Mentorluğu fabrikada duayeninden dinledik
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Mentorluğu fabrikada duayeninden dinledik

05 Mayıs 2024 - 18:33

Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümünde ‘Girişimcilik’ dersleri vermeye devam ediyorum. Bölüm Başkanımız Prof. Dr. İlker Özdemir’den aldığım izni Dekanımız Prof. Dr. Muzaffer Sümbül de onaylayınca öğrencilerimle bu haftaki dersimizi yapmak üzere Hacı Sabancı OSB’nin yolunu tuttuk. Durağımız Kastamonu Entegre Adana Tesisleri’ydi. Fabrika Direktörü değerli dostum Ergin Turan’ın misafiriydik.

Turan, çok başarılı profesyonel yöneticiliğinin yanı sıra kurum içi girişimciliği benimseyen, girişimcilik ekosisteminin tüm halkalarına vakıf, Türkiye’nin eğitimini almış, ‘samimi’ mentorlerinden biri. Hem Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından birini ziyaret etme hem de duayen mentor Ergin Turan’dan bilgi alma fırsatı bulan öğrencilerim de bu haftaki dersten keyif aldılar. Hem Turan’a hem de Kastamonu Entegre Ailesi’ne bizlere böyle bir fırsat sundukları için çok teşekkür ediyorum.  Hem benim hem de Ergin Turan’ın mentorlüğe dair sunumunu da sizler için özetledim. ‘Mentorluk nedir ne değildir? Neden önemlidir? Neden mentorle çalışmalıyız?’ sorularına yanıt olacak bu paylaşım herkes için yararlı olacak:

Mentorluk, yararlı bir deneyime, beceriye ya da uzmanlığa sahip bir kişinin bir başkasının gelişimine (kişisel ve mesleki) tavsiye vererek, yol göstererek ve bilgilendirerek katkıda bulunmasıdır. Tarihte mitolojik kahraman ‘Mentor’dan esinlenerek adlandırılmıştır. Ancak hem batıda hem de Osmanlı tarihinde ‘Lala’ dediğimiz figürle mentorluk geleneğine rastlarız.

Girişimcilik ekosisteminde ise son derece kritik rol alan mentorlar, girişimcinin yalnız başına daha yavaş ve daha az bilgi edineceği süreci hızlandırır, bilgi ve deneyimiyle girişimcinin hatalarını minimize etmesine olanak sağlar.

Etkin mentorlar; girişimcinin başarı hikayesi yazabilmesi için girişimcilik yolculuğunda projesinin tüm süreçlerinde destek olur, motive eder.

Girişimcilere güçlü sorular sorarak ve etkin dinleyerek girişimci profillerini tanır ve öğrenme yöntemlerine uygun yöntemlerle iletişim içerisinde bulunurlar.

Gelişmiş networklerini girişimciye açar ve başarıya ulaşması için samimiyetle yönlendirici olur. Yapıcı ve gelişime yönelik geribildirimde bulunurlar.

Koçluk, potansiyel sorunları belirleyip bunları düzelterek gelecekteki sonuçları iyileştirmeyi amaçlar. Mentorluk, performansı artırmak için becerileri ve bilgiyi paylaşmayı içerir. Mentor etkili sorularla girişimcinin inovasyon kabiliyetini artırır.

Dolayısıyla mentor; Thomas Hobbes’un siyaset felsefesi ele alınırken en çok gönderme yapılan ifadelerden birinin “homo homini lupus”, yani “insan insanın kurdudur” sözünü değiştirmektedir. Yani mentor ‘insan insanın nefesidir’ söylemiyle yarar sağlayan kişidir.

 

Portakal Çiçeği Karnavalı’nda ‘Girişimcilik Ekosistemi Buluşması’

Portakal Çiçeği Karnavalı’nda çıta her geçen yıl yükseliyor. Gerek etkinlik gerekse Karnaval için Adana’ya gelen ziyaretçi sayısında artış devam ediyor. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Kültür Yolu Festivali’yle destek verdiği Karnaval, eğlence, kültür ve sanat aktiviteleriyle daha da zenginleştirildi.
Tüm bunlara ilave olarak bu yıl Karnaval’a iki önemli başlık daha eklendi.
Bunlardan biri ‘Sürdürülebilir Karnaval’ diğeri ‘Karnavalda Girişimcilik Ekosistemi Buluşmaları’ oldu.
Sürdürülebilirlik alanında uluslararası projeler yürüten Prof. Dr. Canan Madran ve bu çerçevede büyük çaba gösteren Sürdürülebilirlik Asistanı Jankat Paul Günsel, Karnaval’da bu yıl bir ‘Sürdürülebilirlik Adası’ oluşturdular. Amaç, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji gibi bazı konularda Karnaval’da farkındalık yaratmaktı. Bunda başarılı da olundu. Birlerce Karnaval katılımcısına uygulama ve etkinliklerle sürdürülebilirlik alanında farkındalık oluşturuldu.
Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) olarak biz de ‘Sürdürülebilirlik Adası’nda ‘Girişimcilik Ekosistemi Buluşmaları’ etkinliğimizi gerçekleştirdik. Bu buluşmada bölgemiz girişimcilik ekosistemindeki gelişmeleri aktardık. GED Başkan Yardımcısı Endüstri Mühendisi Barış Avcı ve VOBO Kurucusu Yazılımcı Cengiz Akcan, Karnaval katılımcı ve konuklarına deneyimlerini paylaştı. Girişimci ve girişimci adaylarının yoğun ilgi gösterdiği buluşmamızı gelecek karnavallarda daha geniş çaplı etkinliklerle geliştirme kararı aldık. Kim bilir gelecek yıllarda bir taraftan Karnaval’la eğlenirken diğer taraftan Türkiye’nin inovatif iş fikirlerinin buluşturulduğu, girişimcinin, mentorlerin ve yatırımcıların bir araya getirildiği en büyük organizasyonlardan birini Adana’ya kazandırmış oluruz.

Bu yazı 326 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar