Film, tiyatro, müzik ve karnavalın 'Uluslararası' kenti
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Film, tiyatro, müzik ve karnavalın 'Uluslararası' kenti

21 Mart 2022 - 15:40

Göl kenarına kurulmuş, ortasından nehir geçen bir kent… Sıcacık iklimi her geleni bağrına basmış. Bu misafirperverlik zengin bir kültür sağlamış. Bu kültür mutfağa, sanata, edebiyata, birlikte şarkı söylemeye, hoşgörüye yansımış.

Verimli tarım topraklarından gelen zenginlik, ülkenin ilk sanayileşme hamleleri hep burada yaşanmış. 1969 yılından beri Altınkoza Film Festivali’ni gerçekleştiren Adana, 20 yıldan uzun süredir Sabancı Tiyatro Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Dünyanın hâlâ kullanılan en eski köprüsü Taşköprü gibi sanatta Anadolu’yla dünyayı birbirine bağlıyor.

Bugün Adana’nın az bilinen bir değerini yazmak istedim.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nı (ÇDSO)…

İlk konserini 1992’de veren ÇDSO, ilkleri başaran etkinlikleriyle tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Adana 6’ncı Kolordu Komutanlığının desteği ile Çaykovski’nin 1812 Uvertürünü, Çukurova Üniversitesi Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçek top atışları eşliğinde seslendiren ÇDSO’nun 2015 yılında Portakal Çiçeği Karnavalı’nın kapanış konserinde 100 bin izleyiciyi mest ettiği hafızalardaki yerini koruyor.

Senfoni ile İlahiler’, ‘Senfoni ile Türküler’ konserleri büyük ilgi gören ÇDSO’nun Japonya’dan Almanya’ya yurtdışı turneleri unutulmaz görüntülerle sanatseverlerin beğenisini aldı. Bu konserlerin her biri sosyal medya kanallarında 10 milyonun üzerinde görüntülenme başarısı sağladı.  

Onlarca müzesi bulunan, edebiyattan sinemaya yetiştirdiği sanatçılarıyla bilinen Adana, senfoni orkestrasına sahip Türkiye’nin 6 şehrinden biri. Bugün, Portakal Çiçeği Karnavalı’nı uluslararası düzeye taşıyan ve 10’uncu yılını yaşatan Adana, tüm güzellikleriyle herkesin hayatında bir kez olsun gelip görmek istediği bir kent.

Değerli dostum Türk fagot sanatçısı Eray İnal’ın Yardımcı Orkestra Şefi olarak görev üstlendiği ÇDSO, her sezon muhteşem programla karşımıza çıkıyor. Adanalı izleyicilere çoksesli evrensel müziği tanıtıp sevdirebilmek için çalışmalarını büyük bir özen içinde gerçekleştiren ÇDSO, ayrıca birçok eseri her cuma günü Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’na taşıyor.

Sadece ÇDSO bile Adana’yı sevmek, Adana’ya gelmek için bir neden değil mi?

Bu yazı 594 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar