Refleks -
Girişimci adaylarını mentor, melek yatırımcı ve ilgili kurumlarla bir araya getirerek inovatif girişimler ortaya çıkarmayı hedefleyen Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED), Türkiye’nin içeriği en zengin girişimcilik zirvelerinden birini 5 Aralık’ta Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) gerçekleştirdi. Ana temasının ‘yenilikçi girişimcilik’ olan zirvenin moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz üstlenirken; Groseri Market Yönetici Ortağı Levent Uğurses, Viral King CEO’su Kemal Apaydın, Kastamonu Entegre Adana Fabrika Direktörü Ergin Turan, Reengen Genel Müdürü Şahin Çağlayan ve Temsa Pazarlama ve İnovasyon Müdürü Mert Umut Özkaynak kendilerinin ve kurumlarının girişimcilik hikâyelerini anlatan sunumlar yaptı. Dr. Şeref Oğuz, GED’in ilk onursal üyesi olurken, üyelik belgesini Esra Özden’in elinden aldı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İÇİN
İNOVASYON
Zirvenin açılışında konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, inovatif girişimciliğin hem şirketlerin hem de ülkenin sürdürülebilir büyümesi için önemli bir kriter olduğunu vurguladı. Kıvanç, dünyanın özellikle teknolojik anlamda önemli değişim içinde olduğunu, yaşanan bu değişimin eğitimden üretime, sosyal yaşamdan iş yapış şekillerine kadar birçok unsuru etkilediğini belirtti.
‘RAYINI KENDİ DÖŞEDİĞİ BİR
LOKOMOTİF GİBİ…’
GED Başkanı Esra Özden de, Türkiye’nin 2023 hedeflerine doğru yol alırken en önemli itici gücün katma değer yaratan girişimler olacağını ifade etti. Konuşmasına, “Türkiye ne 25 yıl önceki Türkiye, ne de dünya 25 yıl önceki dünya” şeklinde başlayan Özden, “25 yıl önceki Türkiye, kendisine döşenen ‘istikameti belli’ ray üzerinde, dura kalka ilerleyen bir lokomotife benziyordu. Bugünün Türkiye’si farklı… Bugün Türkiye, istikametini kendi belirlediği, hatta rayını kendi döşediği ve hızla ilerlemek zorunda olduğunu bilen bir lokomotife benziyor” dedi.
‘TÜNEL KAZACAĞIZ, KÖPRÜ
KURACAĞIZ’
“Dolayısıyla biliyoruz ki hem ray döşeyip hem hızla yol almak kolay olmayacak. Türlü engeller çıkacak. Önümüze dağ gelecek, tünel kazmak zorunda kalacağız. Deniz çıkacak, köprüler kurmak zorunda kalacağız” diyen Özden, şöyle devam etti: “Biz çok sıkıntılar çektik. Daha da çekebiliriz. Ama çocuklarımıza lider bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Hepimiz, bağımsız, sözü dinlenen, daha yaşanabilir, hukukun üstün olduğu, tertemiz, ekonomiden sanata spora akla gelen her alanda lider bir Türkiye istiyoruz. Elbette sadece istemek yetmiyor. Kendi yolunu inşa ederek belirlediği hedefine ulaşmak isteyen Türkiye yalnız kalabilecek, ağır bedeller ödemek zorunda kalabilecek. Bunları göze alacağız. Böyle bir süreçte daha çalışkan olmak, daha üretken olmak zorundayız. Katma değeri yüksek üretime, markaya ve bunlarla daha geniş bir coğrafyada adımızdan bahsettirmek zorundayız.”
TECRÜBELER PAYLAŞILDI
Girişimcilik Zirvesi’nde Dr. Şeref Oğuz ‘2023’e Doğru Yenilikçi Girişimcilik’, Levent Uğurses ‘Madalyonun Tersi Girişimciliğin Düzü’, Kemal Apaydın ‘Ceyhan’dan Silikon Vadisi’ne’, Ergin Turan ‘Tahtadan İnovasyon’, Şahin Çağlayan ‘Üstel Girişimcilik’, Mert Umut Özkaynak ‘Oynaya Oynaya Yenilik’ konularını ele aldı. Zirvede Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ve çok sayıda iş insanı hazır bulundu.
-1-
GELECEK EŞİT DAĞITILMADI
Dr. Şeref Oğuz / Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü:
Türkiye dünyadan hem geride hem de ileride. 3 hafta önce, gelecek bilimciler İstanbul’da bir konferans düzenledi. Katıldım. Anlattıklarına baktım. Gelecek aslında gelmişti; ancak eşit dağıtılmadı. Bunların konuşulduğu gün, yerli otomobili üretecek 5 babayiğidin açıklandığı günün ertesi günüydü. Bir gelecek bilimci, bir uçan arabanın Uber’le Dubai’de ticari uçuşlarına başladığını açıkladı. Dünya bunları konuşurken, Türkiye daha kendi arabasının nasıl yapılacağını konuşuyordu. Bu tablo ‘geri’. Yine geçen haftalarda Cezayir’deydim. Devletten tek kuruş destek almadan bir işadamımız dünya çelik devi olmaya başladı: Fuat Tosyalı. Kilis’te, okuma yazma bilmeyen sobacı babasının yanında sektöre adım attı, bugün Osmaniye’de tesisini kurduğu gibi Cezayir’de de tesisini kurdu ve şu an Afrika’nın demir, çelik, boru, sac ihtiyacını karşılayacak. Bu tablo ise ‘ileri’.
-2-
ÖZGÜR RUHUNUZ SİZİ GİRİŞİMCİ
YAPAR
Levent Uğurses / Groseri Market Yönetici Ortağı:
İnsanın doğasında özgür ruh var. Sizler de özgür ruha sahip olduğunuz için bugün buradasınız. Amerika’yı keşfeden de özgür ruhluydu, bugün dijital girişimin arkasında da özgür ruh var. Tek başınalık burada ön plana çıkıyor. Ne kadar çok insan tarafından yönetiliyorsak, o kadar sahteleşmeye başlıyoruz. O yüzden seyir değiştiren olmalısınız. Ama bunu yaparken de mutlaka sınırsız yetki, sınırlı zaman, sınırsız para sahibi olacağınızı düşünmeyin. Eğer bu bakış açısına sahip olursanız bir saatli bomba gibi her zaman patlamaya hazır bir vaziyette olursunuz. Latincede ‘Mea culpa’ diye bir söz var. ‘Hata bende’ demek… Bütün başınıza gelenlerden sonra mutlaka kendi sorgulamalarınızı yapın. Çünkü başkalarında hata arayan kendisini geliştirmez. Sizi geliştirecek olan, kendinizde bulacağınız hatalarınızdır.
-3-
ÖZGÜVEN VE CESARET VURGUSU
Kemal Apaydın / Viral King CEO’su:
Lokman Hekim’in ölümsüzlüğü aradığı bir memleketten ölümsüzlüğü arayanların faaliyet gösterdiği Silikon Vadisi’ne giden bir yolculuğun hikâyesi benimki… Silikon Vadisi, bugün hayatımızda olan ve milyar dolarlık ekonomiler yaratan Apple, Google, Yahoo gibi firmaları bünyesinde barındırıyor. Dünyayı değiştirebilecek girişimleri bu firmalar yapıyor. Ve orada çok güzel işleyen bir ekosistem var. Burada özgüvenin ve cesaretin altını çizmek istiyorum. Cemal Süreya’nın ‘Hayat kısa/ kuşlar uçuyor’ şiirini çok seviyorum. Hayatın bir gün biteceğini ama aslında devam ediyor da olduğunu ifade ediyor. Ben bu şiire bir mısra eklemek istiyorum: ‘Hayat kısa/ kuşlar uçuyor/ sen neden duruyorsun?’
-4-
‘DEĞER’Lİ GİRİŞİM
İNOVASYONDUR
Ergin Turan / Kastamonu Entegre Adana Fabrika Direktörü:
Eğer girişiminiz değer yaratıyorsa bu bir inovasyondur. BİM marketler bir inovasyondur. Çünkü bakkallar ve süpermarketler arasına bomba gibi düştü. Zincir oldu. Amerika’da birçok hamburgerci vardı. Mc Donalds inovasyon muydu? Evet, inovasyondu. Çünkü değer zinciri oluşturdu. Soğan halkasını hesapladı, arabaya servisi hesapladı. Bir model geliştirdi. O yüzden biz de ülke olarak değer yaratacak girişim fikirlerini düşünmemiz lazım.
-5-
EN ÖNEMLİ SORU ‘NEDEN?’
Şahin Çağlayan / Reengen Genel Müdürü:
Girişimcilerin çoğu ne yaptığını biliyor, bazıları nasıl yaptığını biliyor, çok azı neden yaptığını biliyor. O bakımdan ‘Neden?’ sorusunu sormanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu soru biraz da girişimciye yol üzerinde düşüp kalktığında tekrar yürüme gücünü veren motivasyon sorusu. Bir de girişimi kimin yaptığı önem arz ediyor. Kim yapıyorsa onun kişiliği girişimi doğrudan etkiliyor. Başarılı girişimin zaferden değil seferden zevk alan bir düşünce boyutundan oluşması gerektiği inancındayım. Bu girişimciler inişten de çıkıştan da zevk alıyorlar. Her zaman başarı olmuyor. Başarı olmadığında moralsizlik de olmuyor.
-6-
VAR OLANI GELİŞTİRMEK
Mert Umut Özkaynak / Temsa Pazarlama ve İnovasyon Müdürü:
Temsa’nın inovasyonu kendi içinde. Bu inovasyon müşterinin gelecekteki beklentisini anlamasını içeriyor. Ve bunları minimum kaynakla üreteceğiz. Dolayısıyla inovasyon kitabımızda ‘Kâr ve gelir getirmeli’ yazıyor. Temsa, var olan değeri anlamaya çalışıyor, sorular soruyor, cevaplar arıyor. Var olan değeri geliştirerek inovasyon yapıyor.
|
YORUMLAR