'Sosyal Girişimcilik' ve SEECO Projesi
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

'Sosyal Girişimcilik' ve SEECO Projesi

16 Mart 2024 - 20:50

Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) ile sonrasında açıklanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) tüm dünyada sosyal girişimcilik ekosisteminin temeli oldu.

SKH çerçevesinde var olan yoksulluk, sağlık, eğitim ve cinsiyet eşitliği ile ilgili hedeflere ilave olarak kentleşme, iklim değişikliği, ekosistemlerin korunması, sanayide sürdürülebilirliğin sağlanması gibi güncel sosyal ve çevresel sorunların çözümüne yönelik hedefler de konuldu.

Oluşan sosyal ekonominin araçlarından en önemlisi de sosyal girişimcilik. Sosyal girişimciler, sosyal sorunların çözümüne yönelik yenilikçi yaklaşımlarla ticari faaliyetlerini sürdürürler. Sosyal girişimler tıpkı geleneksel girişimler gibi ticari faaliyetlerde bulunur ve kâr elde ederler. Ancak bu karı dağıtmazlar, yeniden sosyal fayda yaratmak için kullanırlar.

Türkiye’de de kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve aracı kuruluşlar sosyal girişimcilikle ilgili çok sayıda faaliyet gerçekleştiriyor. Pandemi ve ülkemizde yaşanan deprem felaketi sosyal değer yaratma ve bu faaliyetlerin sürdürülebilirliği konusunun önemini pekiştirdi.  

Yapılan araştırmalar Türkiye’deki sosyal girişim liderlerinin çoğunlukla gençlerden oluştuğunu gösteriyor.  Liderlerin yüzde 47’si 35 yaşın altında. Sosyal girişim liderlerinin veya yöneticilerinin yüzde 55’i kadın. En çok faaliyet gösterilen sektörler ise eğitim, imalat ve üretim, yaratıcı endüstriler, tarım ve çiftçilik, geri dönüşüm ve çevresel farkındalık, istihdam ve beceri geliştirme.

Sosyal girişimler çoğunlukla kooperatif, limited şirket veya şahıs şirketi olarak kurulmuş. Ayrıca kamunun yanı sıra özellikle kurumsal şirketler de sosyal girişimcilik konusunda özel birimler kurmuş ve geliştirmeye devam ediyor. Bu birimler, şirketlerin sürdürülebilirlik çalışmaları ve sosyal fayda yaratma alanlarında önemli değer üretiyorlar.

Ancak, bu alanda halen yapılması gereken çok sayıda çalışma olduğu kanaatini taşıyorum.

  • Sosyal kooperatiflerin daha efektif çalışması için bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç var.
  • Ulusal sosyal girişimcilik stratejisi ve eylem planlarının hazırlanarak en kısa sürede hayata geçirilmesi şart.
  • Sosyal girişimlerin finansa erişiminin kolaylaştırılması alanında düzenleme gerek.  
  • Sosyal girişimlerle diğer sosyal fayda yaratan etkinliklerin birbirinden ayrılmasına yönelik farkındalık çalışmalarının yapılması yararlı olabilir.  
  • Başarılı sosyal girişim örneklerinin tanıtılmalı.
  • Başarılı sosyal girişim yöneticilerinin yeni sosyal girişimlere mentorlük yapmaları sağlanmalı.  

Bunlar benim tespit ve önerilerimden bazıları.

Geçtiğimiz günlerde Çukurova Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen SEECO Projesi içerisinde yer alan ‘Kuluçka ve Hızlandırma Programı’ toplantısına katıldım. Toplantıda programın özellikle kadınların ve gençlerin sosyoekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumun sağlanmasına yönelik detaylar anlatıldı. SEECO projesinden ev sahibi ve misafir topluluklar arasından sosyal ve çevresel ihtiyaçlara yönelik iş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimci adayları ve mevcut işletmeler yararlanabilecek. Desteğin hibe olarak alınacağı proje detaylarına; www.seecocukurova.com adresinden ulaşılabilir.

Eğer sosyoekonomik ve çevresel sorunlara çözüm olabilecek bir girişiminiz veya iş fikriniz varsa bu hibe programdan yararlanmanızı öneririm.

Bu yazı 172 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar