Girişimciler için 'Çukurova Vadisi' hayal değil
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Girişimciler için 'Çukurova Vadisi' hayal değil

28 Eylül 2018 - 16:10

Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldım. Gördük ki, 45 yılda sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin gurur duyacağı bir vaha ortaya çıkmış.

Uluslararası başarılar kazanan akademisyen kaynağından modern alt ve üstyapıya kadar her alanda başarı grafiğini yükselten bir üniversitemiz var.

55 bini aşan öğrenci, 2 bini çoktan geçmiş akademik personel.

18 fakülte, 4 yüksekokul, 1 devlet konservatuarı, 77 lisans, 94 ön lisans programı…

Hangi alana baksanız artan istatistikleri görüyorsunuz. Ama bu yılki açılışta beni gururlandıran sadece bu veriler olmadı. Mutluluğum, yeni dönemin belirlenen rotasıydı. Tören, ÇÜ’nün yeni döneme ‘Girişimci Üniversite’ vizyonuyla girme kararlılığı sergilenmesi açısından önemliydi.

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın açılış konuşmasındaki ağırlık, gelişmiş ülkelerde ‘sanayi’, ‘bilim’ ekonomileri sonrasında ortaya çıkan ‘girişim’ ekonomisini destekler nitelikteydi.

Prof. Kibar, Türkiye’nin 10 araştırma üniversitesinden biri olma hedefleri doğrultusunda adımlar attıklarını vurguladı. Yerleşke içerisinde konuşlandırılan Çukurova Teknokent’te 2017 yılında ar-ge ürünlerinden elde edilen yaklaşık 150 milyon dolarlık geliri hatırlattı ve daha da artırılması konusunda yapılacakları sıraladı. Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından desteklenen ‘Kimya Vadisi’ ve ‘Adana Girişimcilik Merkezi’ gibi projelerin iş dünyası - üniversite ve girişimci - üniversite işbirliğini artıracağına dikkat çekti.

Akademik yıl açılışında seçilen ilk ders de özlediğimiz, beklediğimiz üniversitenin kendine belirlediği rotanın bir göstergesiydi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ergen’in ‘Girişimcilik ve İnovasyon: Silikon Vadisi Tarihi ve Start-Up Ekonomisi’ başlıklı dersi ilgi çekiciydi.

Prof. Ergen’in bu sunumunu akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte iş dünyası temsilcilerinin de dinlemesini çok isterdim. Türkiye hâlâ ‘sanayi’ ekonomisinde yerel pazarı holdinglerle paylaşıyor. Oysa gelişmiş ülkeler çoktan ‘bilgi’ ekonomisiyle uluslararası markalar çıkardı. Şimdi dijitalleşmeyle yeşeren global monopoller yerel sanayi ve servis endüstrisini tamamen yok edecek. Yerini ‘girişimci’ ekonomiler alacak.

Bu alanda Türkiye’nin genç nüfus avantajıyla ekonomilerin süper ligine çıkabilme imkânı var. Ama bu sözle, hamasetle olabilecek bir durum değil. Kapıları gelişime, bilime, girişimciye sonuna kadar açık üniversitelerle Türkiye ‘girişimci’ ekonomi alanında başarı öyküleri yazabilir. Umarım, yıllar sonra başta ÇÜ Rektörü Prof. Kibar olmak üzere üniversite yönetimini hedefe ‘Girişimci Üniversite’ vizyonunu yerleştirdikleri için hep minnetle anarız.

Bilişimde, elektronikte, yazılımda, kimyada, tarımda, gıdada ‘girişim’ ekonomisiyle alınabilecek uzun ve kazançlı bir yol var. 

Dünyanın ünlü markaları HP, Google, Sun, Intel ve YouTube gibi devlerin kurucularının ortak yanı ne, biliyor musunuz?

Hepsinin doğum kuvözü Stanford Üniversitesi…

Ne demek istediğim daha net anlaşıldı mı? 

TÜİK’TEN NASIL YARARLANABİLİRSİNİZ?

Yazı ve haberlerimizi hazırlarken en sık başvurduğumuz kaynak kurum Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) oluyor. Sadece bizim değil, girişimci ve yatırımcıların en fazla yararlanması gereken kurumlardan biri TÜİK, Avrupa Birliği uyum sürecimizde yeniden yapılandı. 26 bölgede müdürlükleri oluşturulan TÜİK’in TR62 Adana-Mersin Bölge Müdürlüğü yeni binasıyla hizmete girdi. Önceki gün TÜİK Çukurova Bölge Müdürü Orhan Deha Dede’yi ziyaret ettim. Genç bölge müdürünün sinerjisi tüm personele yansımış durumda. Oluşturulan istatistiklerden iş dünyası temsilcilerinin daha etkin nasıl yararlanabileceğini konuştuk. Kendilerinden yeni dönemde iş dünyasına yönelik istatistik okuma, kurumun internet sitesinden etkin yararlanma gibi eğitimler alınabileceğini söyledim. Ama önerim şu: Hangi sektörde olursanız olun, işletmeniz hangi büyüklükte olursa olsun – ya da henüz iş fikri aşamasında bir girişimci de olabilirsiniz – TÜİK’in internet sayfasını (www.tuik.gov.tr) ‘Sık Kullanılanlar’ arasına yerleştirmelisiniz. |

Bu yazı 3095 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar