Sonra söyleyeceğimi baştan belirteyim. Çukurova Kalkınma Ajansı, girişimcilik ekosistemine en doğru, en etkin programları başarıyla tamamlayarak Türkiye’nin önüne örnek olarak koyuyor. Bu tezimi ÇKA’nın ‘Genç Girişimci Destek Programı’ anlatarak güçlendirmek istiyorum.
ÇKA, geçtiğimiz yıl bir çağrı çerçevesinde inovatif iş fikri olanlara destek vereceğini açıkladı. Etkin bir tanıtımla çok sayıda girişimci adayına ulaşıldı. Başvurular geldiğinde sayıdan çok başvuruların niteliği dikkat çekti. Neticede çok sayıda iş fikri, ÇKA uzmanları ve profesyonellerce değerlendirildi. Belirlenen iş fikirlerinin sahiplerine eğitimler verildi, mentor sağlandı. Sürecin sonunda da 11 girişime 5.5 milyon TL maddi yardım verildi.
Önceki gün,11 yenilikçi girişimin sahipleri, ‘Çukurova Yatırımcı-Girişimci Buluşması’ etkinliğinde ekosistemin paydaşlarıyla bir araya geldi. Konunun en etkin isimlerinin de konuşmacı olduğu ‘Girişimcilik Ekosistemi Nasıl Geliştirilir?’ başlıklı bir panelin de yer aldığı etkinlik izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
Son 15 yıldır Türkiye’nin girişimcilik ekosistemindeki gelişmeleri yakından takip eden, yetinmeyip girişimcilikte dünya lideri ABD’yi eyalet eyalet dolaşarak, Silikon Vadisi’nde incelemelerde bulunan, ülkemizin tek ‘Dijital Kuluçka Merkezi’ dahil, başkanlığını yaptığım Girişimcilik Ekosistemi Derneği’yle onlarca projeyi hayata geçirmiş, yüzlerce inovatif girişimciye eğitmen, mentor, yatırımcı olarak dokunmuş biri olarak not düşüyorum.
Türkiye’de bazı kurumlar girişimcilik ekosistemine ‘mış’ gibi katkı sağlıyor. Bu katkı çoğu zaman PR, farkındalık, popülizm çalışmalarından öte gitmiyor. Bu yüzden böylesi bir iklimde ÇKA’nın bölgede girişimcilik ekosistemini geliştirmeye yönelik Türkiye'ye örnek olmasını dilediğim çabalarını takdir ediyorum. Tabi ki bu başarılı çalışmalarda ÇKA Yönetim Kurulu’nun, Genel Sekreteri Rifat Duran’ın ve ÇKA uzman çalışanlarının vizyonu ve çabalarının büyük payı var.
ÇKA’nın Genç Girişimci Destek Programı’nın proje değerlendirme aşamasında da yer aldığım için süreci başından itibaren takip etme, başvuran girişimleri tanıma fırsatım oldu. Başvuruda bulunan girişimler ağırlıklı olarak teknoloji odaklı ve nitelikliydi. Bu nedenle seçimde hayli zorlanıldı. Başarılı olan 11 girişimciye çeşitli eğitimler verildi, bilgilendirmeler yapıldı. Yanı sıra girişimciler projelerini mentorlerin desteğiyle ilerletme imkânı buldu ki bu çok değerliydi. Demoday ise desteklenen girişimciler için sadece yatırımcılarla buluşma değil geniş bir network ağı için başlangıç adımı oldu.
ÇKA’nın girişimcilik ekosisteminin gelişmesine yönelik desteklerini artırarak devam edeceğine inanıyorum.
Bu arada etkinliğin ana konuşmacılarından biri Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç oldu. Kıvanç, deneyimlerini genç girişimcilerle paylaşırken çok önemli bir konunun altını çizdi. Türkiye ekonomisini klasik üretimden yenilikçi üretime dönüşün büyütebileceğini anlatan Kıvanç, samimi sunumunda uzun yıllar tekstil sektöründe yer aldıklarını, değişen dünyada pamukla birlikte geri dönüşüm mamullerinden iplik üretiminin talep gördüğünü, kendilerinin de bu yönde yatırım yaptığını anlattı.
Demodayde uzun yıllardır birlikte keyifle yol yürüdüğüm ‘Mentor’, ‘Eğitmen’ ve ‘Yatırımcı’ şapkalarına sahip Murat Avcı da hem konuşmacı hem de moderatör görevleriyle demodaye büyük değer kattı. Avcı’nın etkinlik sonrası değerlendirmesini de ayrıca bu sayfada bulabileceksiniz. Ama altını çizdiğim notlarını ileteyim:
“2023 girişimcilik ekosisteminin zor bir yılıydı. StartUp arenasında son 5 yılın en düşük yatırımı yapıldı. 325 girişim sadece 722 milyon dolar yatırım alabildi. Avrupa’da startup finansmanı yüzde 39 düştü. Türkiye’nin 325 girişimine sadece 31 yabancı yatırım yaptı. Bu şu anlama geliyor, biz bize lazımız. Oyun ve yapay zeka sektöründe artış var. Kurumsal girişim sermayesi yatırım fonları erken aşamalara da yatırım yapmaya başladı. TÜBİTAK, kalkınma ajansları, KOSGEB destekleri girişimcilere büyük destek veriyor. Girişimciler bu kurumları sıkı takip etmeli.”
YORUMLAR