İhracatın başarı öyküsünü yazan Gaziantep, girişimcilik...
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

İhracatın başarı öyküsünü yazan Gaziantep, girişimcilik ekosisteminde ne yapabilir?

12 Kasım 2022 - 14:03

Üretimin, finansın ve üniversitelerin yoğunlaştığı İstanbul, doğal olarak Türkiye’de girişimciliğin de merkezi oldu. Ancak bu sürdürülebilir değil. Zira büyümek, gelişmiş ülkeler arasına girebilmek için Türkiye’nin özellikle inovatif girişimcilikte yeni üslere ihtiyacı var.

Bir bölgede girişimciliğin sağlıklı gelişebilmesi için bazı olmazsa olmazlara ihtiyaç var. Bunların en başında ‘samimi istek’ ve ‘kültürel geçmiş’ yer alıyor. Adana, Kayseri, Gaziantep gibi şehirlerde girişimcilik için köklü kültürel geçmiş var. Samimi istekle Türkiye bu cevherini mücevhere dönüştürebilir.

Geçtiğimiz hafta Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) uzmanlarından Murat Torun, Ayşegül Turgut ve Çukurova Teknokent’ten Serap Urunga’yla ‘Gaziantep Girişimcilik Zirvesi’ne katıldık. İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın organize ettiği zirvede girişimcilik ekosistemine inanan kent yöneticilerini görmek beni çok mutlu etti. Gaziantep Valisi Davut Gül, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, girişimcilik ekosisteminin paydaşları, iş dünyası temsilcileri ve girişimciler bir aradaydı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın bu çabasını çok değerli buluyorum. Ancak girişimcilik ikliminin oluşturulması, ekosistemin geliştirilmesi tüm paydaşların aynı samimi istekle yol yürümeleriyle mümkün. Ben Gaziantep’in bu iklime sahip, altyapısıyla güçlü bir şehir olduğuna inanıyorum.

Gaziantep bugün onlarca farklı sektörde özellikle 10 milyar doları aşan ihracatıyla Türkiye ekonomisine değer katıyor. Tıpkı ‘Orta Gelir Tuzağı’nda olduğu gibi şehirlerin ihracatında da belirli bir aşamaya gelindiğinde bir durağanlık başlar. Her şey tekrardan ibaret kalır. İhracatın kilogram bedeli artmaz. Bu da doğal olarak arzu edilen bir durum değildir.

Ben Gaziantep’in asıl sıçramasını geliştireceği girişimcilik ekosistemiyle yapacağına inanıyorum. Elbette bir taraftan rekabetçi, kazanılmış ve kültür olarak oturmuş geleneksel üretim devam edecek. Üretim ve ihracattaki başarısına inovatif girişimcilik ekosistemini ekleyen Gaziantep, katma değerli üretimle Orta Gelir Tuzağı’ndan en hızlı çıkan şehirlerimizden biri olabilir. Gaziantep’te bu yönde bir ilerleyiş görmekten gerçekten çok mutlu oldum.  

4 üniversite, 2 teknokent ve ihracatta Türkiye 5’inciliği gibi önemli değerlere sahip olan Gaziantep, inovatif girişimcilikte farkındalık çalışmalarını, yani romantizmi geride bırakmış durumda. Şimdi yapılması gereken tüm paydaşların Gaziantep’in girişimcilik ekosistemine bir yol haritası belirlemesi ve bu yolda samimi adımları hızlandırması olacak.

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı olarak bu alanda 10 yılı aşkın deneyimimizi Gaziantep’le paylaşmaya hazırız. Şehirlerin kendi girişimcilik ekosistemini güçlendirmesi önemli. Ancak bu ekosistemin önce ülke, sonra uluslararası ekosistemle bütünleşmesi daha önemli. Ben Gaziantep’in ihracatta yazdığı öyküyü girişimcilik ekosisteminde de tekrarlayacağına inanıyorum.  

KENT YÖNETİCİLERİ ‘GAZİANTEP GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİ’NDE BULUŞTU

İpekyolu Kalkınma Ajansı; girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, ulusal ve yerel düzeyde girişimcilik paydaşlarının bir araya getirilmesi amacıyla ‘Gaziantep Girişimcilik Zirvesi’ düzenlendi.

#StartUpAntep mottosuyla gerçekleştirilen programın açılışında konuşan İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Gaziantep’te girişimcilik kültürünün oluşması, gençlerin inovatif düşünce ve yenilikçi yönlerinin geliştirilmesi için paydaşlarla birlikte hızlandırma programları, ideathonlar, hackatonlar, creathonlar ve marothonlar düzenlediklerini, mentor yetiştirdiklerini ve girişim sermayesi fonlarını kente çekecek organizasyonlar yaptıklarını söyledi. Dr. Akyılmaz ayrıca GAP Kalkınma İdaresi koordinasyonunda ‘GAB-BAN Melek Yatırım Ağı’ kurarak, bölge iş insanlarını ve yatırımcılarını sistemin içerisine çekmeye çalıştıklarını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek de teknolojide atılım yapmak isteyen Gaziantep'te girişimcilerin nasıl finanse edileceği, nasıl büyüyeceği, uluslararası pazarlara nasıl erişebileceğini ve bununla birlikte geleneksel sermayenin de bu konuda nasıl davranması gerektiği konusunda bilgilerin paylaşılacağı bir etkinlik düzenlediklerini söyledi. 

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Daire Başkanı Filiz Alsaç tarafından yapılan panelde, dünya ve Türkiye’de girişimcilik ekosistemi değerlendirildi. Nuri Murat Avcı, Ozan Sönmez, Hilmi Öğütçü, Esat Deniz, Utku Kaya gibi girişimcilik dünyasının etkin isimlerinin konuşma yaptıkları etkinlikte girişimcilik ekosistemindeki son gelişmeler, Gaziantep’in mevcut girişimcilik potansiyeli ve gelecekte yapılması gerekenler tartışıldı. Gaziantep Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM) Genel Müdürü Onur Akar’ın moderasyonunda kuluçka merkezi girişimcilerinin sunumları izlendi. Etkinlikte başarılı projelerin yarıştığı ödüllü demoday da ilgi gördü.

Bu yazı 825 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar