Refleks'ten basın tarihimize geçecek bir çalışma daha…
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Refleks'ten basın tarihimize geçecek bir çalışma daha…

22 Ocak 2022 - 22:08


2022’nin Adana için özel bir önemi var. 

5 Ocak’ta Adana, işgalden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutluyor. 

Bu yıl yayınlanacak Refleks’in ilk sayısını bu özel güne armağan edelim istedik. 

Ekonomi yayıncılığında bölge sınırlarını aşan projelere imza atan Refleks, alışılageldiği gibi yenilikçi bir proje ortaya koymalıydı. 

Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Mehmet Uluğtürkan, deneyimli bir ekonomi gazetecisi olmasının yanı sıra Kurtuluş Savaşı Dönemi’ne ait çok okunanlar listesine ‘Madalyasız’ ve ‘Kayıp Sancak’ adlı romanları kazandırmış bir isim…

Dolayısıyla elinizde tuttuğunuz özel sayının da mimarı kendisi. 

Hazırlık öncesi yaptığımız toplantıda Adana’nın işgal ve kurtuluş sürecindeki 20’nin üzerindeki kritik konuyu özetledi. “Keşke bu olayları genç kuşaklara kısa ve öz aktarabilsek” diye başladı ve devam etti:

“Mustafa Kemal Paşa, 31 Ekim 1918’de Yıldırım Orduları Komutanlığını devralmak için Adana’ya geldi. Osmanlı İmparatorluğu’na son veren Mondros Mütarekesi’nin içeriğini burada öğrendi. Paramparça edilmiş de olsa bağımsız bir vatan kurulabileceğine burada inandı. Kurtuluşun tüm planlarını burada yaptı. Ve kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın ardından 5 Ocak Adana’nın kurtuluşunun ilk yılı etkinliklerine katılmak üzere 15 Mart 1923’te Adana’ya geldi. ‘Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur’ sözünü de bugün söylemiştir.”

O halde, 31 Ekim 1918 ve 15 Mart 1923 tarihleri arasındaki kritik olayların gerçek bilgi, belge ve fotoğraflarını temin edebilir miydik? 

100 yıl önce yaşanmış bu gelişmeler, bugünün haber yazım teknikleriyle aslına uygun olarak yazılabilir miydi?

Bu haberlerle bir özel sayı hazırlanabilir miydi?

Hazırlayacağımız, herkesin edinmek ve saklamak istediği bu özel sayıyı yüz birlerce okurla buluşturabilir miydik? 

Tüm bu sorular kısa sürede sadece yanıt bulmadı, hayata geçirildi. 

Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Mehmet Uluğtürkan, özel sayıda yer alacak kritik tarihi gelişmeleri belirledi. 

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanı Ahmet Karataş, adeta gölge istihbarat şefi gibi tüm bilgi, belge ve fotoğrafları haber merkezimize sundu. 

Tarihçi-yazar Cezmi Yurtsever, bu özel sayının adeta gölge genel yayın yönetmeni oldu. 

Sanatçı Fahri Pelit, fotoğraf temin edemediğimiz bazı haberlerin resimlerini yaparak adeta gölge görsel editörümüz olarak görev yaptı.

Haberlerin içeriğini genç gazeteci adaylarıyla paylaşalım, onların da heyecanını, katkısını bu özel sayıya yansıtalım istedik. Bu çerçevede, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Elpeze Ergeç ve ÇÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Onur Dursun, projemize destek verdi. 

Değerli çalışma arkadaşımız Başar Şeker, her haberi kuyumcu titizliğiyle gözden geçirip düzenlemesini yaptı.

Görsel yönetmenimiz Hüseyin Azar da her zamanki gibi rahat okunabilen, şık bir tasarımla bu güzel çalışmaya katkı sağladı. 

Basın tarihimize geçecek, 100 yıl öncenin haberlerini, bugünün haber yazım tekniğiyle 100 bin okura sunabilme imkânı sağlayan reklam verenlerimiz de dâhil bu güzel esere katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.

Yayın hayatı süresince kendi alanında Türkiye genelinde birçok ilke imza atan ‘İş’e Yarayan Gazete’ Refleks’in ‘5 Ocak Adana’nın Kurtuluşu’nun 100’üncü Yılı Özel Sayısı’nın önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve bu ülkenin var olması için canını hiçe sayan şehitlerimizi anarak, anlayarak okunmasını diliyorum.

Koleksiyonlarda saklanacak böyle bir özel sayının çıkmasına liderlik ettiği ve çok emek verdiği için değerli ortağım Mehmet Uluğtürkan’a en içten teşekkürlerimi iletiyorum.


 


Bu yazı 863 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar