Bu gençler desteği hak ediyor
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Bu gençler desteği hak ediyor

30 Aralık 2019 - 16:46

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyanın birçok kentinde ‘Formula Student’ yarışları düzenleniyor. 

Bu yarışmalarda mühendis adayı öğrenci takımlarının ortaya koyduğu formula tipi araçlar yarışıyor. Dünyanın her yerinde olağanüstü ilgi gören yarışların dayanıklılıktan mühendislik dizaynına, maliyetten yakıt tüketimine çok farklı etapları yer alıyor. 

Bu yarışlara otomotiv sektör temsilcileri, otomotiv tutkunları ve medya yoğun ilgi gösteriyor. Dünyanın birçok üniversitesinde kurulan öğrenci tabanlı formula takımları ortaya koydukları eserleriyle ülkelerinin tanıtımına da katkı sağlamış oluyor. 

Çukurova Üniversitesi’nin de bu çerçevede bir takımı var. Önceki gün Girişimcilik Ekosistemi Derneği’nden Başkan Yardımcım Barış Avcı ile birlikte ‘Çukurova Racing’ adlı formula takımını ÇÜ Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nde kendilerine tahsis edilen hangarda ziyaret ettik. 


Bir offroadcu olan Barış’la bu takımın üyeleriyle sohbet oldukça keyifliydi. Otomotiv, bilgisayar, makine, elektrik-elektronik, endüstri mühendislisliği gibi ÇÜ’nün lisans programlarında eğitim gören gençlerin kurduğu ‘Çukurova Racing’  3 yıl önce kurulmuş ama o günden bu güne inanılmaz başarılar elde etmişler. 

Takım Kaptanı Mehmet Büyüktaşkapılı, çocukken hedefine otomobil üretmeyi koyduğunu belirterek başladığı konuşmasında şunlara yer verdi: 

1) 2016 – 2017 döneminde ürettikleri CR-A1 adlı ilk araçlarıyla Formula Student İtalya yarışmasına katılmaya hak kazanmışlar. 

2) 2017 – 2018 döneminde ikinci araçlarını yapmışlar. CR-A2 adlı araçlarının bir öncekinden daha hafif olmasını başarmışlar. Bu araçla Formula Student İspanya yarışlarına katılan takım saha tecrübesini artırmış. 

3) 2018 – 2019 döneminde üretilen CR-A3 diğer iki araçtan hem daha hafif, hem daha hızlı performans göstermiş. Bu araçla katılım sağlanan Formula Student Andorra yarışmasında takım genel klasmanda ikinci olmayı başarmış. Türkiye Ralli Şampiyonu Ali Murat Pekdemir’in test sürüşü yaptığı bu araç, Genç mühendisler Takım Danışmanı Araştırma Görevlisi Şafak Yıldızhan’ın da desteğiyle bu araçları ortaya çıkarırken hayal ediyorlar, hedef belirliyorlar, sabırla, heyecanla başarı için çalışıyorlar. Yaklaşık 40 öğrencinin yer aldığı ‘Çukurova Racing’ takımı SAE International (Dünya Otomotiv Mühendisleri Topluluğu) nezdinde ülkemizi temsil ediyor. Otomotiv şirketleriyle, bu alandaki akademisyenlerle, sektör temsilci ve markalarıyla iletişim içerisinde özveriyle çalışan takımın elbette ihtiyaçları var. ÇÜ Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nün sağladığı hangarda derslerinden arta kalan zamanın neredeyse tamamını geçiren gençlerin ihtiyaçlarını iki alanda gruplamak mümkün. İlki araçları ortaya çıkarırken satın almaları gereken parçalar için kaynak, ikincisi yurtiçi ve yurtdışı yarışmalara katılabilmeleri için maddi imkan. Adana’daki birçok marka bu takımı sponsor olarak desteklemiş. Son yarış katılımında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Ömer Çelik’ten destek alan takımın şu an yeni araç yapımı için 60 bin TL’ye ihtiyacı var. 

Gençlerimizin ortaya koyduğu bu aracın üzerinde markanızın imzası olsun isterseniz ayrıntıları takım kaptanı Mehmet Büyüktaşkapılı’ya 0 532 384 69 63 nolu telefondan ulaşarak alabilirsiniz. 


Temsa, ‘Çukurova Racing’  için de büyük kayıp olacak 

‘Çukurova Racing’ takımını oluşturan gençlerle konuşurken çoğu kez Temsa’yı telaffuz ettik. Takım Kaptanı Mehmet Büyüktaşkapılı, bugüne kadar ortaya çıkardıkları her araçta Temsa’nın desteğini yanlarında bulduklarını söyledi. “Bir otomotiv fabrikasının imkanlarını kullanmak bizim gibi takımlar için inanılmaz değer” diyen Büyüktaşkapılı, Temsa’nın zaman zaman üretim bandını durdurarak kendilerine yardımcı olduğunu anlattı. Gençler, araçlarının dış kalıplarını Temsa’da ürettiklerini, Temsa’nın makine teçhizatından, mühendislerinin bilgi ve deneyimlerinden, ar-ge’sinden, hatta tedarikçilerinden yararlandıklarını anlattılar. 

Temsa’yı sadece yarattığı istihdamı, tedarikçileri, ihracatı, ekonomiye kazandırdıkları ile değerlendirmek doğru değil. Temsa, dünya markası,  Türkiye’nin otomotiv üssü, okulu, sanayi kültürü... 

O yüzden bu günlerde ‘üretim durdurma’ ve ‘konkordato’ ile anılan Temsa’nın kısa sürede üretime yeniden hatta daha güçlü başlamasını diliyoruz.   


Bu yazı 2394 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar