Değerli dostum Doç. Dr. Aslı Korur’la ortak arkadaşımız Ayşe Öztekin Girgin’in iş dünyası temsilcilerini bir araya getiren ekonomi ağırlıklı bir etkinliğine katıldım.
Ayşe Öztekin Girgin, sigorta sektörünün en etkin temsilcileri arasında. Şirketinin adı kendi isminin baş harflerinden oluşuyor: (AOG Sigorta).
Girgin, bizi Adana Müzesi konferans salonunda ‘Türkiye’de ve Dünya Ekonomisi’nde 2025 Yılı Beklentileri’ başlıklı etkinlikte bir araya getirdi. Söyleşinin konukları konusunun uzmanı isimlerdi. Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Dr. Barış Esen ve Mert Yılmaz, mevcut dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ile yeni yıl beklentilerini anlattılar.
Etkinliğin ev sahibi Ayşe Öztekin Girgin de sigortacılık alanında özellikle iş insanlarına yönelik yeni ve cazip enstrümanları gündeme getirdi. Girgin’in üzerinde durduğu ‘İşveren 80+20’ sigorta modelinin iş dünyasının ilgisini çekeceğine inanıyorum. İşverenlerin çalışanlarına sundukları sosyal faydaları artırmayı hedefleyen, aynı zamanda işletmelere finansal avantajlar sağlayan özel bir hayat sigortası ürünü olan ‘İşveren 80+20’yi çalışma hayatının hemen benimseyeceğini düşünüyorum.
Detayları için AOG Sigorta’yla irtibata geçebileceğinizi yazdıktan sonra toplantıda altını çizdiğim notlarımı sizlerle paylaşmam gerek:
- ABD seçimlerini kazanan Trumplu dünya yavaş büyüyecek. Ticaret yavaşlayacak, korumacılık artacak. Trump, vergileri indirecek, ABD daha çok borçlanacak, enflasyonist etki beklenecek.
- Trump yönetimli ABD, Çin’i de etkileyecek. Çin’in büyüme oranı gerileyebilir.
- Avrupa Birliği’nde iç talep zayıflıyor. Yani AB yavaş büyüyecek. Bu durum en çok ekonomideki en önemli enstrümanımız ihracatımızı etkileyecek. Enflasyon, ihracatçımızın maliyetini artırmaya devam ediyor, rekabetçiliğimiz güç kaybediyor. AB, ABD’siz yapamıyor. Avrupa’daki seçimlerle siyaset karışacak. Dolayısıyla Trump, AB üzerinde daha etkili bir konum kazanacak.
- AB ve Rusya yakınlaşmak zorunda kalacak. Ortadoğu nasıl şekillenecek, bilmiyoruz. Suudi Arabistan hırslı, Latin Amerika yavaş büyüyecek. Çin’de ‘Keynezyen Model’ çalışılacak. İşsizlik arttı. Çin dijital kısmı kullanmak üzere harekete geçecek ve Asya Pasifik e yönlenecek.
- OECD ülkelerinde enflasyon ortalaması yüzde 2.5. Türkiye 50’ler seviyesinde. Dünya enflasyonla mücadelede başarılı. Biz neden başaramıyoruz. Demek ki bir şeyleri doğru yapamıyoruz. Ne yanlış. Para politikası doğru ama geç kalındı, sanayi üretimi artmıyor. Perakende satışlarda talep yüzde 60 artmış. Talep fazla iken üretim yetişemiyor. Bu da enflasyonu canlı tutuyor. ‘Carry Trade’ ile servet etkisi yapıyoruz. Maliye politikası ve kur politikasında yanlışımız var. Bu da sürdürülemez görünüyor.
- Enflasyonla mücadelede atılan adımlara karşılık reaksiyon düşük. Beklentinin çıpalanamıyor olması en büyük sorun. Beklenti fazla Merkez Bankası’nın çabaları düşük. En büyük risk sandık. Anaysa değişikliği niyeti var.
- İhracatçı zor durumda. Kur çok yoruyor. Faiz düşürülebilir ancak kredi hemen açılamayacak. Konut fiyatları artıyor. 30-35 asgari ücret zammı bekleniyor.
‘Çukurova’da bir Puduhepa’ sergisi muhteşemdi
Mührü Adana Müzesi’nde sergilenen Hitit Kraliçesi Puduhepa adına bir sergi gezdim. Kuratörlüğünü sanatçı Azize Atasoy Ekli’nin yaptığı 100. Yıl Seyhan Çırçır Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Çukurova’da bir Puduhepa’ adlı sergi deyim yerindeyse baş döndüren eserlerle hafızamıza yer etti.
4 Aralık’a kadar gezilebilecek serginin Adana’ya kazandırılmasında kimin emeği varsa önce onlara teşekkür edeyim, sonra bu sergide eserleri bulunan her sanatçının önünde saygı ile eğileyim.
Türkiye’nin dört bir yanından farklı tekniklerle farklı tuvallere işlenen eserlerin sadece konuk sanatçılarının Mesut Dikel, Mükremin Şahiner, Bünyamin K ve Yunis Yılmazer olduğunu belirtirsem serginin muhteşemliğini bir çırpıda anlatabilirim diye düşünüyorum.
33 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergide kıymetli arkadaşım Arzu Sönmezler de eserlerini sergiledi. Sergiye değerli arkadaşlarım Aysel Sönmezler Eyüboğlu ve Yasemin Sönmezler ile birlikte katılarak bu muhteşem atmosferin keyfini çıkardık.
Kitapla dost Defterdar
Kamuda tasarruf düzenlemeleri kapsamında defterdarlıklar ve vergi daireleri birleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında sunulan hizmetler, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan defterdarlıklar bünyesinde gerçekleştirilecek. Bu çerçevede Adana Defterdarlığı’na Ahmet Balıkçı atandı.
Balıkçı’ya ‘Hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunduk. Kamuda tasarruf, yeni uygulamalar ve toplumda vergi bilincinin geliştirilmesine dair sohbetin bir diğer konusu ‘Kitap okuma’ oldu. Değerli arkadaşımız Mükellef Hizmetleri Müdürü Tamer Canbolat’ın da bulunduğu sohbette Defterdar Balıkçı’nın sıkı bir kitap okuru olduğunu öğrendik ve çok mutlu olduk.
Maalesef hayat kısa, okunacak kitap çok.
Ekonomimiz sıkıntılı günler yaşıyor. Bu iklim hepimizi zorluyor. Bu süreçte iş insanından bürokrata sığınılacak en dingin limanların kitaplar olduğunu düşünüyorum.
Katılıyor musunuz?
YORUMLAR