1 milyon kadın 'çocuk bakmak için' işinden ayrılmış
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

1 milyon kadın 'çocuk bakmak için' işinden ayrılmış

23 Ağustos 2017 - 11:13

Tohum geliştiren bir ar-ge merkezinde çalışıyordu. Eğitimini bu alanda almıştı. Asistanlığını yaptığı hocasıyla birlikte yıllarca tohum üzerinde çalıştı. Konusuyla ilgili yurtiçi ve yurtdışı onlarca konferansa katıldı, tebliğler verdi.

İşinden ayrılmak zorunda kaldı. İkizlerini büyütmek zorundaydı. Hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulan çocuklarına bakabileceğine inandığı bir kreş yoktu çünkü…

Çocukları ilköğretim çağına geldi; ama o bir daha iş hayatına dönemedi.

Üzücü, değil mi?

Katma değeri yüksek bir alanda yetişmiş işgücü kaybedildi. Üstelik Türkiye ekonomisinin çok ihtiyacı olan kadın işgücünde değerli bir kayıp verilmiş oldu.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), neredeyse kurulduğundan beri kadının ekonomiye girmemesinden kaynaklı kayıpları ve sorunları yetkililere anlatmaya çalışıyor.

Raporlar hazırlıyor, demeçler veriyor, dikkat çeken etkinliklere imza atıyor.

Önceki gün TÜRKONFED’den yine bu konuyla ilgili e-posta aldım.

Türkiye’de 5 yılda tam 1 milyon kadın, çocuk bakmak için, 112 bin kadın da yaşlı bakmak için işinden ayrılmış.

Veriler felaket. Kadını işgücüne kazandırma konusunda oranı az gelişmiş ülkelere benzeyen Türkiye, işgücüne zor da olsa kazandırdığı kadınları da kaybediyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı görevim döneminde konunun önemini her fırsatta gündeme getirmiş, özellikle organize sanayi bölgelerinde ve üniversitelerde kreş imkânlarının artırılmasını talep etmiştik.

TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Kadın güçlenirse, toplum gelişir ve güçlenir. Kadınların sadece iş hayatına katılımı değil, iş hayatındaki kadınların da bakım sorumlulukları nedeniyle çalışmaktan vazgeçmeyecekleri bir sistemi oluşturmamız gerekiyor” diyor.

Ekonomi yönetiminin TÜRKONFED’in ‘İş Dünyasında Kadın’ raporlarını okuyup önerilerine yönelik çalışma yapmasını diliyoruz.

//////////////////////////////////////////////

KADINLARA İTHAF EDİLMİŞ KİTAP

Tarihi anekdotlar ancak bu kadar keyifli anlatılabilir. Değerli arkadaşım gazeteci Umut Çor, ‘Kilikya’nın Hatıra Defteri’ isimli kitabını imzalayıp verdi.

Masamda, ‘Okuyacağım Kitaplar’ bölümüm var. Yeni bir kitap aldığımda ya da hediye edildiğinde üst üste dizili kitapların en altına koyuyorum. Hak geçmesin diye yaptığım bir uygulama.

Umut’un kitabını da tam en alta koymaya hazırlanırken, bir notu dikkatimi çekti. Kitabını, ‘Anadolu’yu Anadolu yapan kadınlara’ adıyordu. Elimden düşüremedim.

Türkiye’de Demokrasinin Kapısını Açan Köy’ başlığında Mersin Aslanköylü kadınların direnişini okudum. Ardından ‘Kilikya’nın Demir Leydisi’… Derken ‘Atatürk’ün Latife Hanım’la Mersin ziyareti’…

Her başlık ilgimi çekince ‘Kilikya’nın Hatıra Defteri’, kitapların en üstteki yerini aldı. Umut’u kutluyorum. Kitabını herkese öneriyorum. |

Bu yazı 3209 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar