Adana'da 'Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması'
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Adana'da 'Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması'

15 Eylül 2017 - 09:30

Teknoloji yatırımlarıyla büyümek isteyen ülkeler, üniversitelere iş dünyası ile akademisyenleri buluşturan yerleşkeler kurdu. Sanayiden hizmete, tarımdan enerjiye her alanda başarılı ar-ge’ler artık ülkemizde de teknopark, teknokent adları verilen bu yerleşkelerde gerçekleştiriliyor.

Artık neredeyse her üniversitemiz bu yönde bölgelere sahip. Bunlar arasında bazıları çok başarılı, bazıları kuruluş aşamasında, bazıları da özel sektörden ya da akademik camiadan yeterli ilgi göremediği için arzu edilen başarıyı sağlayabilmiş değil.

Bir süredir “Bu teknokentlerin birbiriyle de etkileşimi olmalı” diye düşünüyordum. Benzer düşünmüşüz ki, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK), bu kuruluşları ‘Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması’ etkinlikleriyle bir araya getiriyor. 

Bu buluşmaların 3’üncüsü geçen günlerde Adana’da yapıldı. Toplantının ana ev sahipliğini Adana Büyükşehir Belediyesi’nin üstlendiğini öğrendiğimde çok mutlu oldum. Zira meslek odalarının, organize sanayi bölgelerinin (OSB), kalkınma ajanslarının yanında bu yöndeki etkinlikleri yerel yönetimlerin sahiplenmesi başarının daha hızlı gelmesini beraberinde getirir. O yüzden Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü’ye ve bu yöndeki bakış açısına teşekkür borcumuz var.

Adana’da gerçekleştirilen etkinlikte Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı Bekir Sütcü’nün de konuşmasındaki altı çizilmesi gereken notlar vardı. Aynı zamanda OSB Üst Kurulu (OSBÜK) Başkan Yardımcılığı görevini de üstlenen Sütcü, üniversite ile sanayi arasında son dönemde gerçekleştirilen birliktelikte kamu, üniversite ve sanayi işbirliğinde artık hiçbir kesimin kapris yapmadığına ve sonuca odaklanıldığına dikkat çekti.

Etkinlik sonrası gerçekleştirilen sergide teknokent yöneticileri ve bu teknokentlerde işyerleri bulunan girişimciler ürün ve hizmetleri ile kendilerini gösterdiler. Eminim, aralarında önemli bir etkileşim sağlanmış oldu.   

Buradan iş dünyasına bir önerim var: Hangi sektörden olursanız olun, ne üretiyorsanız üretin, yolunuz bir gün size en yakın teknokente düşsün. Buradaki şirketleri ziyaret edin, kendi işinizin geliştirilmesine yönelik neler yapılabilir, bunları konuşun. Hiçbir şey olmasa bile burada ar-ge gerçekleştiren, icatçı girişimcilere moral vermiş, motivasyonlarına katkı sağlamış olursunuz.

İŞ MAKİNESİ KULLANABİLİYORUM!

TÜBİTAK MARTEK’in Adana’da gerçekleştirilen etkinliğinde Salih Kükrek adlı bir girişimciyle tanıştım. Simulatörler üreten ‘Sanlab’ın kurucusu. Simulatörleri ben pilotların yetiştirildiği cihazlar olarak biliyordum. Sanlab, bunu çok farklı alanlara taşımış.

Forklift için, iş makineleri için, hatta kaynakçılık için simülatörler üretildiğini öğrenince çok mutlu oldum. Zira birçok mesleğin eğitiminde maliyet çok yüksek… Yanı sıra yüksek iş güvenliği riskleri var. Diyelim ki bir kepçe operatörlüğü eğitimi veriyorsunuz, saatlerce yakıt tüketiliyor, iş güvenliği riskleri mevcut, mekânsal imkânsızlıklar yaşanabiliyor, çok fazla zaman kaybediliyor. Ama Sanlab’ın kurduğu sanal yönetim panelleri bütün bu giderleri ve riskleri minimuma indiriyor. 

Kükrek’in yardımıyla sanal iş makinesi kullandım. Sanayi kuruluşlarımız, başta forklift kullanımı olmak üzere iş makineleri kullanımı için personel yetiştirme veya eğitim verme kararı aldıklarında bu simülatörlerden destek alabilirler.

Ayrıca girişimci Salih Kükrek’i de kutluyorum. Önü açık bir alanda teknoloji yatırımı yaptığı için. İş makinesi üreticileri, bu yönde eğitim veren kuruluşlar http://www.sanlab.net/eng/ internet sitesini incelemeli.

BU KONSER KAÇMAZ

Dünyaca ünlü kanun sanatçısı değerli arkadaşım Ahmet Baran, Zuhal Olcay’la sahne alacak. ‘Aşkın En Mavi Zamanı’ adlı konser 14 Ekim 2017 Cumartesi günü saat 20.00’da Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak. Refleks Gazetesi olarak konserin iletişim sponsoruyuz. Bu konseri Refleks ailesi bize ayrılan özel bölümden izleyecek. Aramızda olmak isteyen, asistanım Burcu Sevil ile irtibata geçip biletini temin edebilir. (0.322 458 88 54) |

Bu yazı 3209 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar