Adana'ya yakışan borsa kompleksi
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Adana'ya yakışan borsa kompleksi

01 Eylül 2018 - 13:24

Bugünlerde Türkiye’nin dört bir yanından ticaret borsası yöneticileri Adana’ya geliyor.

Uğrak yerleri Adana-Ceyhan karayolu üzerinde devasa bir borsa kompleksi…

Lisanslı depoların, kantarların, laboratuvarların, ofislerin, elektronik satış salonunun yer aldığı 72 bin metrekarelik bir alanı kentimize kazandıran kurum Adana Ticaret Borsası (ATB)…

ATB Başkanı Şahin Bilgiç, ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Hamit Tezcan, Yasin Milli ve Şahin Güneşer’le borsa kompleksinin Adana’ya kazandırılma sürecini konuştuk.

Bilgiç, “Adana’ya yakışanı buydu” diye söze başladı, “Tarımın Türkiye’deki başkenti Adana diyorsak böyle bir tesise sahip olmalıydık” diye devam etti.

Bilgiç, uzun bir süre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetimindeydi. İhtisas alanı tarımsal ürün borsalarıyla yakından ilgilendi. ABD’den Avrupa’ya en etkin borsaları ziyaret etti, kompleksi olanlarda incelemelerde bulundu. Adana’ya kuracakları borsa kompleksinin en moderni için uğraş verdi. Bilgiç’e yönetim ve meclisteki arkadaşları da tam destek verdi.

Ancak sadece Adana için değil, bölgenin tarımsal ürünlerinin değerlendirilmesi için bu kompleksi hayata geçirmek kolay değildi. Projenin konuşulduğu dönemde ATB kasasında 6 milyon lira civarında bir kaynak vardı. Oysa düşünülen kompleks için belki bunun 20 katı kadar kaynağa ihtiyaç vardı.

Dönemin ATB yöneticileri, Bilgiç ve arkadaşları böylesi devasa bir projeye hiç başlamayabilirlerdi. Böyle bir yatırım yapılmamış olsa ATB kasasındaki 6 milyon lira, faiziyle belki bugün 10 milyona ulaşmış olacaktı. “Bu projeye çiftçinin de tüccarın da sanayicinin de ihtiyacı var” diye çekinmeden yola çıktılar. Eleştirildiler, talihsizlikler oldu, hatta yargılandılar; ama yatırıma ara vermediler.

Bugün ATB’nin faaliyete geçirdiği modern borsa kompleksinin 100 milyon liralık bir yatırım olduğunu öğrenince çok sevindim. Bu gibi meslek kuruluşlarında risk almanın, vizyonun, büyük düşünmenin önemini bir kez daha hatırladım.

Emeği geçenlere teşekkür borçluyuz.

“BU KOMPLEKS OLMASA MISIR FİYATLARI ÇİTÇİYİ ÜZERDİ”

Biliyorsunuz, her ürünün hasat döneminde fiyatlar çok düşüktür. Çiftçi borç vadesini hep hasat dönemi olarak belirleyince de fiyatlar neredeyse maliyetine, eğer rekolte çok fazlaysa maliyetinin altına inebilir. Çiftçi için ürünü saklayabilmek, hasat dönemi sonrasına kadar bekletebilmek de kolay değildir. Navlun, depolama, finans bedeli ağırdır.

Malum, tam mısır hasadı dönemindeyiz. ATB Kompleksi’ne kamyonların biri giriyor, diğeri çıkıyor. ATB Başkanı Bilgiç’e hareketliliği sordum. “Çiftçi mısırını depolarımıza getiriyor. Vergisel avantajdan ve navlun desteğinden yararlanıyor. Ürün senedini alıyor. Bu senedi teminat göstererek bankadan düşük faizli uzun vadeli kredi kullanabiliyor” dedi. Alıcı ile satıcının modern tesislerde buluşturulduğu borsa kompleksi, ürünlerin bozulmadan depolanmasını sağlıyor. Üreticinin ürününü doğru fiyattan satabileceği, ürününü depolayabileceği bu tesisten çiftçi, tüccar, sanayici, devlet, borsa herkes memnun… 

ATB Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Milli sanayici olmasına rağmen çiftçi dostu bir söylemde bulunuyor. “Bu tesisler olmasa 980 lira civarında olan mısır fiyatları 800’lü tutarlara inerdi” diyor. Diğer yönetim kurulu üyeleri de bunu onaylıyor. Dolayısıyla çiftçilerin de ATB’ye teşekkür borcu var.

PAMUK VE NARENCİYE İÇİN DE DEPOLAMA ALANLARI

ATB’nin yeni kompleksini her ziyaret eden hayranlığını gizleyemiyor. Bakanlardan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na kadar birçok yetkili, yeni kurulacak borsalar için Adana’nın ziyaret edilip incelenmesini istiyor. ATB Başkanı Şahin Bilgiç, komplekste yatırıma devam edeceklerini anlatıyor.

Akredite edilmiş laboratuvarların, lisanslı depoların, elektronik kantarların, tüccar ofislerinin, elektronik satış salonunun yer aldığı komplekste başka neler olacak diye soruyoruz.

Bilgiç, pamuk ve narenciye depolama alanları için de projelerinin bulunduğunu belirtti. Şu an mısır ve buğday depolanabilen tesislere yeni ürünler için depolama alanları eklendiğinde kompleks belki de dünyanın en büyükleri arasına girecek. |

Bu yazı 3078 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar