Adana BTÜ de girişimciliğin gelişmesine katkı sağlayacak...
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Adana BTÜ de girişimciliğin gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir merkez

16 Ekim 2018 - 13:22 - Güncelleme: 16 Ekim 2018 - 13:27

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde ‘Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ kuruldu. Merkezin yöneticisi değerli arkadaşım Doç. Dr. Dilek Penpece, ‘Girişimcilik ve Kadın’ konulu etkinliklerinde konuşmacı olmamı rica etti.

Hem yeni kurulan merkezi daha yakından tanımak hem de üniversiteli gençlerle bir araya gelme fırsatı  bulacağım için kabul ettim. Konferans partnerimin Madenci Kahve Yönetim Kurulu Üyesi değerli arkadaşım Zeynep Madenci olduğunu öğrenince daha da sevindim. Maalesef hem çalışan hem de kendi işinin sahibi kadın sayımızda ciddi sıkıntımız var. Var olanlar arasında da başarılı, örnek alınacak iş kadını sayısı az. Zeynep Madenci bu çerçevede deneyimlerinden yararlanılabilecek, örnek alınabilecek bir isim. O yüzden BTÜ’deki etkinlikte hem bilgi ve tecrübelerimizi aktardık hem başarılı bir iş kadınını dinleme imkanı bulduk.

Öncelikle, Adana BTÜ’ye böyle bir merkez kazandırdıkları için başta Rektör Prof. Dr. Mehmet Tümay olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Zira bölgemizin özellikle kadın girişimciliği çerçevesinde akademik olarak eğitimden iş geliştirmeye, inovasyondan üniversite işbirliğine birçok alanda harekete geçmeye ihtiyacımız var. 

ELİNİZE ALDIĞINIZ HER FİNCANDA ‘MADENCİ KAHVE’ GİRİŞİMCİLİĞİNİ HATIRLAYIN  

Konferansta, Adana BTÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yeni dönemde hem Başkanı olduğum Girişimcilik Ekosistemi Derneği olarak  hem de Refleks Gazetesi olarak birçok projede birlikte olmak ve destek vermek isteğimizi dile getirdik. Ben konferansın içeriğini yazmak istiyorum. Bir süre farklı sanayi kuruluşlarında çalışan olarak 10 yılı aşkın süredir kendi işini yöneten biri olarak deneyimlerimi, önerilerimi konferansa katılan öğrenci ve STK temsilcileriyle paylaştım. Ama ben daha çok konferans partnerim Zeynep Madenci’den aldığım notları sizinle paylaşmak istiyorum.

Madenci Gıda, tam 63 yıl önce Mehmet Madenci tarafından kurulmuş. Ama şirketin temelinde çok önemli bir etken var. O yıllarda şirkete bir kadın eli dokunmuş. Mehmet Madenci’nin eşi Zeynep Madenci de işin bir parçası olmuş. Eşinin temin ettiği kahvenin kavrulmasından çekilmesine hatta satışına destek vermiş.

Zeynep ninenin hassasiyeti ve maharetiyle ortaya farklı aromalı, çok lezzetli bir kahve çıkmış. Çukurova’da o gün bu gündür Madenci Kahve aranır, sorulur ve tercih edilir. Ulusal birçok kahve firmasının bölgede en etkin rakibi  hep Madenci Kahve olmuştur.

Mehmet dede ve Zeynep ninenin kurduğu Madenci Kahve’nin büyüme sürecinde oğul Nurullah Madenci’nin önemli etkisi oluyor. Nurullah bey seri üretim ve etkin pazarlama konusunda Madenci Kahve’yi hayli geliştiriyor. Ancak bir gün çok genç yaşta aniden vefat ediyor. Nurullah beyin eşi Işıl hanım 4 çocuğu ve Madenci markasıyla baş başa kalıyor.

Ancak rahmetli sanki bu dünyadan erken ayrılacağını bilmiş. Markanın temellerini sağlam atmış. Çocuklarına işi sevdirmiş. Onların erken yaşta işle temasını sağlamış. Çalışırken eğitimlerini de ihmal ettirmemiş. Üç kızın biri gıda mühendisliği, ikisi işletme lisans eğitimi almış. Erkek kardeş de makine mühendisi olarak şirkete katılmış. Bugün 4 kardeş ve anne Işıl Madenci’nin yönetimindeki Madenci Kahve sektörün en başarılı şirketleri arasında yer alıyor.

Madenci Gıda, Türk kahvesinin yanı sıra hazır kahve, salep, baharatlar, çeşitli soslar nar eksişi, limon suyu gibi üretim yapıp Türkiye’nin her yerine satıyor. Ürünleri zincir marketlerin raflarını süslüyor ve tüketicilerin beğenisini kazanıyor.

Yarım asrı geride bırakan Madenci Gıda’da 3’üncü kuşak iş başında. Değerli arkadaşım Zeynep Madenci markalarının gelişmesi, daha çok istihdam, daha çok katma değer ve daha fazla diş ticaret için çaba sarf ediyor. Zeynep, kardeşleri ve anneleri isteseler Nurullah beyin vefatından sonra markalarını satabilir, tesisleri devredebilirlerdi. Ama yapmadılar. Marka ve işlerine dört elle sarıldılar. Ürün çeşitliliğine gittiler. Kapasite artırdılar, yeni pazarlar keşfettiler. Kentin sosyal ve kültürel hayatına katkı koydular. Sonuçta gıda sektörünün bölgedeki en etkin markalarından biri olmayı başardılar.

Özetle, Zeynep Madenci’yi dinlerken aldığım 5 önemli not şöyle:

1)   Her girişimde engeller vardır. Asla pes etme.

2)   Olumlu ya da olumsuz sürprizler çıkar. Hazırlıklı ol.

3)   Ürün çeşitliliği riski azaltır. İnovasyon yap.

4)   Markanın gelecek kuşaklara aktarılması önemli. Çocuklara işi sevdir.

5)   Ürettiğin kentin sadece ekonomisine değil sosyal hayatına da katkı sağla. STK’larda görev al. Bilgi ve tecrübeni genç girişimcilerle paylaş. Onlara mentorluk yap, motivasyon artışlarına katkı sağla. 

Bu yazı 3127 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar