Şirketler girişimciliğe ’ekonomik’ gözle bakmalı

Şirketler girişimciliğe 'ekonomik' gözle bakmalı

Çukurova Kalkınma Ajansı Uzmanı Ahmet Batat, büyümek isteyen şirketlerde yeni trendin ‘girişimciyle birlikte yürümek’ olduğunu belirterek, “Hedefinde ‘yeni ürün’, ‘verimlilik’, ‘pazar payını artırma’ yer alan şirketler girişimciliğe destek verilmesi gereken bir sosyal sorumluluk projesi olarak bakmıyor. Dünyada artık ‘girişimciyle büyüme’ sistemini çalıştıran şirketler başarılı oluyor” dedi.

08 Mayıs 2017 - 12:32 - Güncelleme: 15 Mayıs 2017 - 01:42

Başar ŞEKER / Refleks

Her hafta sonu dünyanın farklı şehirlerinde düzenlenen girişimcilik etkinliği ‘Startup Weekend’, Mersin’den sonra Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) ev sahipliğinde 28-29-30 Nisan 2017 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirildi. Adana Ticaret Odası, Çukurova Teknokent, Çukurova Teknoloji Transfer Ofisi ve Stage-Co’nun da destek verdiği etkinlik, 300 başvuru alarak Türkiye rekoru kırdı.
‘StartupWeekend Adana’ etkinliğinde sorularımızı yanıtlayan ÇKA Uzmanı Ahmet Batat, böyle bir etkinliğin bölgede girişimcilik ekosisteminin gelişmesinde bir katalizör görevi üstleneceğini belirtirken, şirketlere de girişimciliğe sadece bir sosyal sorumluluk projesi açısından değil, sürdürülebilirliklerinde mecbur oldukları önemli bir ayak olarak bakmaları gerektiği önerisinde bulundu.

İŞ FİKRİ 48 SAATTE OLGUNLAŞIYOR
- Tüm dünyada düzenlenmekte olan ‘Startup Weekend’ etkinliklerini bize anlatabilir misiniz? Bu etkinliklerle amaçlanan nedir?
Startup Weekend, dünyanın farklı şehirlerinde her hafta sonu, cumadan pazara kadar olan süreç içerisinde inovatif iş fikri olan teknoloji girişimcilerini bir araya getirerek birbirlerinin iş fikirlerini paylaşabildikleri, o fikirlerden iş modelleri ve prototiplerini oluşturabildikleri ve ortaya çıkan ürünlerini de yarıştırabildikleri bir etkinlik. Cuma günü saat 18.00’da başlayan ve 48 saat süren etkinlikte bu kişiler, son gün, aralarında melek yatırımcıların da yer aldığı uzman bir jüriye sunum yapıyorlar ve aslında ‘fikirden işletme kurmaya’ giden – normal şartlarda – 3 aylık süreci, 48 saatte tecrübe etmiş oluyorlar. Özünde bir yarışma modeli; ancak en önemlisi çok ciddi bir eğitim programı. Bu etkinliklerin amacı ise, gerçekleştirildikleri coğrafyalarda girişimcilik ekosisteminin oluşmasında katalizör görevi üstlenmesi…

300 BAŞVURUYLA REKOR KIRILDI
- ‘Startup Weekend Adana’ etkinliği için neler söylersiniz?
Bu etkinlik Adana’da ilk defa düzenleniyor. Çukurova’da ise ikincisi yapılıyor. Geçen ay Mersin’de gerçekleştirilmişti. Büyük bir heyecan yarattığını söyleyebiliriz. ÇKA, bu etkinliği ‘bölgedeki girişimciliği ateşleyecek bir organizasyon’ olarak görüyor. İlgi çok yoğun… Hatta bu etkinlikler İstanbul’da düzenlendiğinde 276 başvuru alınmıştı, İzmir’deki başvuru sayısı 220’ydi. Mersin’deki sayı 140 olmasına rağmen, Adana etkinliğine 300 kişi başvurdu. Bu, Türkiye için bir rekor.

- Adana’daki bu etkinliğe kimler, nerelerden katıldı?
‘Startup Weekend Adana’ etkinliğine yenilikçi iş fikri olan Çukurova Üniversitesi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Toros Üniversitesi öğrencileri, İstanbul’da iş sahibi kişiler, hatta Suriyeliler bile katıldı. Katılımcılar, yoğunlaştıkları konu genellikle yazılım olan kişiler.

FİKİRLER ‘OTOBÜS’E BİNDİRİLECEK
- ÇKA’nın desteklediği Mersin ve Adana’daki ‘Startup Weekend’ etkinliklerinin devamı gelecek mi? Ve bundan sonra nasıl bir yol izlenecek?
Bizim isteğimiz, bu etkinliklerin bölgemizde geleneksel hale gelmesi. ÇKA olarak bundan sonra şöyle bir yol izlemeyi planlıyoruz: Mersin’deki etkinlikte sunum yapmış 4 ekibimiz vardı. Buradan da 10-15 arası ekip bekliyoruz. Mersin’de TOBB Genç Girişimciler Kurulu’nun ‘Fikir Otobüsü’ adında bir projesi var, bu etkinliklerdeki çıktıları o projeye dâhil ederek bunu bölgenin ‘ön kuluçka programı’ haline getirmeyi düşünüyoruz. Bu program çerçevesinde ise bu kişileri daha nitelikli bir eğitimden geçireceğiz. İş modelinden finansal planlamaya kadar her şeyi onlara anlatacağız. Daha sonra da kendilerine mentor atayarak iş planlarının hazırlanmasında katkı sağlayacağız.

FARKLI FİKİRLER YENİ BAKIŞ AÇILARI KAZANDIRDI
- Türkiye’de gerçekleştirilen diğer ‘Startup Weekend’ etkinliklerine ilişkin herhangi bir gözleminiz oldu mu?
Evet, oldu. Türkiye’deki ilk etkinlik 2009 yılında İstanbul’da yapıldı. O etkinliğe katılanlar bugün Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi içerisinde yer alan önemli isimler haline geldiler. O kişiler çeşitli işler kurdular, işlerini büyütenler oldu, hatta Silikon Vadisi’ne gidenler dahi oldu. Önceki ‘Startup Weekend’ tecrübeleri bize şunu gösterdi: Etkinliklere katılanların hiçbiri,oraya geldikleri fikirleriyle işini kurmadı. Bu etkinlikler onlara yeni bakış açıları kazandırarak başka yeni iş fikirlerinin doğmasına sebep oldu. Benzer bir durum Çukurova’daki etkinlikler için de geçerli olacaktır.

GİRİŞİMCİLERLE BÜYÜYÜN
- Çukurova’daki ‘Startup Weekend’ etkinliklerinden sonra ÇKA olarak bölge iş dünyasından beklentileriniz nedir?
Dünyada artık şirketler tedarik zincirlerini ve iş ortaklarını genişletmek için girişimciliği önemli bir araç olarak kullanıyorlar. Ve kendilerine özgü, diğer sivil toplum kuruluşları ve kamuyla işbirliği yaparak girişimcilik programları geliştiriyorlar. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde bunun örnekleri var.
Çukurova’da büyük şirketlerimiz mevcut. Onlar da girişimciliği sadece sosyal sorumluluk projesi olarak görmek yerine kendilerini geliştirebilecekleri, pazar payını artırabilecekleri bir misyon olarak görmeli; yani girişimcilikte‘sosyal’ değil,‘ekonomik’ düşünmeli. Startup gruplarını bir araya getirerek işine yarayacak modelleri kendi bünyelerine kazandırmalı. Böylece kazanım kendiliğinden gelecektir. ÇKA ise böyle oluşumlara her zaman önayak olacaktır.
Bu etkinliklerin bir başka yönüne de dikkat çekmek istiyorum. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç’ın güzel bir ifadesi var. Kıvanç,‘Sanayicinin aklı gözündedir’ diyor. Yani sanayici görmediğine inanmaz. O bakımdan,‘Startup Weekend’ gibi iki ayrı etkinlik Çukurova’da yapıldı ve artık gözle görülür çıktıları ortada. Eğer birkaç tane de başarı hikâyesi çıkarabilirsek, bölgede değişim başlar.



ARÇELİK’İN ‘GARAGE’I İYİ BİR ÖRNEK OLABİLİR
ÇKA Uzmanı Ahmet Batat’ın “Girişimciliğe ‘sosyal’ değil, ‘ekonomik’ açıdan yaklaşılmalı” önerisine, Koç Topluluğu’nun tüketici elektroniği ve beyaz eşya şirketi Arçelik’in, teknoloji girişimlerini (startup ve maker) desteklemek için Kocaeli’nde yer alan Çayırova Yerleşkesi’nde hayata geçirdiği ‘Garage’ adındaki merkezi örnek gösterilebilir. Donanım üzerine yoğunlaşan girişimcilerin fikirlerini hızlı bir şekilde prototip haline getirmesine ve ürüne dönüştürmesine katkı sağlamak amacıyla kurulan Arçelik Garage, 7’den 70’e fikri olan herkese açık bir şekilde tasarlandı. Bu çerçevede ortak çalışma alanları, prototip üretimi için endüstriyel 3D yazıcılardan CNC makinelerine kadar gerekli tüm araçlar, girişimcilerin kullanımına sunuluyor. Arçelik, ‘Garage’ çalışmasıyla girişimcilerden yılda 20 bin fikir bekliyor. |

Bu haber 16481 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Adana, 3.3 trilyon dolardan pay alabilir
Adana, 3.3 trilyon dolardan pay alabilir
'Çukurova İletişim Refleksi'
'Çukurova İletişim Refleksi'