'Yeniyi istiyorsan üzerindeki eskileri çıkar' diyor...
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

'Yeniyi istiyorsan üzerindeki eskileri çıkar' diyor Mevlâna…

06 Şubat 2022 - 08:34

Çok değerli toplum önderlerimiz var.

Mevlâna bunlardan biri…

İnsanı ve sevgiyi merkezine alan hayat felsefesi hâlâ dünyanın dört bir yanında araştırılan Mevlâna’yı sadece tasavvufi, dini veya ahlaki pencereden anlamaya çalışmak eksik olur.

O’nun 12’nci yüzyılda ortaya koyduğu değişimin önemine, zamanın yönetimine, kişisel gelişime ve göz ardı edilen girişimcilik anlayışına da odaklanmak gerek.

Mevlâna’nın Konya’da yazdığı eseri ‘Mesnevi’de insanın varoluş sebeplerini düşünerek yaşaması gerektiği vurgulanır.

Para, mevki ve yemek için yaşıyorsan hayvandan farkın yok” diyen Mevlâna, bir sözünde “Bu kapının anahtarsız açılmasına yol yoktur; istemeden almak-vermek Allah’ın âdeti değildir” diyor. Elbette buradaki isteme şekli sadece duadan ibaret değil. Yalvarırken çalışmak, didinmek ve ter dökmek gerektiğini belirten Mevlâna, bir başka sözünde “Dünyayı gezip araştırın; bahtınızı deneyin, rızkınızı arayın” diyor.

Uzun yıllar önce okuduğum ‘Mesnevi’yi zaman buldukça yeniden irdeliyorum.

Mevlâna’nın alanım olan girişimciliğe dair söylemlerinin altını çiziyorum. Altını çizdiğim birçok ifadede Mevlâna, insanları çalışmaya, üretmeye, yenilik yapmaya, düşünmeye, eyleme geçmeye teşvik ettiğini görüyorum.

Girişimcilik, kültürle doğrudan ilişkili… Mevlâna’nın kendi döneminde bunu fark edip insanları motive etmeye çalışmasının izlerini sürüyorum.

Mevlâna; girişimcinin, yöneticinin, işverenlerin özellikle davranışlarına dikkat etmelerini, örnek insanlar olmalarını ve adalet-hak duygusu içerisinde işlerini yürütmeleri gerektiğini söylüyor.

Günümüzde yaşadığımız gerçek dünyanın tüm şekilleri dijital dönüşümle bir bir hayata geçiyor. Gerçek ile sanal bir bütün olarak hayatımıza giriyor. Bugün metaverse, yapay zekâ gibi kavramları içselleştirirken ben artık her gün Mevlâna’yı “Dün dünde kaldı, cancağızım; bugün yeni şeyler söylememiz lazım” sözüyle hatırlıyorum. ‘Mesnevi’ adlı eserinde “Yeniyi istiyorsan üzerindeki eskileri çıkar” diyen Mevlâna’yı anıyorum.

Bugün hangi sektörde olursak olalım, hangi işi yapıyorsak yapalım yeniliğe açık olmak zorundayız. Gelişimin ateşleyicisi olan değişimin peşinde olmak zorundayız. Var olanla yetinmek, günü kurtarmak sonuçta güzel işler, başarılar çıkarsa da durma, hatta koşan dünyada geride kalma anlamına gelir.

Kurduğumuz Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nde (GED) çalışırken her an yeniliğin ve değişimin peşinden koşanlarla aynı heyecanı yaşıyorum. GED bünyesinde kurduğumuz Dijital Kuluçka Merkezi’nde kariyer hedefine girişimciliği koyan gençlere eğitimler verirken, onları mentorlerle buluştururken, inovatif iş fikirlerine yatırımcı bulurken GED Ailesi’nin her ferdi gibi ülkemizin gelişimine katkı sağlıyor olmanın hazzını yaşıyorum.

800 yıl önce kültür kaynağımızın temelinde insan ve sevgi odaklı Mevlâna gibi bir değere sahip olan toplumun bir ferdi olarak umudumu hiç kaybetmiyorum.

Bu yazı 739 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Mehmet Aluç
    2 yıl önce
    Rabbim sayılarını arttırsın inşallah emeğinize gönlünüze sağlık selamlarımla.

Son Yazılar