Şehirler insan kaynağını nasıl zenginleştirir?
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Şehirler insan kaynağını nasıl zenginleştirir?

08 Ocak 2022 - 06:12

Doğuyla batının, güneyle kuzeyin kavşağı Aksaray’dan davet alınca girişimcilik ekosistemindeki deneyimimizi Kapadokya’nın başladığı bu şehirle paylaştık.

Gelirinin yüzde 70’ini tarım ve hayvancılıktan sağlayan Aksaray’a son yıllarda verilen teşvik, sanayi yatırımlarını çoğaltmaya başlamış.

Temiz, düzenli ve sakin Aksaray’ın genç belediye başkanı olan Dr. Enver Dinçer’le sohbette şehrinin geleceğine dair en önemli kaynağı keşfettiğini fark ettim.


Doktorasını ‘İnsan Kaynakları Yönetimi’ alanında tamamlayan Dr. Enver Dinçer, belediyenin imkânlarını Aksaraylı çocuk ve gençlere seferber ediyor.

Bu alanda birçok çalışma yapan Aksaray Belediyesi’nin ‘Gençlik ve Bilim Merkezi’ni yerinde görme imkânı buldum.

3 bin 615 metrekare kapalı alandan oluşan bu merkezde; fizik, kimya, matematik, geometri, biyoloji, mekanik, elektronik, uzay teknolojileri, insansız hava araçları, robot teknolojileri gibi alanlarda çalışma atölyeleri var. Yetişkin Kütüphanesi’nin yanında ‘E-Game’, ‘Robotik Kodlama’, ‘El Sanatları’, ‘Steam’ atölyeleri ve model uçak tasarımı yapılan uçak teknolojileri atölyelerinin bulunduğu merkezden öğrenciler randevu usulüyle yararlanabiliyor.


E-spor etkinliklerine de kapılarını açan Aksaray Bilim Merkezi’nde ‘Cs-Go’, ‘Valorant’ ve ‘LLeague of Legends’ oyunları üzerinden turnuva yapılıyor.

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Enver Dinçer, merkezin genç ve çocukları birçok alanda yüksek teknolojiyle üretime, inovasyona hazırlayacağını, bunun da şehrin gelişimine önemli katkı sağlayacağını söylüyor.

Girişimcilik ekosisteminin temel halkasını insan kaynağı oluşturuyor. Ancak bu kaynağın niteliği çok önemli. Yenilikçi iş fikirleri üretecek olanların çocuk ve genç yaşta böylesi merkezlerde ‘eğlenerek öğrenmeleri’ bu halkanın zenginliğini ve gücünü artıracak.

Aksaray’da olduğu gibi çocuklarına ve gençlerine yatırım yapan şehirler, gelecekte bu yönde herhangi bir adım atmayan kentlerin çok çok önünde olacak.

///

YEŞİLİ, HAYVANI, SANATI SEVEN; İNSANI NASIL SEVER?

Elektrik mühendisi… Kamudaki deneyiminin ardından kendi şirketini kuran bir girişimci… İnşaat sektöründe başarılı bir iş insanı… Adana Yapı Müteahhitleri Derneği’nin önceki dönem başkanı… ‘Adana Sahipsiz Değil’ platformunun kurucusu…

Birçok sivil toplum kuruluşunun gönüllüsü… Misis Arkeoloji Kazıları Destekleme Derneği ve Portakal Çiçeği Karnavalı Komitesi’nde birlikte görev yapmaktan mutlu olduğum naif arkadaşım, Mustafa Fidan Vursavuş, aynı zamanda Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi

Mecliste Adana’ya daha fazla turunç ağacı kazandırma, kaldırım işgallerini önleme, sokak hayvanları hassasiyeti, sanata ve sanatçıya önem başta olmak üzere “Daha yaşanabilir bir Adana’ya nasıl sahip olabiliriz?” mücadelesindeki başarılı çalışmalarının yanında güzel sesiyle tanınan Vursavuş’un geçtiğimiz ayki başarılı konserinin yankıları sürüyor. Repertuvar zengindi, ses muhteşemdi. 

Değerli arkadaşlarım Gülay Çirkin ve Esin Erçelik’le birlikte gittiğimiz konseri kaçıranlara bir teselli müjdesi verebilirim. Vursavuş, 23-27 Mart 2022 tarihlerinde 10’uncusu gerçekleştirilecek Nisan’da Adana’da – Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda konser verecek. Şimdilik bu kadar detay vereyim.

Ancak şunu yazmam şart:

Yerel yönetici seçiyorsanız, yeşili, hayvanı, sanatı sözde değil yaptıklarıyla samimi olarak sevenler arasından seçin.

Asla kaybetmezsiniz.

Bu yazı 839 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar