Finans sektöründe teknoloji girişimlerine fırsat çok
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Finans sektöründe teknoloji girişimlerine fırsat çok

05 Ocak 2019 - 11:27 - Güncelleme: 05 Ocak 2019 - 11:32

Teknolojiye en fazla ihtiyaç duyulan alanların başında finans sektörü geliyor. İşlemlerini en efektif, en hızlı, en ekonomik hale getirmek zorunda olan finans sektörü her türlü teknolojik yeniliğe kapılarını sonuna kadar açmış durumda. Zaten hızla artan e-ticaret, nakit kullanımındaki azalış ve mobil uygulamalar bu ihtiyacı daha elzem hale getiriyor.

Bu çerçevede dünyanın yükselen değeri ‘Fintech’ oldu. Finans ve teknoloji kelimelerinden oluşan Fintech sektörüne birçok ülke yakından ilgi duyuyor. Başta ABD ve İngiltere ‘Fintech’le yakından ilgileniyor. Hatta, ülkeler fintech konusunda da uzmanlaşmaya gitmeye başladı. Örneğin, Hindistan ödeme sistemleri, mobil cihazlar, biyometrik doğrulama gibi teknolojiler üzerinde çalışırken, Singapur,  finansal analiz, güvenlik teknolojilerine odaklanmayı seçmiş. İngiltere, dünyanın her bölgesinden finansal teknolojiyle ilgilenen girişimcileri çekecek cazibe merkezi olmayı hedeflemiş. Ülkeler bu alandaki girişimcileri ve yatırımları destekliyor. Çünkü bu alandaki yatırımlarda katma değer çok yüksek.

2018’te iş fikirleri arasında dünyada en fazla yatırım alan sektör fintech oldu. 2015’te fintech yatırımlarına 15 milyar dolar kaynak ayrılırken bu rakam 2018’de 26 milyar dolara yükseldi. Bu artışta Çin’den gelen büyük satın almaların önemli payı var. Startup yatırımları arasında da fintech yatırımlarının oranı yüksek. Bu oran girişim ekosisteminin yüzde 15’ini oluşturuyor. Bu sektörde kurumsal yatırımcılar da artmaya başladı. Fintech ekosisteminde finansal kuruluşlar, devlet kurumları, teknoloji şirketleri, startuplar, blockchain, regülasyonlar, kuluçka merkezleri gibi çok sayıda aktör var.

 

FINTECH ALANINDA TÜRKİYE NEREDE?

Bu alanda oldukça başarılı işler çıkaran girişimcilerimiz var. Zira Türkiye’de bankacılık sisteminin gelişmiş olması bu alandaki girişimcilere güzel bir alan yaratmış durumda. Bu alanda faaliyet gösteren şirket sayısı 200’ü aştı. 2017 yılında Türkiye’deki fintech girişimleri yaklaşık 28.5 milyon dolarlık yatırım aldı.

Ödeme sistemleri,  sigorta, perakende, para transferi gibi alanlara odaklanmış ve başarılı işler çıkarmış startuplarımız finans sektörü için çözüm üretiyor. Bunlar arasında Paraşüt, İyzico, Ödeal gibi adından bahsettiren şirketlerimiz de var. Yerli fintech girişimleri yurt dışından yatırımlar alarak büyümeye devam ediyor. Hatta bu alandaki büyüme platformların da kurulmasını sağlamış durumda. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden benim de değerli hocam Prof. Dr. Selim Yazıcı’nın kurucu ortağı olduğu  FinTech İstanbul  hayli yol almış durumda. ‘FinTech İstanbul’ platformu, yeni gelişmeye başlayan Türkiye ‘Finansal Teknolojiler Girişimcilik Ekosistemi’nin sağlıklı büyümesi için gereken tüm yapı taşlarını bir arada toplamayı amaçlıyor. Platform; eğitim, girişim ve veri analizi konularında uzman, bu alanlara gönül vermiş öncü isimlerle yola çıkarak temel amaca destek verebilecek her yeni kişi ve kurumun işbirliğine açık bir yapıda. Elbette bunlar umut verici.

Umut veren bir başka pencere de ekonomi yönetiminin fintech teknolojisine olan pozitif bakış açısı. 2019-2023’ü kapsayan 11’inci Kalkınma Planı’nda fintech teknolojilerine bir kalkınma enstrümanı olarak yer verilmiş.  Yani Türkiye, ekonomisinin büyüme hedefi içerisinde fintechin yeri stratejiyle belirlenmiş durumda. O zaman sektöre daha fazla girişimci çekmeye, bu girişimcilere altyapı hazırlamaya ihtiyacımız var.   

 

GİRİŞİMCİLER YÜREKLENDİRİLMELİ

Gelişmiş bankacılık sistemimizin avantajını kullanarak fintech teknolojilerini değerlendirmeliyiz. Bu konudaki tek çekincem hızlı gelişen bu sektörde yavaş kalmak. Zira bu alandaki yavaşlık rekabet arenasından hızla çıkmamızı beraberinde getirir ve fırsat kaçırır. Bu yöndeki girişimcileri yüreklendirmek ve gerekli mevzuatlarla hızlı ilerlemelerine imkan sağlamak şart. Her fırsatta vurguluyorum. Çukurova Bölgesi’nde güçlü üniversitelerimiz var. Bu üniversitelerde eğitim gören gençler arasında kendi işinin patronu olmak isteyenlere fintech sektöründe çok geniş bir alan var. Türkiye’de bankacılık sektörüyle henüz tanışmayan yüzde 31’lik bir kesimin var olduğu gerçeğini de göz önüne alırsak bu alandaki pazarın büyüklüğü ve fırsatlar daha net görülebilir.  Finans alanında yeni çözümler sunan iş fikirleri üzerinde yoğunlaşabilirler. Tabii bu alanda çalışacak gençlerimize de bölgedeki girişimcilik ekosistemi paydaşlarının uygun iklimi yaratması da önemli.  

Bu yazı 2738 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar