Etkin değerlendirilirse, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD), Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine çok daha fazla katkı sağlayabilir. Bunu bize ‘Mersin Teknopark’ tamamladığı ‘ENHANCER INNOVATION FOR ALL/ HERKES İÇİN İNOVASYON’ projesiyle ispatladı.
Proje geleneksel girişimcilik eğitimleri ve inovasyona dair farkındalık etkinliğinin ötesindeydi. Bizim gençlerimizle geçici koruma altındaki Suriyeli onlarca girişimciye nitelikli eğitimler verildi. Türkçe ve Arapça olarak verilen eğitimler, ‘Yurtiçi ve AB Kaynaklı Finansman Fırsatları’, ‘Dijital Pazarlama’, ‘E-Ticaret’, ‘İhracat’ gibi spesifik derslerle zenginleştirildi. Startup weekend gibi etkinliklerle girişimcilerin rekabet, zaman kullanımı, takım olma, sunum hazırlama gibi bazı süreçleri deneyimleme ve kendilerini test etme imkanları oldu.
Girişimcilik eğitimlerinin içselleştirilmesi gereken en önemli başlığı inovasyon, bu projenin ana başlığıydı. Katılımcıların iş fikirlerini geliştirebilmeleri için fiziki ortam çok önemliydi. O yüzden Mersin Teknopark’ta, Co-working Space (Ortak Çalışma Alanı), 3D Prototipleme Atölyesi, Mini Multimedya Stüdyo gibi alanlar oluşturuldu. Bu ortama bazı alanlarda mobil uygulamalar da eklendi. Böylece girişimciler sinerji oluşturan bir ortak çalışma alanında 3D yazıcılar desteği ile kendi prototip projelerini gerçekleştirme imkanına sahip oldular. Aynı zamanda sunum, tanıtım gibi çalışmalarını yapabilecekleri bir stüdyo ve eğitim videolarına ulaşabilecekleri mobil uygulamalardan yararlandılar. Proje kapsamında girişimciler arasında takımlar da oluşturuldu. Bu birlikte yükselme ve sinerji yakalama çerçevesinde oldukça öğreticiydi. Puanlamada dereceye giren toplam 7 takım, ‘Enhancer IFA Hızlandırma Programı’na katılmaya ve ‘Mersin Girişim Limanı’nda ön kuluçka hizmetlerinden faydalanmaya hak kazandılar. İlk 3 takıma çeşitli ödüller takdim edildi.
Bu tür hızlandırma programlarında zincirin en önemli halkalarından biri de mentorluktur. Bu alanda eğitim almış, akreditesi bulunan, kendisini geliştirmiş mentorler, hem girişimlerin hem de girişimcilerin adeta can simidi olur. Projenin mentorleri arasında yer alan biri olarak, görüştüğüm mentilerin eğitim aşamasında edindikleri yetkinliklerden mutlu oldum.
T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla gerçekleştirilen projenin aynı ciddiyet ve verimlilikle Anadolu’nun diğer kentlerinde de tekrar edilmesinde yarar var. Özellikle geçici koruma altındaki Suriyeli gençlerin ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacak projeleri bu tür programlarla hayata geçirilmeli. Zorunlu göçü niteliksiz işgücüne yönlendirmekten daha kazançlı bir yöntem aranıyorsa Avrupa Birliği tarafından ICMPD, hibeleri daha akılcı ve verimli programlara yönlenmeli.
Bu fırsatı doğru değerlendiren Mersin Teknopark’ı, Genel Müdür Yardımcısı Y. Nihan Baran’ı, Proje Koordinatörü Melike Nazan Eroğlu, Proje Asistanı Maya Konyalı’yı yürekten kutluyorum. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın çalışkan Genel Sekreteri A. Rifat Duran’a, projeye olan yakın ilgisinden dolayı Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk’e, elbette bu projenin başından sonuna kadar başarılı geçmesine sağladığı destek dolayısıyla ICMPD Enhancer Proje Yöneticisi Mehmet Çağlar Aydın’a teşekkür ediyorum.
‘Herkes İçin İnovasyon’ projesinde profesyonel mentor olarak görev aldığım için çok mutluyum. Bu ülkenin kurtuluşunun girişimci sayımızı artırmaktan geçtiğini hep söylüyoruz. Girişimci ama nasıl girişimci? Nitelikli girişimci. Peki nitelikli girişimci kimdir? Nitelikli girişimci inovasyonu içselleştirmiş, sürdürülebilir hale getirmiş girişimcidir. İnovasyonsuz bir girişimcilik ölü doğumla eşdeğerdir.
Girişimcilik ekosistemimizde 10 yıl öncesine göre güzel bir iklime sahibiz. Girişimcilik eğitimlerimizde çıta çok yükseldi. Artık mentor havuzlarımız deneyimli isimlerle dolu. İnovatif projelerin yatırımcıları da çoğaldı. Hatta her yerde söylüyorum: Bugün en büyük melek yatırımcımız devlet oldu. Akılcı, yenilikçi bir projeniz varsa, samimi ve çalışkan bir girişimciyseniz devletten destek, yatırımcıdan adeta para yağıyor.
Şimdi bütün mesele gençlere bu ekosistemin varlığından haberdar etmekte. Dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Açıklanan tasarruf tedbirleri çerçevesinde inovatif girişimciye sağlanan desteklerde tek kuruşluk kesinti yok. Bunu herkesin görmesi lazım. Gençlerimizin kariyer hedefine KPSS, kamuda çalışma, özel sektörde yönetici olmak yerine inovatif girişimciliği koymasına destek vermekten başka çaremiz yok. Burada hepimize görev düşüyor. Güçlü ve yaşanabilir bir Türkiye için, kapanışını gerçekleştirdiğimiz projelerin yenilerine, yeni projelerin açılış programlarına ihtiyacımız var.
YORUMLAR