Van, kuyum sektörünün üssü mü oluyor? 
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Van, kuyum sektörünün üssü mü oluyor? 

31 Mayıs 2023 - 14:54 - Güncelleme: 31 Mayıs 2023 - 15:06

Us Fuar Genel Müdürü Ülker Selviler aradı. 
“Van’da 2’incisini açacağımız kuyum fuarında seni aramızda görmek isteriz.”
Pegasus’un Adana -Van direk uçuşuyla fuarın açılışına yetiştim. 
Ülker’in kuyum sektörüne uzun yıllar hizmet verdiğini biliyorum. Bu sektörün tanıtımına, pazar payının artmasına yönelik başarılı fuarların mutfağında oldu. Sektör temsilcileri de Ülker’i sevmiş ve güvenmiş olmalılar ki ekonomik durgunluğa rağmen bu fuarda yer almışlar. Onlarca standın yer aldığı Altın ve Mücevher Fuarı (Anatolia Jewelry Show) ikinci kez davetlilerini ağırladı. Kuyum sektörü marka şirketlerinin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen meslek odası ve STK yöneticileri de bu fuardaydı.
Stantları Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman’la birlikte dolaştım. Başman, bu bölgenin altına olan ilgisinin yüksek olduğunu, markaların bunu bilerek zengin bir ürün çeşitliliğiyle bu fuarda olduğunu söyledi. Fuar katılımcılarının çoğunluğu Van dışından. Ağırlıklı olarak İstanbul şirketleri de var, depremin merkezi Kahramanmaraş’tan katılan markalar da… Konuştuğum katılımcılar fuardan memnun olduklarını söylediler. Zira bu yıl ziyaretçiler arasında İranlı kuyum sektörü temsilcilerinin yanı sıra Irak’tan bir de alım heyeti vardı.    
Fuarda Van Valisi Ozan Balcı ile de konuştum. Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandığı için kendisi aynı zamanda Van Belediye Başkanı. Stantları tek tek gezen Vali Balcı’yı sadece fuara ilgisinden dolayı değil, böylesi yüksek güvenlik isteyen bir fuarı ‘Van’da yapılabilir’ dedirttikleri için kutladım. 


Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da şehrinde böylesi bir ihtisas fuarı yapılıyor olmasından memnundu. Özellikle İran’dan gelen ziyaretçileri göstererek, “Esra hanım bu yıl Van’a bir milyon İranlı bekliyoruz” dedi. 
1 milyon 150 bin nüfuslu Van’a 1 milyon İranlı beklemek gerçekçi mi diye sordum. Pandemi dönemi olmasına rağmen geçen yıl 600 bine yakın İranlı geldiğini öğrenince şaşırdım gerçekten. 
Van’a gelen İranlılar en çok eğlenmek için geliyormuş. Van sokaklarında gece kulüplerinin Farsa broşürler dağıtıldığını gördüm. Başkan Takva, İranlıların sadece eğlence için değil, ciddi anlamda alışveriş için de Van’ı tercih ettiklerini söyledi. İranlılar en çok tekstil ürünleri ve küçük ev aletlerine ilgi gösteriyormuş. 1937 yılında Atatürk’ün emriyle açılan Gürbulak sınır kapısından giriş yapan her İranlı, Vanlı için zenginlik anlamına geliyor. Otellerden taksicilere herkes durumdan memnun. 
Akşam fuarın gala yemeği ve defile programına da katıldım. Ünlü mankenlerin sergilediği takılar tasarımlarıyla göz kamaştırdı. 
Bir Adana şirketi olan Us Fuar’ı ve Genel Müdürü Ülker Selviler’i kutluyorum. Gelecek yıl bu fuar, kuyum sektöründe Türkiye’nin en büyük uluslararası organizasyonlarından biri olabilir.

+

VAN KAHVALTISININ MUCİDİ KİM?

Yusuf Konak...
Yıllar önce süt satan küçük bir dükkanı vardı. 
'Süt almaya gelen müşterilerime neden kahvaltı yaptırmayayım ki?' dedi. 
'Olmaz' dediler. 
'Deli misin?' dediler. 
'Herkes kahvaltısını evinde yapıyor, kim gelir senin işyerine?' dediler. 
Kimseyi dinlemedi. 
Van'ın ilk kahvaltı salonunu açtığında gülenler oldu. 
'Bugün yarın batar' diyenler oldu. 
Umrunda olmadı. 
Bir süre sonra gülenler, deli diyenler, merak edenler kahvaltı dükkanını doldurdu. 
Sadece kendileri gelmedi, eşinin dostunun elini tutan sabah mahmurluğuyla Yusuf Konak'ın kahvaltı dükkanına koştu. 
Konak'ın dükkanı dolup taşınca eski 'sütçü'ler bir bir kahvaltıcı oldu. 
Bugün Van'a sadece kahvaltı için turlar düzenleniyor. 
Kars'ın kaşarı, Hakkari'nin cevizi, Malatya'nın kayısısı, Bingöl'ün balı, Kayseri'nin pastırması, Adana'nın tahini, Darende'nin dut pekmezi, Van'ın otlu peyniri, tereyağı, kaymağıyla harmanlanıp sofraya yağmur gibi serpiliyor. 


Yusuf Konak, iş yerini açtığı ilk günün heyecanıyla sabahın erken saatinde dükkanına geliyor. 
Her bir müşterisiyle henüz çay masaya gelmeden şen şakrak bir sohbet başlatıyor. Bilmeceler soruyor, hayatından kesitler aktarıyor, gülüyor, eğlendiriyor, her cebinden farklı küçük takılar çıkarıp müşterisine armağan ediyor. 
Ne diyorum her zaman...
Yenilik sadece yazılımda, elektronikte, kimyasalda olmaz. 
Bazen, küçük bir farklılık bir şirketi, bir şirket kurulduğu şehri dönüştürür. 
'Bak Hele Bak Yusuf Konak'...
Van'a yolunuz düşerse mutlaka uğrayın diyeceğim ama yanlış olacak. 
Bence sırf bu mekanda kahvaltı yapmak için yolunuzu Van'a düşürün. 
Küçük not: Yusuf Konak, Van'la Adana'nın ortak bir özelliği olduğunu söyledi. Bilen ya da tahmin eden yazabilir mi?

Bu yazı 656 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar