Kadın kooperatiflerinin başarısı 'sürdürülebilirlik'...
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Kadın kooperatiflerinin başarısı 'sürdürülebilirlik' bekliyor

11 Nisan 2022 - 16:15

Kooperatifleri önemserim. TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı yaptığım dönemde kadınlarımızın kooperatif kurmalarını teşvik eden birçok çalışmaya imza attık. 2014 yılında Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü işbirliğiyle çok sayıda kadının ‘Kooperatif Girişimciliği’ eğitimi almasını sağlamıştık.

Aralarında bu eğitimlere katılanların da yer aldığı birçok kadın, Adana’da kurulan kooperatiflerin üyesi ve yöneticisi oldu. Buna vesile olduğum için çok mutluyum. Bugün Adana’da 34 kadın kooperatifi olduğunu öğrendim. Bu kooperatifler; el yapımı organik gıdadan tekstil ürünlerine, karton bardaktan sebze meyveye birçok alanda üretim yapıyor. Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’ın kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesine özel ilgi gösterdiğini biliyorum. Vali Dr. Elban’ın kadın kooperatiflerinin ürettiklerini tüketicilerle ve özellikle turistlerle buluşturmak için Büyüksaat yanında bir mekânın tahsis edilmesinde de büyük emeği var.


Geçtiğimiz günlerde ‘Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Birliği’nin satış mağazasındaki davetine katıldım. Adana Vali Yardımcımız Huriye Küpeli Kan ve Adana Ticaret İl Müdürümüz Adnan Ekiz’in de yer aldığı toplantıda aldığım bilgilerden çok mutlu oldum. Ekiz, bakanlık tarafından Türkiye genelinde 250’yi aşkın kadın kooperatifine 30 milyon hibe desteği verildiğini, bu kapsamda Adana’da 18 kadın kooperatifine toplam 1,5 milyon lira makine ve ekipman desteği sağlandığını söyledi.

Birlik Başkanı Zeynep Kırılmış’tan da Büyüksaat yanındaki satış mağazasıyla ilgili bilgi aldım. Birkaç ay önce faaliyete geçen bu mağazadan zaman zaman alışveriş yapıyorum. Misafirlerim için hediyelik eşya ve yöresel gıda ürünleri aldığım mağazanın yeni dönemde Adana yemekleri ve kahvaltı satışıyla da şehrimizde önemli bir boşluğu dolduracağını öğrendim.

Her fırsatta söylediğim gibi Türkiye ancak kadın değerini ekonomiye kazandırdığı zaman gelişmiş ülkeler arasına girebilecek. O yüzden kadını iş hayatına çekecek her girişim beni heyecanlandırıyor. Kadın kooperatiflerine, kurdukları birliklere desteğim hep sürecek. İhtiyaçlarımı bu güzel mağazadan almaya gayret göstereceğim. El emeği göz nuru ürünlerin daha fazla satışı için arkadaşlarıma önereceğim.

Bu güzelliğin ortaya çıkmasında emeği olan herkesi kutluyorum.

Küçük ama önemli bir not:

Kadın kooperatifleri başarılı işlere imza atıyor. Bundan sonraki süreç sürdürülebilirlik olmalı. Bunun için de stratejik planlamaya ihtiyaç var. Bu çerçevede de bir çalışma yapılırsa süreç daha etkin yönetilebilir diye düşünüyorum.

BU YARIŞMA GELECEĞİMİZ

Çukurova Üniversitesi Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Meslek Yüksekokulu (MYO), sanayimizin ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacına yetişmiş insan kaynağı sağlarken Türkiye’ye örnek olacak bir yarışmanın da hamiliğini yapıyor. ‘Sanayiye Uygulanabilir Öğrenci Projeleri Yarışması’nda öğrenciler, içerisinde sanayicilerin de yer aldığı jüriye yaptıklarını beğendirebilme mücadelesi veriyor.

Fikir mükemmel. Adana OSB MYO bu yarışmayı 4 yıldır yapıyor. Yarışmaya katılan öğrencilerin projelerinde kullanmış oldukları materyaller YÖK Eğitim Desteği’nden sağlanıyor. Adana OSB de bu yarışmaya büyük destek veriyor. Bu yıl 101 proje yarıştı. Yarışmanın ödül töreninde ‘Endüstri 4.0 Sürecinde Kariyer Mimarlığı’ başlıklı bir de panel gerçekleştirildi. Doç. Dr. Yusuf Ziya Halefoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Kastamonu Entegre Adana Fabrika Direktörü Ergin Turan ve Abdioğulları A.Ş İnsan Kaynakları Müdürü Işık Gül Özdoğan’la birlikte panelisttim. Genç öğrencilerle deneyimlerimizi paylaştık. Onları nasıl bir iş dünyasının beklediği, başarıya gidecek merdivenleri nasıl çıkacakları, nerelerde tökezleyebilecekleri konularında kendilerini bilgilendirmeye çalıştık.

Bu güzel organizasyona yıl boyunca emek veren başta Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Adana OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nigar Yarpuz Bozdoğan ve MYO yöneticilerine, jüri üyelerine, Adana OSB Müdürü Ersin Akpınar’a, OSB’mizin Başkanı Bekir Sütcü ve yönetim kurulu üyelerine, yarışmanın ödül törenine katılarak öğrencileri cesaretlendiren ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Berberoğlu’na, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum’a yürekten teşekkür ediyorum.

Yarışmada birinci olan Elektronik Teknolojisi Programından Emre Gül’ü, ikinciliği paylaşan Elektrik Programından Azmi Kaan Karaca, Yusuf Kaan Atakay ve Berke Yiğit Yıldırır’ı ve üçüncü olan Elektronik Teknolojisi Programından Doğucan Söymer’i yürekten kutluyorum. Bu yıl yarışma kapsamına ‘CV Hazırlama’nın da ilave edildiğini görünce de ayrıca çok mutlu oldum.

Özetle, ‘Güneyin Üretim Üssü’ Adana OSB’de gurur duyduğumuz, umutlarımızın yeni filizler verdiği dolu dolu bir gün yaşadık.

Emeği geçen herkese teşekkürlerimle…

ÇUKUROVA KADIN ZİRVESİ

Mersin’de Saygın Medya’nın gerçekleştirdiği Çukurova Kadın Zirvesi ve Kadın Başarı Ödülleri etkinliği öncesinde düzenlenen panelin ‘Girişimcilik’ oturumuna konuşmacı olarak katıldım.

Kadın Gülerse Dünya Güler’ ana teması ile gerçekleştirilen organizasyonda ilk gün tüm oturumlarda Merve Akıncı moderatörlüğünde başarılı ve alanında uzman kadınlar rol model olarak sahne aldılar. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in eşi Mersin’den Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer’in de oturum konuşmacısı olduğu zirvenin ikinci gününde sunuculuğu Yeliz Doğramacılar Arman ve Cengiz Tuğrul Ayaz birlikte yaptı. Başarılı kadınların ödül aldığı etkinliğe profesyonelce hazırlanılmıştı. 300’e yakın davetlinin takip ettiği etkinliği gerçekleştiren Saygın Medya’yı ve organize komitesini kutluyorum.


TARIM VE İNSAN SERGİSİ MUHTEŞEMDİ

Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı etkinlikleri kapsamında Adana Vergi Dairesi Başkanlığı ve Adana Ticaret Borsası işbirliğinde ‘Çukurova’da Tarım ve İnsan’ konulu fotoğraf sergisi açıldı. Sergiyi düzenleyen iki kurumdan fotoğraf sanatına ilgi duyan 10 çalışanın bir yıl içerisinde çektikleri 130 fotoğraf ilgi çekiciydi. Açılışı Adana Valisi Dr. Süleyman Elban tarafından gerçekleştirilen sergide Adana Vergi Dairesi Başkanı Ümit Güner’le sohbet ettim. Adana’nın 52 noktasından çekilen 26 bin kare fotoğraftan seçilmiş 130 fotoğraf… Çukurova tarımının tanıtımına katkı sağlayacak bu fotoğrafların bir albüm yapılıp ilgilisine gönderilmesini çok isterim. Fotoğrafları çekenlerin, bu fotoğrafları sergide bizlerle buluşturanların, sanata değer veren bu iki kuruluşumuzun emeklerine sağlık. Kutluyor, teşekkür ediyorum.


Bu yazı 797 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar