Hatay'ın leziz mutfağında zarafeti tarihle yaşa
Esra ÖZDEN

Esra ÖZDEN

[email protected]

Hatay'ın leziz mutfağında zarafeti tarihle yaşa

05 Şubat 2020 - 19:00

Tarihi, insanlık tarihi kadar eski bir şehir düşünün. Türk destan kahramanı Oğuz Han’ın, Büyük İskender’in şehri…

Hz. İsa’ya inananlara ilk kez ‘Hıristiyan’ adının verildiği şehir… İlk mağara kilise St. Pierre’nin, Anadolu’nun en eski camisi Habib-i Neccar’ın bulunduğu kent. 80 yıl önce Atatürk’ün, “Meselesi, benim şahsi davamdır’ dediği şehirden bahsediyorum, Hatay’dan.

Roma mozaiklerinden tarihi mekânlarına baş döndüren güzellikteki bu şehir aynı zamanda bir gastronomi coğrafyası…


UNESCO, gastronomi alanında Hatay’ı ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na layık gördü. Böylece Hatay mutfağının lezzetleri tescillenmiş oldu. Kültürel miras ürünlerine değer veren ve onların korunup yaşatılmasını önemseyen UNESCO yetkilileri, Hatay mutfağının bu bağlamda dünyanın öncü şehirleri arasında olduğunu belirtti. Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay, Gaziantep’ten sonra bu ödüle layık görülen ikinci Türkiye şehri oldu. Eşsiz tatlarında her medeniyetin izini taşıyan Hatay mutfağının gelecek kuşaklara aktarılması için uzun yıllardır emek sarf eden Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, eski bir Antakya evi olan Aslanlı Konak’ı, yeni adıyla UNESCO Hatay Gastronomi Evi’ni şehrine kazandırdı.

Bu evin yöneticisi İpek Aslan’ın konuğu olduk. Değerli arkadaşım İpek, UNESCO Hatay Gastronomi Evi’ni oda oda gezdirdi. ‘Roma Odası’, ‘Selçuklu Odası’, ‘Osmanlı Odası’, ‘Cumhuriyet Odası’ ve ‘Kahve Odası’na sahip ev gerçekten görülmeye değer.


Birbirinden güzel lezzetleri Roma Odası’nda mozaikler eşliğinde, Selçuklu ve Osmanlı odalarında o dönemi yaşatan sandalye, yemek takımlarıyla tatmak harika bir duygu. Cumhuriyet Odası ise adeta Atatürk’ü, asilliği, zarafeti yansıtmasıyla göz alıcı…

İpek Aslan, Hatay’a gelen misafirlerinin burada zengin yemek kültürünü tanıyabileceğini, sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği hizmeti sunduklarını anlattı. Aslan, burada workshoplarda dönemsel olarak eğitim de verileceğini söyledi.

Hatay yemeklerinin tadılmadan anlatılamayacağını biliyorum. UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nin de yazılarak tam olarak anlatılabileceğini sanmıyorum. O yüzden yolunuz Hatay’a düşsün. Bu evde lezzeti tadarken tarihi, zarafeti de yaşayın istiyorum.


AMAÇ ARABULUCULUK MERKEZİ’YLE TANIŞTINIZ MI?

Hukuk sistemi gelişmiş birçok ülkede kullanılan ‘arabuluculuk’ Türkiye’de de yaygınlaşıyor. İyi de oluyor, zira uzun mahkeme süreci kısalıyor. Bu da anlaşmazlık taraflarına zaman kazandırıyor. Maddi ve manevi kayıplar azalıyor.

Adana’nın 8 başarılı avukatı ‘Amaç Arabuluculuk Merkezi’ni kurdu. Bu merkezin iki değerli yöneticisi Av. Yasemin Tanır ve Av. Fatma Köylü ziyaretimize geldi.

Elbette konumuz ağırlıklı olarak hukuk oldu.

İş dünyası, hukuki süreçlerinde hayli yoruluyor. İş hukukundan ticari davalara mahkeme süreci çoğu zaman 4 yılı aşıyor. Bu da gerçekten uzun bir süre.

Konuklarıma “Neden arabuluculuk?” diye sordum, yanıtladılar. Ancak daha detaylı bilgileri kendileriyle tanışarak, www.amacarabuluculukmerkezi.com.tr internet adresinden alabilirsiniz.

·         Masrafsızdır: Dava boyunca yapmak zorunda kalacağınız tüm masraflardan (posta gideri, bilirkişi, keşif giderleri gibi) ve yargılama nedeniyle diğer işlerinizden kısıtlayıp adliyeye ayırmak zorunda kalacağınız zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Arabuluculuk anlaşmalarının uygulanmasında anlaşma bedeline bakılmaksızın sadece maktu damga vergisi ödenmektedir.

·         Süreç Hızlıdır: Yargılama süreci 3-4 yıl sürmekte iken, arabuluculuk süreci ile belki de 1-2 saatte çözüme ulaşılabilir. Mahkemeye göre çok daha kısa sürelidir.

·         Taraflar Özgürdür: Sonuç tarafların kontrolündedir.

·         Taraflar Eşittir: Arabulucu, her iki tarafa da eşit mesafededir.

·         Menfaat Temellidir: Tarafların ihtiyaç ve menfaatlerine uygun anlaşmalar yapılır.

·         Gizlidir: Taraflar onay vermedikçe arabuluculuk sürecinin her aşamasında tarafların ileri sürdüğü beyan-bilgi-belge yargılama sürecinde hiçbir şekilde kullanılamayacaktır.

·         Esnektir: Tarafların anlaştıkları yöntem ve çözüm tarzı esastır, esnektir. Yargılama olmadığı için taraflar kendi çözümlerini üretir.

·         Geleceğe Bakılır: Taraflar arasındaki ilişki, geçmişe değil geleceğe bakıldığından zedelenmeksizin yeniden şekillenebilir. Tarafların ve ekonomik ilişkileri yeniden şekillenebilir. Tarafların sosyal ve ekonomik ilişkileri yeniden devam edebilir.

·         Kazan Kazan: Kaybedeni yoktur. Anlaşma ile çözümlenmesinde her iki taraf da kazanır.

 

Bu yazı 2793 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar