE

“Geleceğin mühendislerini yetiştiriyoruz!” sloganıyla hareket ettiklerini belirten Gürkan Yakın ve Andaç Yakın, ÇUBİTED’in bünyesinde kurdukları ‘Maker Teknoloji Atölyesi’nin 3 alt atölyesi olduğunu, burada ‘Kodlama’, ‘Robotik’ ve ‘3D Tasarım’ uygulamaları gerçekleştirdiklerini söylüyor. Gürkan Yakın ve Andaç Yakın, atölyelerde neler yaptıklarını ve çocuklara neler kazandırdıklarını ise şöyle anlatıyor: “Kodlama Atölyesi’nde çocuklara kodlamanın temeli olan diyagram hazırlama mantığını öğreterek analitik düşünme yeteneklerini artırıyoruz. Bu eğitimi alan çocuklar hazır oyunları oynamak yerine, kendi oyunlarını kendi isteklerine göre tasarlayıp oynayabilecekler. Robotik Atölyesi’ne katılan çocuklar ardunio, sensor, motor gibi elektronik devre elemanlarını öğreniyor. Robot tasarlayıp programlamayı tecrübe ediyor. 3D Tasarım Atölyesi’nde ise, üretim teknolojisine devrim yaratacak nitelikte değişiklikler ve yenilikler getiren üç boyutlu yazıcıları deneyimleyen çocuklar, yaratıcı fikirlerin gerçek modellere, son ürünlere, parçalara ve prototiplere hızlı bir şekilde nasıl dönüşebildiğine tanıklık ediyor. Bu atölyelerde öğrendikleri, büyüdüklerinde üniversitelerin yazılım, bilgisayar, elektrik, elektronik ya da makine mühendisliği bölümlerini tercih etmelerinde yardımcı olacak.”

E-TİCARET VE DİJİTAL PAZARLAMA ÜZERİNE EĞİLİYOR

Gürkan Yakın ve Andaç Yakın tarafından 2012 yılında kurulan ÇUBİTED, bölgede bilişim teknolojileri sektörünün etkinleştirilmesini hedefliyor. Dernek özellikle bu doğrultuda e-ticaretin geliştirilmesi ve dijital pazarlama konularında da eğitimler düzenliyor. |

Bu haber 4922 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Mısır üretiminde tarife kontenjanı beklentisi
Mısır üretiminde tarife kontenjanı beklentisi
Uluğtürkan:
Uluğtürkan: "Bizim kuşağı örnek almayın"