Makine sektörünün yeni yol haritası

Makine sektörünün yeni yol haritası

Yerli sanayinin gelişimi ve ihracatı açısından stratejik önemi bulunan makine sektörünün, küresel gelişmelere ayak uydurabilmesi ve rekabet gücünün artırılması için kümelenmeden finansmana, kurumsallaşmadan üniversite işbirliklerine 15 alanda düzenleme ve iyileştirme yapılması gerekiyor.

22 Mayıs 2017 - 11:42 - Güncelleme: 22 Mayıs 2017 - 11:49

Makine ihracatının artırılmasını sağlayacak her türlü faaliyeti koordine eden Makine İhracatçıları Birliği ile Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu ortaklığında ‘Makine Sektörü Envanteri’ ve ‘Makine Sektörü Makro Pazar Analizi, Mevcut Durum Değerlendirmesi, Strateji ve Uygulama Planı’ raporları yayımlandı. Raporlardan çıkan sonuçlar; makine imalat sanayiinin ihracata katkısı, yarattığı istihdam ve oluşan katma değer bakımından stratejik sektörlerin başında geldiğini gösteriyor. Geçen yıl 13,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek ekonomiye hayat vermeyi başaran makineciler, bu iki rapora göre, Türkiye’de 200 bin kişilik bir istihdam olanağı yaratıyor. Toplam imalat sanayiinin yarattığı istihdamın yüzde 5,5’lik kısmını tek başına karşılayan makineciler, yüksek katma değer ve ihracat kapasitesiyle öne çıkıyor.

AR-GE HARCAMASININ CİRODAKİ PAYI YÜZDE 11

‘Makine Sektörü Envanteri’ raporuna göre; 2016 yılında toplam kapasite kullanım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşen makine sektöründe bugüne kadar en az bir kez ihracat yapmış firmaların oranı yüzde 68. Her üç firmadan ikisinin ihracat gerçekleştirdiği sektörde ihracata devam etmeme nedenleri arasında ‘gerçek alıcıya ulaşamama’ ve ‘fiyat rekabeti’ sorunları öne çıkıyor. Her 4 firmadan 1’inin ar-ge çalışmaları yaptığı sektörde ar-ge harcamalarının toplam ciro içerisindeki payı yüzde 11. Sektörde ar-ge çalışması yürüten firmaların yarısının üniversitelerle de işbirlikleri var. Bugüne kadar her 10 firmadan sadece üçünün devlet desteklerinden yararlandığı makine sektöründe en çok istihdam desteklerinden yararlanılıyor. Desteklere ilişkin dile getirilen şikâyetler arasında, en çok ‘vergi indirimi sağlanmaması’, ‘yeterince bilgilendirme yapılmaması’ ve ‘bürokrasi fazlalığı’ öne çıkıyor. Her 10 ihracatçı firmadan 7’si, dış finansman ihtiyacı olmadığını belirtirken, firmalar finansman ihtiyacında daha çok özel bankalara başvuruyor.

KATMA DEĞERDE GÜNEY KORE VE MEKSİKA’DAN GERİDEYİZ

‘Makine Sektörü Makro Pazar Analizi, Mevcut Durum Değerlendirmesi, Strateji ve Uygulama Planı’ raporunda ise ABD, Almanya, Çin, Güney Kore, İtalya, Meksika ve Tayvan incelemeye alındı. Türk makine sektörünün bu 7 ülke ile karşılaştırıldığı raporda, Türkiye imalat sanayii katma değerinin ABD, Almanya, Güney Kore, İtalya ve Meksika’ya göre düşük kaldığına dikkat çekildi. Üretimin diğer ülkelere göre daha az son teknolojiye ve daha çok yoğun işgücü gerektiren süreçlere dayandığı ifade edildi. Rapora göre; yerel rekabetin yoğun olduğu makine sektöründe büyük şirketlerin yanı sıra, kendine özel ürünlerle birçok küçük şirket de hizmet sunuyor. Raporda şirket sayısının artmasının ürün kalitesini olumsuz etkilendiği ifade edilirken, firmaların düşük maliyetli ürünler sunabilmek amacıyla kayıt dışı istihdam, üretim ve düşük kaliteli girdi ithalatına yöneldiğine dikkat çekiliyor.

15 ÖNERİ:

Türkiye’nin makine sektöründeki rekabetçiliğini artırabilmek için geliştirilen 15 öneri raporlarda şu şekilde sıralanıyor:

  • Gelişen teknolojiler için strateji oluşturulması
  • Piyasa denetim ve gözetim yapısının gözden geçirilmesi
  • Sektörde kurumsallaşmanın artırılması
  • Hedef pazar stratejisinin geliştirilmesi
  • Hedef pazarlarda ajansların yaygınlaştırılması
  • Üniversite işbirliklerinin yaygınlaştırılması
  • Sektörel veri tabanının oluşturulması
  • Genel teşvik yapısının gözden geçirilmesi
  • Ar-ge teşvik yapısının gözden geçirilmesi
  • Yerli ürünlerin kamu alımlarında desteklenmesi
  • Finansman olanaklarının geliştirilmesi
  • Eğitim altyapısının gözden geçirilmesi
  • Kümelenme desteklerinin revize edilmesi
  • Yabancı sermaye koşullarının iyileştirilmesi
  • Güçlü bir yerli tedarik zincirinin oluşturulması |

Bu haber 4991 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Atatürk resmen Adanalıdır
Atatürk resmen Adanalıdır
"Atatürk en çok Adana'yı sevdi"